MVV leert Fortuna lesje

Fortuna Sittard – MVV 0-3 (0-2)

43´ 0-1 Davy Brouwers

45´ 0-2 Stef Peeters (pen.)

73` 0-3 Jordy Croux

Geel : Turan, Kis (Fortuna Sittard), Peeters, Croux (MVV)

Toeschouwers : 4822

Fortuna Sittard : Kaya, Turan, Janssen, Dengering, Kis, Briels, de Wit, Mert, Vanmaris (66`Baur), Conneh (79`de Groot) en Schroyen

MVV : Coppens, Knops (46´Maatsen), Kuipers, Vorthoren, Moustafa, Ospitalieri, Smeets, Peeters, Croux, Braken en Brouwers (85` Vink)

Het verslag laat ik deze keer eens ruim voor aftrap beginnen, op een grijze maandagmorgen, ergens rond 11u in het pittoreske plaatsje Susteren. De webmaster is al wekenlang aan het sporten en komt wel eens ex-Fortunees Henk Duut tegen in de sportschool. Zo nu en dan komt het gesprek dan ook op Fortuna, en denken we beiden met weemoed terug aan de goede oude blauwe Liga tijd. En voor we dan helemaal wegdrijven in een poel van historisch genot, springt de meter van de hometrainer op 20 en mogen we nog wat zwaarder trappen. Henk, toch al even voetballer af, nog steeds fitter dan ondergetekende, maar goed, dat mag geen verrassing zijn….ik hou me er aan vast dat ik op de goede weg ben. En Henk, hij is een werkeloos trainer en geniet van het leven in Susteren.

Die maandag realiseer ik me welke tijden ik al heb meegemaakt, Henk Duut, John Clayton, Mark Farrington, Sigi Lens, Richard Sneekes, Ivo Pfennings, Mark van Bommel natuurlijk, maar ook o.a. van Halst (damn pffff), Cosmin Maris, Kenneth NysÄther, en vele vele anderen. Over 4 dagen mag ik weer kijken naar een wedstrijd waar onder meer Jordy Briels, Dennis Dengering en Muhammed Mert hun kunsten kunnen gaan vertonen tegen de Sjengen. Ik betrap me erop dat de zin compleet ontbreekt, en dat besef hakt er best wel in. Mijn gelatenheid is dan toch waarheid geworden. Murw gebeukt door alle wedstrijden die ik dit seizoen gezien heb, trap ik nog hard door op weerstand nummer 18. Bijna klaar zucht ik, bijna klaar. Henk is inmiddels al aan de apparaten gegaan en heeft geen benul van mijn gedachtegang.

Vanzelf wordt het dan vrijdag en inmiddels is de zin er nog steeds niet. Met medewebbie Niels ben ik toch al weer rond 17u in het supportershome om dat eens te ontsmetten op enigerlei wijze. Tot onze verrassing zijn alle tafels nu eens opgeruimd, wat een genot. Met emmer water, en dweil en doeken in de hand poetsen we alles weer eens wat schoner……en houden we mekaar scherp met wat snedige kanttekeningen. De voorverkoop in het supportershome is geen succes, in de middag zijn er een 60tal kaarten verkocht horen we. Wel zie ik als naar buiten kijk onze blauw-gele vrienden al volop aanwezig. Ach ja het zonnetje schijnt, de lucht is redelijk blauw, ME busjes kom maar gauw……

De ME was ook met een verplichte buscombi

Een biertje lusten we allemaal

Rond 18u komen nog twee andere Fortunafielen uit Munstergeleen het home binnen, vol goede moed (Fanta frank) de één, de ander ( Fantapa) wat gematigder. Een eerste consumptie nuttigen we samen vooraleer het home echt open kan en zelfs nootjes op tafel tevoorschijn komen. En warempel, er klinkt ook muziek weer na een paar maanden gekeken te hebben naar een defecte versterker. Sven bedankt voor het in bruikleen geven, het klinkt toch wat anders met muziek als zonder. Rond kwart voor zeven komen de eerste vragen over de autokaarten voor de wedstrijd naar Sparta, tot nu (en dan is het middernacht inmiddels) ontbreekt er elk spoor van. Voor de belangstellenden : hou onze site in de gaten voor een update hierover !! De inschrijvingen voor de busreizen naar Sparta en jong Ajax verlopen moeizaam, maar dat mag geen verbazing meer wekken.

