2-0 winst: belangrijke stap naar lijfsbehoud

Fortuna heeft thuis voor eigen publiek (4.000 toeschouwers) met 2-0 weten te winnen van rivaal Telstar. In een matig duel deed Fortuna dat het moest doen: winnen! Concurrent FC Emmen won in Eindhoven met 1-2 en FC Oss speelde gelijk in Rotterdam uit bij Excelsior (4-4

De gehele week werd er met de nodige spanning getraind op de velden bij het CIOS. Na het debacle tegen FC Emmen en het gelijke spel tegen FC Oss kon Fortuna Sittard zich niet nog een misstap veroorloven. De strijd tegen degradatie in de Jupiler League ongemeen spannend en Fortuna Sittard zal haar thuiswedstrijden komende weken moeten winnen om degradatie te voorkomen. Tegen Telstar gaven de groen-gelen het goede voorbeeld.

Fortunahome ging voorafgaande aan de wedstrijd nog ff naar Bonn om daar geluk te zoeken. Naast geluk kwam het ook een geweldige slogan tegen: ” Drink or Die” . Iets waar we ons wel in kunnen vinden, alhoewel voor vandaag: ” win of die” ook op het programma stond! Een kleine 4000 toeschouwers vonden dit ook en voor de klok van achten was het dan ook gezellig druk rondom en in het Fortunahome.

Win or die ook goed?

Wel gezellig druk in het Fortunahome

Een kaartje en 3 punten graag!

En ook in het stadion was het ondanks de kou goed te doen

Met zijn allen achter Fortuna Sittard!

Met passie en wilskracht werd tegenstander Telstar vanaf de eerste minuut teruggedrongen op eigen helft. Trainer Roger Reijners had deze vrijdagavond noodgedwongen Angelo Simone gebombardeerd tot rechtsback. Een bekende positie voor de terriër die normaal zijn kunsten aan de rechterflank van het middenveld vertoont. De basisopstelling op kaart:

Wintjens

Simone – de Boer – Verdonck – Vanek

Rychlik – Voorn – Linssen – Di Lallo

Grabovac – Traore

Bankzitters: Garlisi, Kotbani, Peljto, Gommans, Grootaers, Villareal en Alvito Diaz.

Het niet meespelen van Harrie Gommans mag gerust verrassend heten voor de non Fortuna volger. De spits is echter sinds zijn eerste minuten speeltijd in Sittard (licht) geblesseerd aan de enkel en speelt eigenlijk zwaar ondermaats. De keuze voor Traore/Ghrabovac dan ook logisch.

Het veldoverwicht van de thuisploeg betaalde zich na 28 minuten spelen uit. Een vrije trap van Edwin Linssen welke op de plaat van Demba Traore komt. Via een stuit op de grond beland de bal, onhoudbaar voor Telstar keeper Kuperus, in de touwen. De 8 ste treffer van onze spits die in het begin van het seizoen er 15 stuks beloofde.

Tegenstander Telstar uitkomend in het wit acteerde zeer matig en de 15 meegereisde supporters zagen in de 1 ste helft alleen een kansje voor Telstar speler Raymond Fafiani. Doelman Wintjens had echter weer zo een dag en bleek gedurende 90 minuten niet te kloppen. Veel moeite hoefde de Limburger hier niet voor te doen, de tegenstand van ‘de Witte Leeuwen’ bleek namelijk minimaal. De aanvalskracht nog minder.

Met 1-0 op zak smaakte de thee in de rust opperbest. Trainer Reijners zette de puntjes op de i en waarschuwde zijn team voor teveel optimisme. 100% concentratie en aanvallen via de flanken het motto deze vrijdagavond. Na exact 15 minuten rust stonden de geel-groenen op het licht besneeuwde veld in de Trendwork Arena te wachten op ‘de Witte Leeuwen’. De sfeer in die andere kleedkamer zal een stuk minder aangenaam zijn geweest en trainer Marcel Bout had blijkbaar wat meer tijd nodig.

Tijd om nog even de 1 ste helft te analyseren. Opvallend dat in navolging van het Nederlands elftal de 1 ste paal bij een corner niet meer direct gedekt wordt maar met een metertje afstand tussen paal en Fortuna speler. Verder toch wel de conclusie dat het spel van beide kanten niet super was te noemen. Fortuna de betere ploeg, maar toch wel enigszins geforceerd. De belangen dan ook wel gigantisch.

