Vuurdoop Ben van Dael: 2-2

Voor aanvang van de wedstrijd Fortuna Sittard – FC Emmen was één ding zeker. Na een mogelijke winstpartij zou er geen “Lange Frans” door de kleedkamer van Fortuna schallen. Gelegenheid DJ Jordy Ter Borgh (blessure) ontbrak namelijk in de selectie van trainer Ben van Dael. Omdat ook Roel Janssen (geschorst), Yoeri Loen (blessure), Tim Janssen (blessure) en Raymond Fafiani (blessure) ontbraken was het voor de Limburgse oefenmeester, welke zijn debuut maakte als hoofdcoach binnen het betaalde voetbal, even puzzelen welke basiselftal hij de wei in zou sturen. Met name verdedigend enkele uitdagingen.

Zijn keuze viel uiteindelijk op:

Kaya

Dengering – De Regt – Mares – Schroyen

Saddiki – Briels – Ospitalieri – Mert

Hutten – Lekesiz

Reserves: Daniels, Moro (79), Roumen, de Moor, Belkassem, Vankan (59), de Man

Ook FC Emmen kende de nodige personele problemen zodat de vele blessures geen excuus mocht zijn. Boy Deul, Frank Olijve, Marcel Seip, Raymond Gyasi, Johan Kulhan en Marko Meerits ontbraken aan de zijde van de equipe van trainer Marcel Keizer, welke in een ver verleden nog enkele potjes voetbalde voor het grote Ajax.

Scheidsrechter Christian Mulder (25 jaar jong) floot om 20.00 uur zijn fluitje ten teken van aanvang. Op de tribunes een dikke 1000 getrouwen welke de mistroostige regen weerstonden om hun grote liefde Fortuna Sittard aan te moedigen. Wat meteen opviel aan de wedstrijd was de bevlogenheid waarmee onze jongens de wedstrijden begonnen. Het applaus van de spelers voor alle aanwezigen vooraleer er één bal was aangeraakt zorgde voor de nodige interactie in de begin fase. Het nieuwe Fortuna Sittard begon ontketend aan het treffen met de nummer 7 van de Jupiler League en binnen 200 seconden stond de 1-0 op het scorebord. Doelpuntenmaker Gokhan Lekesiz. De Duitser die al zo lang droog stond speelde een topwedstrijd. Veel inzet, goed overzicht, kortom herboren. Een mooie goal via de rechterkant voorbereid.

Binnen 15 minuten wist de thuisploeg 5 riante kansen te creëren. Een prachtige solo van Joeri Schroyen, een geweldig afstandschot van Lars Hutten. Het scoreverloop bleef beperkt tot 1-0 en dan weet je gewoon dat FC Emmen zal komen. De tegenstander deed dit weinig overtuigend en had de hulp nodig van Fortuna Sittard verdediger Dennis Dengering welke de bal na 30 minuten spelen wel heel ongelukkig in de voeten kopte van Marnix Kolder, welke het leer vrij voor doel kon binnentikken. 1-1.

De gelijke stand op het scorebord tijdens de theepauze. Voor Fortuna Sittard en trainer Ben van Dael geen reden om te wisselen. De Limburgse BVO domineerde de wedstrijd en het was wachten op de volgende Limburgse treffer. Die viel en wel na een uur spelen. Onze trainer had net aanvallender gewisseld, Bob Vankan erin voor Marco Ospitalierie, toen Muhammed Mert het leer op een presenteerblaadje kreeg door een strakke actie van Gokhan Lekesiz: 2-1 en de blijdschap hoorbaar tot ver buiten de stadsgrenzen.

Dat de 2-2 enkele minuten voor tijd nog viel valt Fortuna Sittard te verwijten. Angst beheerste namelijk het laatste kwart van de wedstrijd. Ferhat Kaya welke ging tijdrekken, vrije trappen op een goede plek die terug werden gespeeld naar de doelman. Ballen hard uittrappen. Het voetbal verdween en de angst regeerde 15 minuten lang. Jammer, heel jammer want Fortuna Sittard speelde gewoon 75 minuten goed voetbal. Veel passie, inzet en met vlagen bevlogen. De 2-2 viel uiteindelijk in de 88 ste minuut, doelpuntenmaker Tim Siekman. Het applaus na 90 minuten spelen voor de thuisploeg, maar bovenal voor onze nieuwe trainer welke de volledige wedstrijd langs de lijn stond te coachen.

Volgende week spelen we een lastige uitwedstrijd. GA Eagles fungeert in de Adelaarshorst hopelijk als speelbal in de laatste competitiewedstrijd van het jaar 2015. Feit is echter dat de gastheren, binnen hun geledingen oud-Fortunees Tommy Daemen, meespelen voor het kampioenschap in de Jupiler League en een resultaat behalen dus lastig zal worden. Met analyticus Ben van Dael aan het roer kan echter alles en voor dergelijke wedstrijden kunnen we altijd terugvallen op welbekende Nederlandse gezegdes: ‘de bal is rond’ en ‘we beginnen met 0-0’. Nog één keer vlammen en alles geven dus. Voor de uitwedstrijd geldt een verplicht auto-buscombi regeling.

Namens Fortuna SC een prettig weekend, webbie Linford.