Column: Fortuna Sittard: Is er leven na de dood?

Fortuna Sittard: Is er leven na de dood?
Ongeveer twee jaar geleden dwaalde er een gebroken club over de Nederlandse velden. Het lichaam van deze club was gebroken en gekneusd, bijna niet meer in goede staat te krijgen. Het hoofd was echter nog helemaal gezond. Een aantal ‘doktoren’ kwam op het idee om dit hoofd eraf te halen, en bij een andere club op het lichaam te zetten. Het lichaam zou echter wel de baas worden en deze nieuwe club moest in Kerkrade gaan wonen. Zo gezegd, zo gedaan, en de hoofdarts verklaarde dat Fortuna Sittard klaar was voor een transplantatie. De club werd onder de guillotine gelegd, en met een flinke klap viel het gezonde hoofd in een zwart-gele mand.

De bloedlichamen van Fortuna Sittard, en de beschermengel, Vrouwe Fortuna, dachten er echter anders over. De ziel van de club, die al op weg was naar de hel, werd teruggehaald om te blijven ronddwalen over de Nederlandse velden. Dit spook was echter geen schim meer van de roemruchte club wat het ooit was. Na een dramatisch seizoen werd het spook nog nét weggetrokken voor de poorten van de hel, ook wel Topklasse genoemd.

Ondertussen bleven de bloedlichaampjes hun werk doen. Het lichaam en het hoofd werden langzaam weer geheeld en klaargemaakt voor een nieuwe herintrede in het leven. Het spook leek er echter niet meer in te geloven, en langzaam, heel langzaam, begon deze weer richting hel te dwalen. Op dit moment staat het spook kortbij de poort, die het spook elk moment naar binnen kan zuigen. De vraag rest ons dan ook: gaat de club het deze keer redden?

Spelers en staf
Enkele dagen geleden waren we getuige van een slechte uitvoering van Sterren dansen op het ijs. Spelers namen niet de juiste schoenen mee en gleden als volleerde schaatsers over het veld. De wedstrijd ging troosteloos met 3-2 verloren. Gezien de recente uitingen van de trainer, de geruchten over spelersmentaliteit en het vertrek van Villareal en Diaz, leek de maat vol bij Dusseldorp. Aangezien het binnenskamers aanspreken op de prestaties en mentaliteit geen uitwerking levert, probeert Dusseldorp het in de media. Hij zet (volledig terecht) de spelersgroep voor de Nederlandse televisie te kakken, in de hoop dat ze dáár dan misschien iets van leren.

Een gedeelte van de supporters ziet dit als de druppel, en verklaart Dusseldorp incapabel. Columns verschijnen, en verschillende supporters kruipen over elkaar heen om op steeds ruwere wijze het ontslag van Dusseldorp te eisen. Is dit echter wel de oplossing? Zal het schijnbaar schrijnende gebrek aan mentaliteit bij deze spelersgroep dan als sneeuw voor de zon verdwijnen? Dat lijkt me niet: Jaren achter elkaar hebben we diverse trainers ontslagen, en nieuwe trainers aangenomen. Er is echter geen sikkepit veranderd op voetballend gebied. Soms speelde het elftal wat beter, dan weer wat slechter. Verschillende tactieken werden gehanteerd. Echter bleef het resultaat hetzelfde: Een illusie armer en geen punten rijker. De mentaliteit in de kern van de spelersgroep lijkt niet te veranderen, en ook nieuwe spelers, die elders aardig presteerden, worden slachtoffer hiervan en raken zelf geen pepernoot meer. Een hele rits speler die zichzelf nooit bewezen hebben, te boek staan als lastige figuren, of door pech het nooit maakten, leveren ook geen positieve bijdrage. Maar waarom veranderen we die kern dan niet? En worden er zelden échte klasbakken gehaald?

