Fortuna Sittard wordt overgenomen door Isitan Gun

To be or not to be….
Fortuna Sittard is op 1 juli 1968 opgericht. In de decennia na de oprichting kwamen er veel ups & downs, waarvan kampioenschappen, het opleiden van wereldsterren en het behalen van bekerfinales, promoties en Europees voetbal tot de meeste verbeelding spreken. Helaas worden deze hoogtepunten het laatste decennium naar de achtergrond gedrongen door de dagdagelijkse financiële en organisatorische malaise. Haalt onze club haar 50 jarig bestaan? That’s the question… en geen gemakkelijke!

In alle eerlijkheid ziet het er in de aanloop naar het nieuwe seizoen gewoon heel, heel erg slecht uit. Er ontbreekt 258K om de schuldsanering te financieren en er is geen leiding, laat staan personeel om de lopende zaken te runnen. De kosten en uitgaven mogen dan afgebouwd zijn, daarmee lijkt ook een groot deel van de positieve energie uit de club te zijn weggesneden. Een ramp seizoen lijkt er aan te komen….euhm…in het beste geval.

In die hevige overlevingsstrijd waarin verschillende partijen noodgedwongen tot het uiterste gaan kiest de Fortuna Sc doelbewust voor rust. We hebben geen partij gekozen voor mensen, wij kiezen altijd en alleen partij vóór de club en haar fans. In deze soms behoorlijk onnatuurlijke rust konden achter de schermen Fortuna Sittard en potentiële investeerders met elkaar praten. Dit heeft er toe geleid dat wij, net zoals Fortuna Sittard, zeer verheugd zijn met de historische deal die vandaag is gesloten met de Turkse investeerder Isitan Gün

Yess…een historische deal.
In de kern is de deal dat Isitan Gün –dit jaar- voor 85% eigenaar wordt van Fortuna Sittard. De overige 15%, inclusief het gouden aandeel, blijven in handen van de supporters (STAK 5%) en een klein clubje ‘oer-Fortunezen’ (10%). Door deze deal kunnen alle schulden, saneringen en openstaande leningen afgelost worden. Daarmee heeft Fortuna Sittard de loodzware schuldenlast niet langer aan zich hangen en kan het niet alleen in financiële zin, maar met name ook in licentie technische zin weer vrijuit ademen. Een heerlijk gevoel.

Ook betekent dit het aftreden van Jo Abelshausen als eigenaar van Fortuna Sittard. De Sittardenaar is zijn club tot aan de laatste dag trouw gebleven en heeft een belangrijk aandeel in de verkoop, neen in de redding van Fortuna Sittard geleverd. Hulde!

In de board-room zullen nu drie van de vier zetels bekleed gaan worden door Nederlandse vertegenwoordigers van de investeerder. De vierde zetel is voor de supporters; het STAK. Voor de goede orde, het gouden aandeel waarin het logo, de clubkleuren, de clubnaam en de speelplaats zijn geregeld is juridisch onderdeel van de deal en is waterdicht geregeld.

foto links:  delegatie Fortuna Sc bestuur met de investeerder Isitan Gün

Een ander onderdeel van de deal is dat Isitan Gün gaat investeren in een select aantal niveau verhogende spelers voor het eerste elftal. Voor 1 september ‘16 zullen zij Fortuna Sittard alvast helpen de selectie voor dit seizoen compleet te maken. Daarnaast willen zij ook blijven investeren in de groei en het succes van de Fortuna Sittard Youth Academy en ‘last but not least’, ze zullen ook helpen om een nieuwe versterkte organisatie te verkrijgen.

