De wisselwerking, spelers en fans: Loes Butink

FortunaHome mag met liefde en respect elke week een speler aan u voorstellen van ons dames elftal.

FortunaHome zal komende maanden wekelijks een speelster van Fortuna Sittard dames aan hetw orod laten. Eén voor één krijgen de speelsters de gelegenheid ietss over zichzelf te vertellen. Loes Butink (rechtsback) uit Heerlen trapt af.


Mijn naam is Loes Butink, ik ben 27 jaar en woon in Heerlen.

In 1997 ben ik begonnen met voetbal na een mooie ervaring met schoolvoetbal. We zijn 2 e van Nederland geworden en vervolgens met het team bij RKHBS gaan voetballen. Na enkele jaren tussen de meiden en de jongens te hebben gespeeld, heb ik in 2001 de overstap gemaakt naar RKTSV. Een dameselftal dat toendertijd in de eerste klasse speelde onder leiding van Arie Gramsma en Boeb Becholtz. Na een aantal succesvolle jaren heeft Patrick Otten de leiding overgenomen en het voetbal naar een nog hoger niveau weten te tillen. Vervolgens werd Ronald van Bakel trainer en liet het team functioneren op haar eigen krachten. Geweldige jaren, veel geleerd, veel ervaring opgedaan, mooie overwinningen, resultaten, kampioenschappen en promoties. Ook één degradatie, maar het jaar erna konden we dan wel weer mooi feest vieren!

In het veld begon ik, met nr 13, als rechterspits en daarna speelde ik al gauw rechtshalf. Doelpunten scoren is niet mijn sterkste kant, maar diep gestuurd worden en  voorzetten geven wel. Bij een gebrek aan verdedigers werd ik rond 2006/2007 ‘omgetoverd’ tot (opkomende) rechtsback, waar ik snel aan wende en iedere week weer met plezier speelde.

Hoogtepunt was dan ook het kampioenschap afgelopen jaar in de topklasse! Er stond een super team iedere zaterdag op het veld die tot de allerlaatste minuut voor elkaar knokte en uiteindelijk, als geweldige beloning voor ook alle inspanningen buiten het veld, het landskampioenschap en de bijbehorende schaal binnen sleepte! Een ervaring om nooit te vergeten.

Gezien mijn leeftijd, blessures, werk, studie en bijnaam ‘oma’ was ik in dubio of ik nog door zou gaan met voetballen op dit niveau of op een lager niveau zou gaan spelen. Omdat Fortuna Sittard aan de deur klopte, ik toch nog vol ambitie ben,  er verschillende gesprekken gevoerd zijn en dit een heel avontuur leek, besloot ik om toch nog een jaar door te gaan, voor zover mijn privéleven dit zou toelaten. Ook dat we als (vriendinnen)team nagenoeg volledig overstapte was een rede te meer om te blijven.

Want buiten het voetbal om is er natuurlijk ook nog een leven. Ik ben leerkracht in het basisonderwijs. Na vier jaar werkzaam te zijn geweest op bs De Diabolo in Kerkrade, kwam er een nieuwe uitdaging. En werk ik momenteel in groep 5 op de Albert Schweitzerschool in Hoensbroek. Daarnaast volg ik de studie ‘Gedragsspecialist’ die ik dit jaar succesvol hoop af te ronden.

En ook buiten het werk en de studie wordt er tijd vrij gemaakt voor zomer- en wintervakanties, familie, vrienden, etentjes, feestjes etc.

Was getekend, Loes Butink


Zaterdag 13 okt. 2012

Vandaag staat de wedstrijd Stedoco – Fortuna Sittard op het programma.

Om half 12 werd er opgestapt bij Slangen en was de bus nog nauwelijks gevuld. Hoe verder de reis vorderde, hoe bonter het gezelschap werd. Buiten alle speelsters, staf en ouders werd de bus ook gevuld met Tidde (zoontje van Annika) en Sammy (hond van Gwen) en natuurlijk niet te vergeten: De trouwe supporters van de N-side!! Na de 5-0 overwinning van vorige week thuis tegen RCL werden al plannen gesmeed om de Fortuna dames ook bij een uitwedstrijd naar de drie punten te zingen. Geweldig!

Het spreekt dus wel voor zich dat de stemming er goed in zat en men er van overtuigd was een goed resultaat te kunnen gaan neerzetten in Hoornaar.

Eindelijk aangekomen op de plaats van bestemming, wordt de tribune al gauw versierd met spandoeken en gevuld door de n-side en andere trouwe supporters. Nancy Kisters en Loes Butink hebben deze momenten vastgelegd op foto en film. (Op te vragen bij Annika Pluymen)

Er werd gestart met dezelfde opstelling als vorige week met uitzondering van Katja Demacker. Katja is helaas geblesseerd geraakt en kreeg het advies om even rust te nemen. Daarom stond vandaag Marloes van der Vlugt in het doel en zij maakte dus haar debuut.

Vanaf de aftrap probeert Fortuna haar eigen spel te spelen zodat ze niet meegaan in het spel van Stedoco. Liv wordt dan ook direct diep gestuurd, maar komt helaas de doelvrouwe van Stedoco tegen op haar pad. Stedoco is wakker en komt met een tegenaanval, wat niets oplevert.