Technische organisatie
Een groot probleem wat hieraan ten grondslag is het ontbreken van een (technische) organisatie. Vorig jaar al moest Roger Reijners spelers zélf scouten. Nu Reijners is vertrokken is er naast geen scoutingsapparaat ook geen Technisch manager meer. De organisatie bestaat dus alleen nog maar uit Dusseldorp en Sjra. Aangezien één van deze twee op spelersgebied nogal kortzichtig is, en er ook geen manier is om ver buiten de grenzen van de eigen club te kijken, steunen we dus nog steeds op het old-boys-netwerk. Zie bijvoorbeeld het aantrekken van Marcus Rychlick. Vorig seizoen niet goed genoeg bevonden, nu weer een contract. Gelukkig brengt die jongen wél de juiste mentaliteit mee. Een schrijnender voorbeeld is wat gebeurde toen we failliet werden verklaard. Een groot gedeelte van de selectie die zojuist het had gepresteerd zich in de allerdiepste regionen van het voetbal te plaatsen, kreeg een nieuw contract. Terwijl dat juist de kans was om opnieuw te beginnen en een nieuw elftal met vooruitzicht en potentie te bouwen. Deze kans werd echter niet gepakt en we gingen door met dezelfde kern. Pech hebben we natuurlijk gehad met spelers als Bryan Linssen en Danny Schreurs, die het wél hadden, maar kozen voor zekerheid. Deze trend is al ingezet in de tijd van Jack Opgenoord, waarvoor mijn sarcastische dank. Echter is die trend niet meer weggegaan, en het wordt tijd dat daar verandering in komt.

De oplossing van dit probleem is dan ook de hele technische organisatie doorlichten en vervangen. Er moet weer een scoutingsapparaat komen, zodat we weer verder kunnen kijken dan onze neus lang is. Ook moet er weer een technisch manager komen die de boel leidt, zelf beslissingen kan maken en overzicht heeft. Het lijkt me ook tijd dat Sjra van plek gaat wisselen. Ik ben blij met alles wat hijn (financieel) voor de club heeft betekend, maar ook hij als elftalbegeleider lijkt totaal geen (positieve) invloed meer te hebben. Misschien is er een plek in de club waar hij beter op zijn plaats is. Kijk ook naar John Linford, als motivator zeker geen slechte kracht.

Verder moet er dan een korte en lange termijn visie komen om de spelersgroep op peil te trekken. Slechte spelers/slechte mentaliteit krijgt geen contract verlenging, en geen clubsentimenten. Spelers die niet voldoen horen hier niet te voetballen, ongeacht of het jeugdproducten zijn of niet. Ongeacht of we er veel tijd en geld in hebben gestoken of niet. We moeten omhoog, en dat is het belangrijkste. Begrijp me niet verkeerd, heb ook het liefste Fortuna-boys in de basis lopen. Maar als deze jongens niet voldoen, moeten ze ook niet voetballen. Dadda’s eruit, Ricksens erin. Grote probleem in deze is echter weer het geld..

Geld
Om te overleven en de licentie te behouden is de club flink gesaneerd geworden. Flinke slachtoffers zijn dus de technische staf, medische staf en het scoutingsapparaat. Om deze terug te krijgen is er dus geld nodig. Ik hoor enkele supporters al roepen: ‘Maar er zijn andere clubs met een minder spelersbudget, die beter presteren, blabla’. Klopt. Deze clubs hebben een lagere begroting. Dat wil echter niet zeggen dat het spelersbudget minder is. Fortuna heeft ontzettend hoge uitgaven (denk bijvoorbeeld aan stadionhuur), en andere clubs geven vaak een hoger percentage dan de toegestane 60% uit aan spelerssalarissen (kijk naar MVV, vorig jaar 120% ongeveer..) en hebben daardoor dus wél een hoger spelers’budget’. Fortuna zit er, ondanks dat het in Categorie 2 zit, financieel ontzettend krap bij. De huursommen van Ribeiro en Mossaoui werden bijvoorbeeld betaald door een sponsor. Er is dus gewoon geen geld om het scoutingsapparaat en de functie van technisch manager nieuw leven in te blazen. Fortuna zal de komende tijd dan ook op creatieve manieren moeten proberen om geld te genereren of deze posities goed op te vullen.

