Survival?!!

Politiechef: ‘Vechten voor lijfsbehoud’

De inzet van zo’n honderd ME’ers voor, tijdens en na de voetbalderby Fortuna-MVV op vrijdag 4 oktober was noodzakelijk volgens Gery Veldhuis, politiechef Eenheid Limburg. “Er is op meerdere plekken met van alles en nog wat naar mijn mensen gegooid. Sommigen hebben moeten vechten voor lijfsbehoud .”  Volgens Veldhuis is ten onrechte het beeld ontstaan dat de inzet van de Mobiele Eenheid overdreven was. Hij verwijst naar het historische karakter van dit soort risicowedstrijden. Bij de ME-charges raakten onder anderen twee meisjes gewond.

In de publieke opinie is er grote verontwaardiging, temeer omdat de ME-inzet zich louter richtte tegen Fortuna-aanhangers. Onder het thuispubliek veel ouders met kinderen, die veelal spreken van buitensporig ME-geweld. De verbazing en boosheid onder de supporters zijn des te groter, omdat op het moment van de ME-inzet ná de wedstrijd de supporters van de bezoekende club MVV al lang waren vertrokken.

Zover nu bekend zijn bij politie, gemeente en Fortuna minstens 104 klachten binnengekomen over het ME-optreden. De conclusies uit het intern onderzoek van de politie Limburg zijn nog niet voorhanden. Maar op grond van een eerste scan wenste Veldhuis het beeld over het door de ME gebruikte geweld enigszins bij te stellen.

Bron: Dagblad de Limburger