Verslag: 60 jarige vrouw belandt in slagveld

Geachte heer Masset,

N.a.v. uw oproep op www.fortunasittard.nl stuur ik u bij deze graag mijn ooggetuigenverklaring m.b.t. alle ongeregeldheden, het ongepast gedrag van Politie/ME. Ik was persoonlijk aanwezig vanaf een uur voor aanvang van de Limburgse derby in het stadion, tot een uur na de wedstrijd buiten het stadion.

Ik betreur het eveneens dat vele mensen zo’n ervaring hebben moeten meemaken. Voor mijzelf is het belangrijk om het gebeuren van me af te schrijven. De beelden staan op mijn netvlies geschreven, verstoren mijn nachtrust, nog steeds. Dit is voor mij een manier om te kunnen vertellen in hoeverre het optreden van de ME invloed had op de sfeer en hoe onverklaarbaar het optreden was na de wedstrijd.
Mijn naam is Roos, ben 60 jaar en moeder van een fanatieke supporter van Fortuna. Sinds een paar jaar is het virus van de jeugd bij mij overgeslagen en bezoek ik regelmatig thuiswedstrijden. Ik geniet dan niet alleen van het voetballen zelf, maar meer nog van de sfeer op de tribunes, met name de N-side. Nog nooit heb ik iets van ongeregeldheden gemerkt, tja, dat ene bommetje vorig jaar. Helaas!

fans van te voren als vee behandeld
Na een sms’je van mijn zoon dat ze door de ME ingesloten waren en als een kudde vee, als criminelen, richting stadion geleid werden, constateerde ik dat de groep bij aanvang van de wedstrijd nog steeds niet gearriveerd was. En dat maakte me ongerust. Hield het eerste kwartier de N-side in de gaten i.p.v. naar de derby te kijken. Ik had er al geen zin meer in. Er moest zich buiten het stadion iets afspelen waar wij binnen geen weet van hadden.

>Eindelijk, een kwartier verder druppelden ze het stadion binnen. Hé, wat vreemd allemaal. Hier klopte iets niet. En bij een Limburgse derby Fortuna Sittard – MVV verwacht je zeker fanatieke supporters die hun club aan zouden moeten moedigen. Maar nee hoor, sommigen deden hun best, maar zo te zien was voor velen de wedstrijd al voorbij. Ik had alleen nog maar oog voor die supporters daar op de N-side, de wedstrijd interesseerde mij niet meer. Jammer van de 15 euro.>

Het stadion en het zien van politie/ME, zou ik me veilig, beschermd moeten voelen. Maar er ging een dreigement van uit. Angstig bekeek ik hoe ik bij mijn fiets moest komen. Voor de fietsenstalling stonden 4 kolossen van paarden en busjes. Zij belemmerden de doorgang naar de fietsen. In een wijde boog liep ik er om heen, maar ik voelde onheil. Ik pakte mijn fiets, zag mensen richting auto’s lopen, maar hoorde toen geschreeuw. Ik bleef verbouwereerd staan. Ik vroeg nog aan een meneer of dit alles echt was of dat ik in een wild-west-opname beland was. Veel mensen bleven staan, moesten het hele gebeuren met lede ogen aanzien. Het optreden van politie/ME samengevat: machtsvertoon, uitlokkend, provocerend, schandalig, onmenselijk, kleinerend, bedreigend, getreiter, intimiderend, vernielzuchtig, aanvallend, rellustig, respectloos, sfeer bedervend, laf.

” Een opa die een knuppel tegen zijn achterhoofd mocht ontvangen….een slagveld”

Ik probeerde mijn zoon die nog in het stadion was te waarschuwen voor wat zich daarbuiten afspeelde. Ik zag de stewards richting slagveld kijken terwijl de supporters naar buiten gestuurd werden. Ik dacht nog, dat zal toch niet waar zijn? Die mensen zien toch dat er zich buiten het stadion een afschuwelijk tafereel voordoet? Waarom sturen ze nog meer mensen het slagveld op? Ik kon mijn ogen niet geloven. Al die supporters die nog naar buiten moesten komen werden eveneens blootgesteld aan al dat geweld. Wat was dit, écht? Met lede ogen moest ik aanzien, hoe de politie/ME zich schuldig maakte aan lichamelijke mishandeling, het er op los slaan met knuppels op onschuldige, onweerbare mensen. Geestelijke mishandeling doordat veel mensen zich bedreigd, angstig voelden. Misschien wel een trauma hebben opgelopen, velen moesten immers vluchten voor aanstormende ME’ers, busjes en paarden. Dit mee moeten maken vergeet je niet zomaar. Dat merk ik aan mijzelf. Nog steeds blijven de beelden me bij en kan ik het schandalig gebeuren niet loslaten. Zien hoe mensen door paarden omver gereden worden zonder dat ook maar naar hen omgekeken wordt door politie/ME. Doorrijden na aanrijding mag toch niet? Schuldig aan poging tot doodslag?

