Column: Geslacht

Supporters staat het vrij om hun bijdrage en meningen te delen. In principe plaatsen wij alles, wat niet betekent dat we het als bestuur eens hoeven te zijn met de inhoud. Bijgaande de bijdrage van Paul.

Fortuna – FC Den Bosch 16-12-2016

Fortuna zit in een flow – 1 punt uit 8 wedstrijden- sommigen noemen het selectief om deze serie te benoemen, anderen zijn zwaar teleurgesteld na een hoopgevende start. Kortom, een moeilijk vooruitzicht, op alweer een nieuwe wedstrijd van onze trots.

De trainer zou het niet goed doen. Geen speler is beter geworden sinds het begin van het seizoen. De technisch directeur, de enige survival van de reorganisatie sinds de komst van de nieuwe eigenaar Gün, geen aankoop is iets gebleken. Enkel miskopen op het conto, maar weer vergeven?

Moeilijke aanloop naar de wedstrijd. Op de fiets naar het stadion. Wordt er überhaupt wel gevoetbald vandaag? Geen mensenmassa’s rondom het stadion van 12.500 toeschouwers. De lampen zijn wel aan, een opluchting.

Een seizoen van lik mijn vestje. Op het uur U waarop alle hoop vervlogen lijkt, ineens een Turk die onze club wil kopen. Fortuna, uit Sittard, ooit door de NOS genoemd als lelijk eendje – wat waren we boos- maar ach, wat lelijk we waren en zijn , lillik. Onze club.

Mijn club zit in mijn hart. Net zoals mijn konijn.

We hadden een konijn. Deed het goed. Werd Jaaaren oud, Mooi wit en bruin gevlekt. Heb hem onder gegraven, in de tuin, aarde op zijn dode lijf. Toen ik een totaal ander konijn wilde gaan kopen zat hij daar, een replica van de begravene. Exact. Echter. Na een paar maanden ging hij zijn hoofdje raar houden. Zijn hoofd staat inmiddels 90 graden gedraaid. Hij ziet uit als een freek. Maar het is ONS konijn. Hij overleeft! eet scheef en rent wat rare rondjes. Tot zover de vergelijkingen met Fortuna.

De wedstrijd. Tja … hoe ga je zo’n wedstrijd in. Als je in begin jaren 80 bij de club bent gekomen als beginnend supporter, dan heb je al het een en ander gezien. Ajax, PSV en Feyenoord van de mat wegblazen, seen that, been there.

2016, voetbal in de marge, ik weet en accepteer.

Fortuna begint de wedstrijd, na drie minuten staat het 0-1. Na 38 minuten 0-4.

Als je al 25 zweepslagen hebt gehad, kan de 26ste je Bommen. Sla maar! Watje! Sla dan GDVDM! Hier sta je dan, drie vingers in de lucht. De F van Fortuna. WTF. 0-4 was het, 0-4 bleef het. Mineur in mineur. Niks keer niks.

Dan maar richting Kantine. The Panic Room. Als niets anders werkt, dan maar onder de supporters, een pilsje drinken met gelijkgestemden, back to basic. Hele week werken voor de baas, meer of minder academisch. Microscoop of bandwerk, op vrijdagavond eindelijk los.

Hoe hard mogelijk die high five. Junge! Fortunavriend!  Where everybody knowes your name!

We go back!

Not! Waar ik, onder deze omstandigheden, niets liever wil dan een hardcore onderling gevoel, Henk Bres aan de tap, zwaar getatoeeerde bodybuilders aan de teek, waar je beter mee kan ouwhoeren, dan ruziezoeken. samenkomende culturen onder een geelgroene vlag, ontmoet ik anders.

Een lusteloos samenraapsel van onsamenhangend allooi. We hebben ooit, na troosteloze seizoenen met zonder geluidsapparatuur, een nieuwe stereoset samen gespaard. Er hangen nou boxen die mogen concurreren met andere profclubs. Ruim voldoende om de uitdaging aan te gaan. Feyenoord en Utrecht zullen ons waarschijnlijk wegvagen, ADO, okee , we weten onze plek.

Maar wij zijn Fortuna, ook een Traditionsverein. Waar we niks weten te presteren op de grasmat, onze historie is groot en goed, weet je nog wel … oudje?

Ik kom die kantine binnen, met behoefte om getroost te worden, behoefte aan mooie muziek. Wat hoor ik? Bout muziek! Als je een DJ zou betalen om de slechtste muziek Ooit te draaien,  Dit was het resultaat. Ongelooflijk, de jaren 80 hadden pareltjes, echter ook misbaksels. Na Deze wedstrijd, Deze misbaksels… wie speelt hier met het lot?

Wat horen we daar? Nee!

We staan hier in een voetbalkantine en het gebeurt echt… Flappie!

Mijn  50 jarige voetbalbuddy schreeuwt uit volle longen:

MAAR IK HAD – HET – HOK – TOCH GOED DICHT GEDAAN!?

ZOALS – IK – DAT ELKE AVOND DEED !!??

Wat is er gebeurd?

Ik was toch supporter van een professionele voetbalclub?

Zoals ik dat al 3 decennia deed?

Ik had de contributie toch goed betaald, is alles verworden tot een scheet?

Ik weet het niet meer. We hebben een nieuwe eigenaar van Turksen Bloed. Wat wil hij met onze club? Is 0-4 met de rust een ramp? Of een Perfect Case Scenario bij de Wedkantoren?

I’m lost and confused. Ik ben bijna 40. Ik denk aan de 70-ers die hier mee moeten dealen. Ik denk aan de tieners, die niets beter weten dan ellende. Ik denk aan mezelf.

Ik had het hok toch goed dicht gedaan?

Paul ac Octo