Topklasse
Mochten we onverhoopt degraderen, dan moet er ook een plan liggen voor in de Topklasse. We zitten nu in Categorie 2. Veel geld hebben we niet, maar we kunnen ook wel tegen een stootje. Het beste lijkt me dan ook om een plan te maken á la Fc Oss. Met sponsoren afspraken maken om er één seizoen vol tegenaan te vlammen en hopelijk te promoveren. Het bestuur moet dan ook alles op alles stellen om het stadion toch te laten kopen door de sponsoren. Hiermee realiseren we een lagere huur. Van de KNVB krijgen we 300.000 euro als compensatie. Samen met de huurverlaging moeten we op deze manier een groot gat dat ontstaat door lagere inkomsten van recettes en sponsoren kunnen opvullen. Verder moeten er goede afspraken met sponsoren worden gemaakt. Probeer ze lekker te maken voor het vooruitzicht van één jaar topklasse en daarna een doorstart. Sluit desnoods contracten af die pas ingaan als de club daadwerkelijk na één seizoen weer promoveert. Maar probeer bovenal trouwe sponsoren te houden, en geef ze inzicht in de plannen die er liggen om vertrouwen te kweken. Een ander idee is om te vragen of diverse supporters eventuele op vrijwillige basis op de club willen helpen. Er zijn vast genoeg mensen te vinden die bepaalde kwaliteiten hebben en wel enkele uurtjes aan de club willen besteden.

Het nu
Een groot gedeelte van de voorgaande items liggen echter in het verleden en de toekomst. Het belangrijkste nu is om te overleven, erin te blijven. En we staan er slecht voor. Het lijkt me dan ook geen slecht idee om een soort forum te organiseren, waarin een aantal afgevaardigden van de supporters, van het bestuur, de spelersgroep en de technische staf een discussie over heden en toekomst met open vizier houden. Geen geheimen, geen afpoeieren, geen blad voor de mond. Gewoon een goed gesprek over hoe we ervoor staan, wat speelt in de spelersgroep en technische staf, waar het bestuur mee bezig is en hoe zij over bepaalde dingen denken. Zodat wij als supporters weten wat er gaande is bij ónze club, en hoe wij eventueel kunnen helpen met steun, ideeën en hulp. Daarnaast kan er dan ook gesproken worden over de toekomst, hoe we bovenstaande problemen kunnen oplossen en wat er gebeurt, zouden we in de Topklasse terecht komen. Ook hier kunnen we als supporters ons steentje bijdragen met hulp en ideeën. We moeten nú handelen, nú alles eraan doen om erin te blijven en de toekomst van Fortuna te waarborgen. Dit samen met staf en bestuur. Want samen zijn wij Fortuna Sittard.

Wat ons terugbrengt naar het begin van dit verhaal en dus het heden. Het sportieve aspect van Fortuna Sittard. De transferperiode is voorbij, Dusseldorp zit nog op zijn stoel en er is een rits spelers bijgekomen. Dat is waar we het mee moeten doen, en mee gaan doen. Ik heb er alle begrip voor dat er supporters zijn die murw gebeukt zijn, en er gewoon klaar mee zijn. Maar laten we er nog één keer achter gaan staan. Laten zien wij zijn en waar we voor staan. Want het kan allemaal opeens heel snel gedaan zijn. Begrijp me niet verkeerd, het is goed om nu kritisch te zijn, juist nu. Maar laten we bovenal steun bieden, supporteren en Fortuna Sittard een warm hart toedragen. Ga er nog één keer achter staan voor die laatste finales. Juich, fluit, zing en vecht samen voor die toekomst. Dan kijk ik stiekem met een schuin oog naar boven, waar Vrouwe Fortuna hopelijk bereid is, dat extra zetje te geven.

Lesly Cuppens