Er is weer hoop voor Limburgs voetbal

Er is veel gesproken over de staat van het Limburgs voetbal. Enkele prominenten uit Limburg waren openlijk voor een FC limburg, daar waar anderen eigenlijk  (stiekem) er van uit gingen dat Fortuna Sittard op de duur zou gaan omvallen en er in Zuid -Limburg dan plaats zou zijn voor 1 eredivisie club en 1 eerstendivisie club.  De politiek, inclusief de gemeente Sittard-Geleen,nam afstand van het hele dossier en ging rustig toekijken hoe Roda Jc, Mvv Maastricht en Fortuna Sittard de strijd tegen het voortbestaan gingen leveren.

Het was Mvv Maastricht die de zaken het eerste op orde had. Met een gezond beleid en verstandige technische keuzes wist de ploeg uit de Limburgse hoofdstad de financiële zorgen buiten de club te houden. In een zinderende play-off finale tegen streekgenoot Roda JC wist het zelfs bijna de eredivisie te bereiken. Ook dit jaar speelden de sterrendragers weer play-offs, maar een zwakke thuiswedstrijd tegen Almere maakte aan de promotiedroom een einde. Niettemin lijkt MVV haar zaken prima op orde te hebben en zal het jaarlijks mee blijven doen om de prijzen.

VVV  Venlo is vorig jaar gepromoveerd naar de eredivisie en wist zich met een flitsende competitiestart al snel veilig te spelen. In het altijd knusse stadion de Koel konden de fans van vele mooie wedstrijden genieten. Een knappe prestatie van de Noord Limburgers.

Ook Roda JC, de ploeg die het langste eredivisie heeft gespeeld,maakt nog steeds kans om volgend seizoen samen met Fortuna Sittard en VVV in de eredivisie te mogen spelen. Dit ticket kunnen de Kerkradenaren afdwingen via de nacompetitie. Het team lijkt de toch ietwat beschamende soap van de “Russische schoonspringer” goed verteerd te hebben en toont vorm. Het zou dus zo maar eens kunnen zijn dat Limburg misschien wel drie eredivisieclubs volgend jaar weet af te leveren.

“Als het goed gaat met Fortuna, gaat het goed met Limburg”
Dit doet denken aan de gouden tijden waarbij de Limburgse ploegen – Fortuna Sittard met name- leverancier waren voor het Nederlands elftal. Denk aan bv Mark van Bommel, Ruud Hesp, Erik Meijer, Boudewijn Zenden, Fernando Ricksen, Kevin Hofland, Patrick Paauwe, Wim Koevermans of Wilbert Suvrijn.

Maar Fortuna Sittard heeft ook in de matige tijd eredivsie waardige spelers afgeleverd, maar miste de management power om de spelers aan zich te binden of voor een goede prijs te verkopen.;  Danny Hoessen, Bryan Linssen en  Ruudje Boymans liepen bijvoorbeeld gratis naar de eredivisie.

Gebaseerd op de uitstekende opleidingsprestaties van Fortuna Sittard is het voor Limburg een zegen dat de Westelijke Mijnstreek weer op het hoogste podium mee gaat doen.  Het aantal Limburgse talenten dat zich gaat presenteren in de eredivisie vervijfvoudigd gewoon. Zie hier de nieuwe Limburgse eredivisionisten:

Jorrit Smeets (Landgraaf, 25 maart 1995) doorliep de jeugdopleiding van Roda JC, en zat van 2014 tot 2016 in de selectie van Roda JC. Hij kwam echter niet in actie voor Roda JC, hij zat alleen een paar keer op de bank. In de zomer van 2016 vertrok hij transfervrij naar Fortuna Sittard, waar hij een amateurcontract tekende. Hier voelde Smeet zich meteen thuis en hij heeft zich inmiddels in de basis gespeeld.

Gavin Vlijter (Paramaribo, 12 februari 1997) stroomde in 2015 uit de jeugd van Fortuna Sittard. De aanvaller mocht onder Sunday Oliseh in de basis starten. In maart 2017 werd zijn verbintenis bij de club verlengd met één seizoen tot medio 2018.

Perr Schuurs (Nieuwstadt, 26 november 1999)  stroomde in 2016 door vanuit de jeugd van Fortuna Sittard. Schuurs groeide uit tot een vaste waarde in het elftal van Fortuna. Hij werd in juli 2017 aanvoerder van de ploeg. Schuurs tekende op 7 december 2017 een contract bij Ajax met een looptijd van 1 januari 2018 tot en met 30 juni 2022. De Amsterdamse club betaalde enkele miljoenen aan Fortuna Sittard.

Dries Saddiki (Venlo, 9 augustus 1996) verruilde in de zomer van 2014 SC Irene voor Fortuna Sittard. Hij was in zijn eerste seizoen bij Fortuna een belangrijke waarde in de onder 19 en pakte ook zijn minuten bij de beloften. Op de laatste speelronde van het seizoen 2014/15 maakte Saddiki zijn debuut in het A-elftal van de club. In het seizoen 2015/16 brak Saddiki definitief door en groeide hij uit tot een belangrijke waarde in het elftal. Aan het einde van het seizoen 2016/17 lichtte Fortuna Sittard de optie voor een extra jaar in zijn contract.

Clint Essers (Maastricht, 21 januari 1997) is  verdediger voor Fortuna Sittard sen komt uit  de jeugd van Fortuna Sittard. Hij debuteerde op 7 april 2017 voor Fortuna Sittard in het betaald voetbal.

De promotie van Fortuna Sittard  is dus het grote ongelijk van een aantal mensen die zichzelf belangijker  vonden dan de toekomst van het Limburgs voetbal. Mede dankzij de vastberadenheid van een hechte groep Fortuna Sittard fans gloort er weer hoop en glorie voor het Limburgs voetbal.  Driewerf Alaaf.

Op persoonlijke titel; Kiprich

Geef een reactie