Back to the Future!
Na bijna vijftig jaar betaald voetbal in de westelijke mijnstreek lijkt de blik weer naar boven te kunnen. Dat klinkt als ‘te mooi om waar te zijn’. De Fortuna fan die al langer meeloopt, weet waar we het over hebben: ‘eerst zien, dan geloven’. Om alvast een eerste indruk te verkrijgen heeft daarom woensdag jl. een delegatie van het Fortuna Sc bestuur een ‘informele meeting’ met een drietal sympathieke afgevaardigden van de investeerder gehad. Bijgaande een impressie van dit prettige, humorvolle en positieve gesprek.

Op de vraag wat de ambitie is van de investeerders is men duidelijk. “Wij willen succes. Niets anders”. Succes betekent immers dat spelers meer waard worden en als spelers meer waard worden dan verdient zowel de club als de investeerdersmaatschappij eraan. “maaaaaar”, zegt één van de investeerders die een meer dan serieuze trackrecord op sportief gebied heeft (van coach tot makelaar op het allerhoogste Turkse niveau), “we gaan er geen circus of supermarkt van maken. We helpen de club met het aanbieden van niveau verhogende spelers, en dat doen we stap voor stap. Het is belangrijk dat de identiteit van deze prachtige club behouden blijft en dus zal er altijd ruim baan blijven voor zelfopgeleide jeugdspelers. Dat blijft een uiterst belangrijke pijler voor de toekomst en we willen dus ook graag in een betere jeugdopleiding investeren”.

“Het komende seizoen moeten we aan elkaar wennen, de club opbouwen en we mogen zeer zeker niet degraderen” vervolgt hij met een grimas, want zijn eigenlijke ambitie kan hij maar moeilijk voor zich houden. “we gaan natuurlijk voor promotie binnen drie jaar of eerder”. De glimlach is oprecht. “Dat moet met ons netwerk, kennis, ervaring en financiële middelen echt kunnen!”.

Na deze uitspraak willen we graag weten waar hun sportieve netwerk, draagkracht en geleverde prestaties dan uit bestaan. Het antwoord is simpel: Galatasaray uit Istanbul. Deze mannen hebben daar in de hoogste board, de technische staff, scouting en de jeugdopleiding gezeten en kennen het voetbal niet alleen als specialist, maar -zoals ze zelf zeggen- ook als ‘hardcore fan’. Beelden van verhitte fanatieke supporters met vuurwerk dringen in me op, maar ik besluit wijselijk nu maar niet door te vragen.

De ambitie is dus om met behulp van enkele niveau verhogende spelers en een betere Youth Academy, een betere organisatie en stabiele leiding over enkele jaren een stabiele topploeg in de eerste divisie te zijn, en waar wenselijk meer.

We aarzelen even, maar willen het onderwerp zeker niet uit de weg gaan; “onze identiteit is onze trots. Hoe bezien zij als nieuwe eigenaar dit”? Het antwoord dat volgt is klip en klaar. “We vinden deze club nu net zo mooi om haar rijke historie, haar naamsbekendheid, haar roem en dus ook het logo, de clubkleuren en de speelstad. Alles moet worden behouden en wij hebben geen enkele bedoeling om daar maar iets aan te veranderen”.

Ik kan het niet nalaten om voorzichtig te opperen dat ze meteen een cultheld kunnen worden als ze het oude logo weer opnieuw introduceren, een soort ‘back to the future’. De interesse is meteen gewekt en als snel zitten we gezamenlijk met onze smartphones en i-Pads naar een half ontblootte Vrouwe Fortuna te kijken die trots poseert met een rad van Fortuin en een gouden hoorn van welvaart (en die ligt ook in Istanbul). De mannen zijn overtuigd van de charmes van ‘deze versie van Vrouwe Fortuna’ J. Over de identiteit hoeven we ons geen zorgen te maken. Tevreden nemen we afscheid van elkaar. Of we terug gaan naar de glorie tijden van weleer valt te bezien, maar we hebben wel een historische en noodzakelijke stap gezet in onze reis naar ‘back to the Future’ .

Namens het Fortuna Sc bestuur;
Auteur:Kiprich

meer info en de tv beelden, klik hier of klik hier