Er ging veel door mijn hoofd bij het zien van zoveel zinloos geweld. Ik was in een horror terechtgekomen. Een opa die een knuppel tegen zijn achterhoofd mocht ontvangen, een jongeman die een flinke slag in zijn rug kreeg. Waarom? Renden ze niet snel genoeg weg? Een jonge vrouw werd, op 3 meter afstand van mij, geraakt en tegen de grond gesmakt door een voorbijrazende ME’er te paard. Mensen werden opgejaagd. Maar ik bleef staan, ik wilde niets missen. Niet om sensatie te beleven, maar om mijn ogen niet te sluiten voor wat zich hier afspeelde. Onterechte charges van politie/ME, verontruste ouders, huilende kinderen, vrienden, kennissen. Waardering voor hén die óók niet wegliepen, maar alles in de gaten wilden houden, foto’s en filmpjes maakten. Supporters onder bedwang wilden houden, mede probeerden te voorkomen dat de vaste supporters er alleen voor kwamen te staan. Je laat een medemens toch niet in de steek? Machteloos moest ik toezien hoe de politie/ME in de razzia verder ging.

“De politie/ME heeft zich schuldig gemaakt aan zinloos geweld..”
Ik vroeg me af of dit handelen in opdracht van Gemeente en Politie was n.a.v. het bomincident van vorig jaar. Maar wat ik nu met eigen ogen kon zien, daar was geen aanleiding voor. Ik schaamde me om inwoner van de gemeente Sittard-Geleen te zijn. Dit kon écht niet, in welke maatschappij leven wij hier? De supporters treft geen blaam bij zo’n machtsbeluste politie/ME. Het leek wel of deze laatste categorie aan een potje vermaak toe was. Zouden zij Fortuna-supporters zo haten, hoe kun je anders zo optreden, handelen? Het leek wel of door politie/ME eigen frustraties afgereageerd werden op een grote menigte die voor een spannende, gezellige wedstrijd waren gekomen en niet voor een buitenproportioneel optreden van de provocerende agenten. Ik heb heel veel lof voor de supporters die hun mede-supporters te hulp schoten, onder bedwang hielden, wisten te kalmeren of gewoon met elkaar in dialoog gingen over hetgeen zich hier afspeelde. Geweldig om te zien. Maar voor de politie/ME voel ik alleen nog maar minachting. Ik ben het respect voor hen door dit optreden verloren. De politie/ME heeft zich schuldig gemaakt aan zinloos geweld. Voor veel psychologen is werk aan de winkel bij al deze agenten die ingezet zijn om mensen te beschermen en niet om hen af te maken. Onacceptabel!!!

Toen de politie/ME er blijkbaar genoeg van had, vonden dat de rust wedergekeerd was, probeerden ze toch nog hier en daar mensen te provoceren, de schrik op het lijf te jagen. Zo ook mij. Terwijl ik nog rustig met mijn zoon en zijn vrienden op de groenstrook tussen de twee weggedeeltes stond te praten, komt er een busje scheerlings op ons af, stopt even pal voor mijn fiets die op dat moment op de standaard tegen de groenstrook aanstond (rijweg was breed genoeg), schampte hem en reed door. In een fractie van een seconde tilde ik de omvallende fiets naar mij toe. Ze zouden hem maar geheel geramd hebben! Ook ik begon nu te koken van dit benedenmaats vertoon. Ik ben t/m het einde toeschouwer geweest van een agressieve ME, een onnodig machtsvertoon, een nodeloos hard ingrijpen, zinloze charges te paard. Ik hoop dit nóóit meer mee te maken!!!

Met vriendelijke groeten,

Roos