Derby time : Fortuna – MVV

Morgen, vrijdag 6 maart staat dan de voorheen derby der derbies op het programma. Het zeer welkome toetreden tot de JL van Roda JC heeft deze nu verdrongen naar de tweede plek maar als we de geluiden omtrent de voorverkoop geloven dan wordt het vrijdag echt een dieptepunt qua publieke belangstelling. Natuurlijk spelen alle (abnormale) maatregelen een rol hierin, maar ook het matige voetbal zal zeker wel een rol spelen hierin. De eerlijkheid gebied mij ook te zeggen dat ik een dikke 30 uur voor aftrap ook totaal geen derby gevoel heb, en dat is heel vaak, heel anders geweest,

Hoe dan ook, de 5e derby voor Fortuna staat op het programma, daar waar MVV al het laatste onderlinge Limburgse duel van de competitie zal spelen. MVV uit Maastricht, liefkozend of wellicht spottend Sjengen genoemd. Het ´pak die sjengen´ heb ik bij de laatste thuiswedstrijd gemist, en bij de laatste uitwedstrijd was het er zeker niet. MVV speelt dit seizoen ook een verloren seizoen, met een 17e plek staat men weliswaar nu boven Fortuna, maar dat kan men wellicht meer danken aan het slechte optreden van Fortuna, dan aan het geweldige seizoen van de Maastrichtenaren. MVV won haar laatste uitwedstrijd toch enigszins verrassend bij jong Ajax, maar liep ook tegen zeperds op zoals eerder in het seizoen een 3-0 verlies bij VVV en een 5-2 op bezoek bij Eindhoven. Fortuna Sittard won zelfs de wedstrijd in de Geusselt, middels de nog immer op het netvlies staande penalty van Roel Janssen . Daarentegen staat wel de knappe thuiswinst op onze ´vrienden´ uit Koempeltown, maar ja, goed voorbeeld deed toen volgen 🙂

De van Helmond Sport overgekomen Davy Brouwers is momenteel topscorer bij MVV. Onlangs werd bekend dat midenvelder Bryan Smeets na afloop van het seizoen transfervrij vertrekken zal naar de Graafschap. Deze week werd ook nog bekend gemaakt dat de KNVB MVV een boete heeft opgelegd van € 10000 naar aanleding van ongeregeldheden rondom de wedstrijd tegen Roda JC in Maastricht. Voetballend houdt het echter ook zeker niet over bij de gasten van vrijdag, maar met de wetenschap dat een derby toch ongekende krachten oproept is dit een wedstrijd, die op zich zal staan. De winstpartij vanop de Toekomst zal dan ook zeker een extra beetje vertrouwen hebben gegeven.

De te verwachten opstelling van de Sjengen zal zijn : Coppens, Knops, Kuipers, Moustafa, Peeters, Croux, Ospitalieri, Brouwers, Vorthoren, Braken, Vink

​Dan de thuisploeg. Daar waar men verwacht dat de gifbeker toch eens leeg moet zijn, blijkt dat week na week nog niet zo te zijn. Al 5 wedstrijden op rij werden verloren, soms met redelijk spel, maar vaak ook met zeer zeer matig voetbal. De wedstrijden onlangs tegen Telstar en ook Oss waren hier een schrijnend voorbeeld van. Deze week viel dan het bericht in de bus dat ook de KNVB nog wat appeltjes heeft liggen die ze nu schillen, en zette onze club wederom neer in categorie 1. Een categorie waar alles en iedereen rond en binnen de club uit wil, maar het schijnt maar niet te willen lukken.

Voetballend is het dit seizoen echt bij tijd en wijle niet om aan te zien, iedere hondstrouwe supporter die dit seizoen in het stadion was waar we speelden kan dit wel onderschrijven. Des te opvallender zijn dan wel weer de resultaten in de derbies. Alleen thuis tegen Roda werd er verloren, voor het overige werd er twee keer gewonnen (uit bij MVV en Roda) en gelijkgespeeld bij VVV-Venlo. Het lijkt er dus op dat de spelersgroep in een derby wel wat extra´s vind en dit dan ook kan omzetten. Dus aan die gedachte houd ik me dan maar vast voor aankomende vrijdag en reken ik op een drie punter……

Ook deze week ontbreken de langdurig geblesseerden Vets en Pappot nog, alsmede de zieke Jordy ter Borgh. De geluiden zijn zelfs van dien aard dat Elroy Pappot dit seizoen niet meer in actie zal kunnen komen. Ook verzorger Marco Lemmens kampt met een blessure (van hieruit beterschap) en werd in Oss vervangen door good old Peter Brune, die normaal gesproken de U19 onder zijn hoede heeft. Lars Gulpen heeft na langer blessureleed inmiddels de grioepstrainingen hervat.

Na 5 wedstrijden zonder enig punt is het nu toch echt hoog tijd dat de punten eens in eigen huis worden gehouden, en dus zal de ploeg ook vol gas moeten geven om dat te bewerkstelligen. Alle absurde maatregelen ten spijt aangaande de verkoop van kaarten hopen we op een goed gevuld stadion maar de realiteit lijkt heel anders te worden.Ik kan me niet uitlaten over aantallen, maar ik vrees met grote vrezen dat het wel eens de slechtst bezochte derby ooit tegen MVV kan gaan worden. Jammer, maar helaas. Ook aan MVV kant is de belangstelling stukken minder dan voorheen. Naar schatting zullen er een 400 Sjengen aanwezig zijn waar ook andere jaren met gemak een dubbel aantal of zelfs meer werd behaald . Ook daar is het malaise en spiegelt zich de belangstelling schijnbaar aan de sportieve en bestuurlijke neerwaartse spiraal.

Bij de afsluitende training was er niet veel bijzonders te melden, of het moet zijn dat L! er was met camera en ook de aanwezigheid van Gielke was opmerkelijk. Gelukkig ging hij NIET met zijn pet zwaaien en halleludija roepen. Hij wist me te vetellen dat hij morgen de wedstrijd op de radio zou gaan volgen, want hij moest naar zijn meisje ;). Na wat duidelijke woorden aan het adres van assistent trainer Dullens en trainer van jong Fortuna Chris Burhenne mocht ook Youri Schroyen even langskomen op audiëntie en waren de lachers op de hand van Gielke natuurlijk. Trainend stelde het niet veel voor, en zoals het er naar uitziet zal de basis hetzelfde zijn als afgelopen week in en tegen Oss, al zou het kunnen zijn dat de al wekenlang matig presterende Seku Conneh wordt vervangen in de spits. Jordi Baur trainde even apart en verliet de training eerder, of ditr met een blessure was, is mij niet bekend.

De elf die het morgen vanaf minuut 1 zullen moeten gaan doen zijn als waarschijnlijk : Kaya, Kiss, Janssen, Dengering, Turan, Briels, de Wit, Mert, Vanmaris, Conneh/de Groot ? en Schroyen.

​ De wedstrijd vrijdag zal onder leiding staan van arbiter Mulder. De heren Diks en Hoksbergen hanteren de vlag, terwijl dhr. Berben de tijd heeft om ons logo op kunstgras eens netjes te stofzuigen.

Let op : de allerlaatste kans om kaarten te verkrijgen (echter alleen voor leden van het collectief, alsmede seizoenkaarthouders) is morgen, vrijdag 6 maart tussen 12.00u en 19.00u, in het supportershome ! Per persoon (lees: BSN nummer) kan dan 1 toegangskaart gekocht worden. Ook hier geldt echter een legitimatie- en registratieplicht.

Fortuna SC, Harald