Een klein uur voor aftrap stroomt het supportershome redelijk vol, maar rond de klok van half 8 stroomt het ook alweer redelijk snel leeg. Zelfs een half uur van tevoren, ik begeef me dan naar de tribune, heb ik geen kriebels, geen apart gevoel. Aangekomen bij de ingang zie ik een rits hekken met zwarte plastic, een draaimolen en drie beveiligers die me streng aankijken en om kaartje en ID vragen. Ik geef het de één, en die zoekt naar licht want ja lettertjes zijn klein. Ik krijg alles terug en loop door en de volgende houdt me tegen, ´meneer uw ID graag´….ik kijk hem nu op mijn beurt bozig aan en zeg kortaf, vraag je collega even, die heeft meer licht…..en loop door het draaihek. Voor het eerst stijgt mijn bloeddruk een beetje, maar door het vele fietsen met en zonder Henk, houdt zich dit binnen de perken. Binnen staat de rode jassen brigade, en die willen me nog eens onzedelijk betasten, ik laat het maar gelaten over me heen komen. Ik vervolg mijn weg de Ricksen side op en zie dan vlak voor aftrap de leegte i het stadion. Later zie ik op het scorebord 4822 mensen staan, ik noteer het en geef er maar geen reactie op.

De hoofdtribune vertoont meer gaten dan gevulde plekken

De sfeer actie van TGV is een mooie jubileumsaktie, die van MVV zijde gewoon to the point, onder het motto ´burgemeesters zonder benul, clubs en supporters de lul´ groeten ze even naar o.a. burgervader Cox, die natuurlijk ook weer aanwezig is………

Het is dan uiteindelijk acht uur en scheids Collina, of het moet een halfbroer van hem zijn fluit de derby dan op gang. De eerste minuten zijn best leuk om te zien want over en weer. Fortuna krijgt de eerste corner van de wedstrijd in minuut 8, die levert echter niets op. Paar minuten later dreigt MVV en schiet voorlangs. Na een kwartier duikt MVV weer gevaarlijk de Sittardse helft op en kan alleen gestopt worden met een overtreding. Bryan Smeets gaat achter de bal staan en schiet deze haarfijn op de paal langs een kansloze Kaya (foto Rik van Mulken) . Fortuna ontsnapt een eerste keer en binnen de 60 seconden nog een tweede maal, want na gestuntel in de 16 meter belandt de paal nog eens op de lat. In de daaropvolgende aanval duikt Schroyen op in het strafschopgebied, kapt en draait en besluit dan met een matig schot op keeper Jo Coppens van MVV. ook middenvelder de Wit duikt nog eens gevaarlijk op, an een corner maar de bal haalt de doellijn niet. De eerste helft is echt leuk om te zien, maar het vernuft en ook de kunde ontbreekt gewoon, zeker aan de thuiskant. Als iedereen dan al onderweg is naar een broodje frikandel of een beker pils gebeurt dan toch wat niemand meer verwacht. Fatih Turan, die vandaag een zeer matig duel speelt, laat zijn man lopen en uit de voorzet die volgt komt de 0-1 van de voet van Brouwers. Hij hoeft de voorzet van Smeets maar binnen te lopen. 0-1 vlak voor rust, het kan niet veel slechter zeg ik hardop……maar ik heb ongelijk. Croux breekt door over de vleugel en wederom Turan stopt hem met een overtreding……kantje boord 16 meter maar scheids Badmuts fluit voor een penalty…..Stef Peeters schiet beheerst in 0-2 en als toetje krijgt Turan een gele kaart erbij. Ik zak onderuit in me gele stoeltje en schudt mijn hoofd. 0-2, over en sluiten al weer en dan mogen we nog 45 minuten verder kijken. De enige twee die ik een voldoende kan geven zijn Mert wederom en ja, Kevin Kis. Janssen en Kaya scoren elke week wel een voldoende dus hen noem ik maar niet meer……….

