Preview (met video): boekt Fortuna resultaat bij Eredivisie-rentree?

Aanstaande zaterdag is het zover: de rentree van ons Fortuna Sittard in de Eredivisie. Na zestien lange en ellendige jaren in de Eerste Divisie wist Fortuna op miraculeuze wijze promotie naar het hoogste niveau te bewerkstelligen. Excelsior zal zaterdag onze gastheer zijn, zeker niet de gedroomde tegenstander voor onze comeback. Niet in het minst vanwege het uitvak van Excelsior, dat slechts plaats biedt aan 400 Fortunezen. Het uitvak is dan ook stijf uitverkocht. Zijn we klaar voor de Eredivisie? Wordt het een strijd tegen degradatie? Kunnen we alles en iedereen verrassen? Het zijn vragen die door het hoofd van iedere Fortunees spoken. Excelsior lijkt wat dat betreft een prima tegenstander te zijn voor een krachtmeting. Hopelijk weten we na zaterdagavond iets beter waar we staan.

Matige resultaten in voorbereidingen

Tegenstander Excelsior weet zich al een aantal jaar, zonder al te veel problemen, knap staande te houden in de Eredivisie. Met een minimaal budget weten de Kralingers jaar na jaar een prima selectie samen te stellen. Afgelopen seizoen werd Excelsior elfde. De grote vraag is of Excelsior er opnieuw in geslaagd is om met minimale middelen een uitstekende selectie samen te stellen. Net als Fortuna kende Excelsior, qua resultaten, een moeizame voorbereiding. Tegen de amateurs van ASWH won Excelsior, maar moest het maar liefst drie tegendoelpunten incasseren. PEC Zwolle was met 5-0 te sterk en tegen Go Ahead Eagles bleef Excelsior steken op 0-0. Vervolgens wist Excelsior te verassen door met 4-1 te winnen van competitiegenoot NAC Breda. In de laatste test wist Excelsior 3-2 te winnen van combinatie team AZ/Jong AZ.

Excelsior

Met het vertrek van sterkhouders Massop, Van Duinen, Karami, Faik en Faes heeft Excelsior behoorlijk wat kwaliteit ingeleverd afgelopen zomer. Zelf shopte de club uit Rotterdam in de Jupiler League: Mahmudov (Dordrecht), Schouten (Telstar), Stevens (Go Ahead Eagles) en Matthys (FC Eindhoven) werden gehaald. Ook werden er bij andere Eredivisie ploegen afvallers opgepikt: Oude Kotte (Vitesse), van der Meer (Utrecht) en de Fockert (Heerenveen) vertrokken naar Kralingen. Tot slot wordt Anderson, een linksbuiten uit Ijsland, gehuurd van het Deense Midjiylland. Feit is dat Excelsior het vooralsnog moet doen zonder pure spits, zoals kersverse coach Adrie Poldervaart in een interview met VI aangaf.

Verwachte opstelling Excelsior: Stevens, Fermina, Matthys, Mattheij, Burnet; Fortes, Messaoud, Koolwijk; Bruins, Caenenpeel, Anderson.  

Fortuna Sittard

Aan de kant van Fortuna lijkt de opstelling voor een groot deel ingevuld te kunnen worden. Kosolev gaat naar verwachting het doel verdedigen. Hij krijgt de voorkeur boven de licht geblesseerde Özer. Backs Essers en Pinto lijken in de voorbereiding de concurrentiestrijd met Ciranni en Ospitalieri gewonnen te hebben, al ontbreekt Essers vanwege een lichte blessure. Centraal achterin is nieuwe aanvoerder Dammers een zekerheidje. Naast hem zal Heerings of nieuwkomer Ninaj plaatsnemen. In de besloten oefenwedstrijd tegen Alta Awoun verscheen Ninaj aan de aftrap. Venezolaan Ramirez lijkt een stuk lager in de pikorde te staan. El Messaoudi en Smeets zijn de grootste kanshebbers om het duo op het centrale middenveld te vormen. In de oefenwedstrijd tegen Alta Awoun kreeg Hutten verrassend de voorkeur boven Smeets, toch wordt Smeets bij de eerste elf verwacht. Diemers zal zonder twijfel plaatsnemen op de ’10’ positie. Portugezen Semedo en Vidigal bezetten de flanken. In de spits wordt Novakovich, die een moeizame voorbereiding kende verwacht. Tegen Alta Awoun faalde de Amerikaan van elf meter en miste nog enkele grote kansen. Nieuwkomers Bandez en Ciss maken nog geen deel uit van de wedstrijdselectie, aangezien beide jongelingen nog wachten op hun werkvergunning.

Verwachte opstelling Fortuna Sittard: Kosolev, Ciranni, Dammers, Heerings/Ninaj, Pinto; El Messaoudi, Smeets; Semedo, Diemers, Vidigal; Novakovich

(Tot 03:00 minuut gaat het over Fortuna. Tekst loopt door onder deze video – via Limburger.nl)

Supportersinformatie

Het uitvak is met 400 Fortunezen uitverkocht. De honderd supporters die met de bus gaan, stappen om 17.30 uur op voor de ingang van het eigen Fortuna-stadion. De overige driehonderd fans gaan met vrij vervoer naar Rotterdam. Hieraan zijn geen restricties gebonden, behalve dat de online gekochte kaarten bij het uitvak van Excelsior omgewisseld dienen te worden voor reguliere kaarten. Let op: ondanks dat op de e-tickets staat dat deze niet uitgeprint hoeven te worden, meldde Fortuna Sittard donderdagmiddag dat dit wel(!) dient te gebeuren. Print je e-ticket dus uit! ​Mocht je problemen hebben ervaren bij het kopen van uitkaarten en zijn die problemen niet verholpen? Geef dit dan aan bij Fortuna Sittard, daar zij gaat over de verkoop van (uit)kaarten. Het fluitsignaal bij Excelsior – Fortuna Sittard  zal om 20.45 uur klinken.

Op 13 april in 2002 won Fortuna voor het laatst een wedstrijd in de Eredivisie. Circa 4500 toeschouwers zagen Hamming en Gerritsen Fortuna naar een 2-0 overwinning schieten op FC Twente. Weet Fortuna haar comeback in de Eredivisie kleur te geven met een overwinning? Zaterdagavond rond 22.45 uur zullen we het antwoord daarop weten.

Geef een reactie