Het is een golvende beginfase waarin beide teams goed voetbal willen laten zien, maar onder andere door het drassige veld verloopt dit matig. Er komen enkele kansen voor Fortuna, maar de bal wil nog niet in het netje verdwijnen. Stedoco wil natuurlijk iets terug doen, maar komt ook nog niet helemaal uit te voeten.

Liv Aerts krijgt een redelijke kans, na een corner, maar jammer genoeg verdwijnt de bal naast het doel. En dan lijkt Stedoco er genoeg van te hebben en wordt een bal de diepte in gespeeld. Glynis Vromen vangt de ontsnapte spits op en werkt de bal over de zijlijn. Na de inworp is Fortuna al snel weer in balbezit en gaat Shirley Kocacinar, die afgelopen week haar krachten heeft bespaard, er vandoor zigzaggend door de verdediging. Zou ze zelf de kans afmaken of legt ze de bal af? Ze kiest ervoor om Colette aan te spelen, maar helaas wordt de bal niet precies genoeg voor de voeten neergelegd waardoor het spel gewoon verder gaat.

Even later wil het dan toch wel lukken. We zitten in de 20 e minuut als Liv Aerts een balletje tussendoor geeft op Shirley Kocacinar, die de keeper het nakijken geeft en de 0-1 scoort. Ze trekt haar shirt niet uit, maar wel omhoog, waardoor de tekst ‘we love you n-side’ getoond wordt aan het publiek. De scheidsrechter trekt hiervoor een gele kaart. (Belachelijk) De N-side waardeert dit gebaar echter wel en zingt Shirley toe en vervolgens de scheidsrechter.

Stedoco wil dolgraag iets terug doen en gaat aanvallender spelen. Fortuna krijgt zo meer ruimte, maar weet de aanvallen en de kansen niet om te zetten in doelpunten.

Tegen het einde van de eerste helft zakt Fortuna een beetje, verdwijnt de rust in het spel in en gaan de spitsen van Stedoco op zoek naar een tegendoelpunt. Nadat drie Fortuna dames worden uitgespeeld, is Marloes ter plekke om een verdwaalde voorzet met gemak weg te plukken voordat er ook maar een tegenstander in de buurt kon komen.

Stedoco laat na de rust zien dat zij niet van plan zijn om zomaar over zich heen te laten lopen. Lukt het dan niet zo mooi tikkend, dan maar fysiek laten merken dat je er bent. Dus er worstelt zich een spits door de verdediging van Fortuna heen, maar ze weet haar kans niet richting goal te verzilveren.

Ook Marloes weet even later nog een één-op-één moment te winnen van de spits. Goed gedaan keepertje!

Maar jammer genoeg wordt Fortuna te kijk gezet na een genomen corner van Stedoco die vrij wordt binnen gekopt door een van Stedoco’s speelsters.

Het lijkt alsof Stedoco hieruit kracht put en het spel van Fortuna inzakt. De rust in het spel lijkt te zijn verdwenen. Glynis Vromen en Maartje Keulen moeten regelmatig de bal wegwerken naar voren of over de zijlijn om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Het lijkt of het slechte veld, door de aanhoudende regen, de speelsters van Fortuna die blijven knokken vermoeid maakt. De drie fitte en gemotiveerde speelsters op de bank hoeven zich echter (nog) niet warm te lopen.

Maar gelukkig weet Fortuna het weer terug op te pakken. Maartje komt in bal bezit, kapt twee speelsters uit en lost een onverwacht schot op doel. Daar had zeker de doelvrouwe niet op gerekend, maar wist toch een redding te verzorgen.

Daarna komt Shirley, na een harde pegel naar voren, in balbezit. De keepster van Stedoco, die bij een eerder moment wat ongelukkig ten val komt ligt nog steeds op de grond, waardoor Shirley van afstand op goal schiet. Een niet onhoudbare bal voor een verdediger, die toch via de schouder in het doel verdwijnt. 1-2!  En dat vlak voor de 90 e minuut! Even volhouden en de drie punten gaan mee naar Sittard en omgeving, zou je denken. Maar dat ‘even’ gaat nog lang duren!

Omdat Stedoco weer op zoek gaat naar de gelijkmaker, vergeten ze correct te verdedigen, waardoor Colette een kans krijgt en alleen op het doel afgaat. Waar ze eerdere momenten niet goed weg kwam, lukte dit nu in tweede instantie wel en scoort ze de 1-3 in de 92 e minuut.

Wedstrijd afgelopen? Nee hoor, de scheids leek het wel gezellig te vinden met 22 vrouwen op het veld. Gwen Kuijer lost nog een schot op het doel van Stedoco, waarna zij in balbezit komen en een tegenaanval opzetten waaruit ze dan toch nog scoren, 2-3 in de 95 e min.

De scheids besluit nog even te laten doorspelen, waardoor Shirley met de bal bij de cornervlag vasthoudt en prima afschermt om duidelijk aan te geven dat het de hoogste tijd is om af te fluiten.

Was geschreven door Loes Butink.

Voor ons fotoverslag van de wedstrijd…klik hier .

Bron: FortunaHome