In de rust kijken we naar twee meiden die meedoen aan een dans wedstrijd en wat jeugdteams die op een doelwand mogen schieten. Mijn medesupporters om me heen zijn van gelaten tot boos maar vooral heel erg teleurgesteld, een paar scheldwoorden ontbreken dan ook niet. Het zingen en vragen om het oprotten van de burgemeester zing ik niet eens mee, ik zou er nog wel een paar namen aan toe kunnen voegen, dus ik bespaar me de moeite.

De tweede helft begint dan met een fel Fortuna, De ingevallen Maatsen loopt te stuntelen en Mert ontfutselt hem de bal en kan de 16meter in maar zijn schot verdwijnt over de lat. MVV nodigt Fortuna feitelijk uit om te scoren maar wederom knoeiwerk van MVV kant leidt tot een corner, maar ook die levert niets op. Een volgende aktie via Schroyen en Conneh levert dan de 1-2 op……….of nee toch niet. Buitenspel volgens de scheids, ik hou het maar bij die benaming. Op tv zie ik bij de samenvattingen dat Schroyen in eerste instantie wel buitenspel staat en dat, als hij daarvoor gefloten heeft, het terecht was. Het vervolg is in elk geen buitenspel, het blijft echter een als kwestie, maar hoe dan ook, het blijft 0-2. Het lijkt erop dat dat dan de laatste stuiptrekking is van Fortuna zijde. De tank leeg, de hoop weg, geen idee, maar de rest van de wedstrijd speelt MVV het gemakkelijk uit. Sterker nog, na dik 70 minuten, scoort de irritante Croux zelfs de 0-3, omdat wederom Turan slecht staat te dekken. Fortuna bakt er niets meer van.

Na 80 minuten verlaat de zeer tegenvallende Conneh het veld en komt de Groot erin. Ook hij maakt niet veel paraat in de resterende minuten, en ik berg mijn schrijfblok op al ruim voor het eindsignaal. Ik hoor mezelf mompelen ´scheids fluit aub af´ en na een paar minuten doet hij dat ook. De jas gaat dicht en ik loop de trap af en zie alleen maar ontgoochelde gezichten om me heen. Fortuna supporter anno 2015, het is echt een pijnlijk iets. In het supportershome vinden we dan nog wat troost bie elkaar en iedereen is het het er wel over eens, het was niet best meer an de 0-2…..pure onmacht, slecht, ik kom niet meer….het zijn slechts een paar zinssnedes die me ter ore komen.

Als ik dan tegen 23u richting parkeergarage loop, tref ik daar nog Sem de Wit die strompelend langsloopt…..nee niet goed schudt die……de vraag of hij zijn enkel of de wedstrijd bedoelt beantwoord hij met een opgerolde trainingsbroek en een vinger naar zijn enkel….nee niet best inderdaad. Ik neem afscheid van hem, evenzo van de garage beheerder waarmee ik nog stond te kleppen, feliciteer nog een paar Sjengen die me sterkte wensen en zoek dan mijn auto op. De weg naar terug naar Susteren wordt in gang gezet, want zondag wacht weer de fiets. Misschien is Henk er ook, om me te troosten, en misschien ook niet.

​

Fortuna SC, Harald
Fotografie: Leo Everard / Niels van Renen

Deze eerste foto´s zijn van de hand van Leo

Vanaf hier  mooie foto´s van NIels