Na wat vertraging fluit scheidsrechter Wim Smet dan uiteindelijk toch op zijn fluitje. Geen wissels, aan beide kanten niet. In de 1 ste helft wisselde Telstar in de 37 ste minuut wel Erwin Koen voor Anthony Correia. Het spelbeeld eveneens ongewijzigd hoewel naarmate de 2 de helft vorderde Telstar steeds meer risico ging nemen. Een voorbeeld wat een ieder aanwezig supporter zich zal blijven herinneren het gegeven dat Telstar bij een Fortuna corner 3 aanvallers voorin hield. Ongekend, zeer zeker in Sittard waar het motto ‘samen verdedigen, samen aanvallen’ wel heel letterlijk wordt opgevolgd want bij corners van Telstar 11 Fortunezen in de eigen 16meter.

Fortuna hoefde dan ook minder risico te nemen. Waar Telstar plots het spel mocht maken loerde Fortuna geniepig op de counter. Een Telstar bal op de lat schudde het stadion wakker en het thuispubliek liet zich horen. Als 12 de man achter de ploeg doorstond Fortuna Sittard na een uur spelen een moeilijke periode. Telstar rook bloed en bracht met Plet één van de topscoorders in de Jupiler League in haar gelederen. Heel even de onzekerheid in de Sittardse defensie waar Yoann de Boer als een waar veldheer zijn troepen aanstuurde.

Nee, dit Telstar zou geen potten gaan breken. De spanning werd er niet minder om want de voorsprong van slecht een enkele treffer zou wel eens niet voldoende kunnen zijn na 90 minuten spelen. Na 74 minuten spelen de bevrijding en opluchting bij Fortuna. Een voorzte van Ramon Voorn op de kop van Zarko Grabovac welke onderkant lat weet te scoren. Bal wel of niet over de achterlijn? Demba Traore laat geen twijfel bestaan en tikt de bal in de doelmond. De 9 de treffer van onze Zweedse Malinees die zich blijkbaar thuis voelt in de koude en winterse omstandigheden.

De opluchting en plots zien de 4.000 aanwezigen dat Fortuna Sittard combinerend ook kan voetballen. Angelo Simone ontpot zich in het laatste kwartier als aanvallende superback en Fortuna Sittard creeert zich diverse kansen. De 3-0 blijft echter uit, mede door het zwakke optreden van de scheidsrechter die Fortuna een strafschop onthoud (handbal). Ook overtredingen op Marcus Rychlik net buiten de 16meter werden plots over het hoofd gezien. Toen onze leidsman ook nog eens totaal belachelijk voor buitenspel ging fluiten en niet liet doorspelen (goal van Di Lallo) bij een overtreding werd het langzaam lachwekkend.

In Sittard zullen we het de beste man maar vergeven. De 3 minuten blessuretijd werden gemakkelijk uitgespeeld hoewel Zarko Grabovac nog wel onnodig een gele kaart incasseerde vanwege spelbederf.

De punten zijn binnen!

Feest op het veld

En feest op de North Stand!

Een zeer waardevol trio voor Fortuna Sittard!!!!!!

Aiai.. is dat niet politie in burger?? of zouden het twee spottende rodafans zijn..hahahahahahaha

Dit zijn in ieder geval onze Duitse klasbakken…

Die ook macaroni en broodjes mee nemen voor de fans!

Di Lallo of is het Ouwe? lekker afpilsen in de Brand T……

De 3 punten tegen Telstar zijn binnen. De late wints van FC Emmen op Eindhoven bederft enigszins de feestvreugde echter Fortuna mag deze avond trots op zichzelf zijn. Volgende tegenstander is Helmond Sport. Een verplichte combi naar het Brabantse land met de wetenschap dat Fortuna Sittard nu 17 de staat in de Jupiler League.

16) FC Emmen – 27-26

17) Fortuna 29-25

18) Telstar 28-23

19) FC Oss 26-18

ps: klik hier voor de Top 100 en de MVP 09-10 verkiezing