Excelsior – Fortuna Sittard

Fortuna verliest met 1-0 van Excelsior: crisis in Zitterd!

31/10/2009 Fortuna Sittard heeft de op papier zeer lastige uitwedstrijd tegen Excelsior in Rotterdam met 1-0 verloren. In de 17de minuut scoorde Excelsior speler Schet de enige treffer van de wedstrijd. Trainer Roger Reijners en zijn manschappen staan nu definitief na de 14de speelronde onder de degradatiestreep. Degraderen naar de amateurs is geen optie, dus er mag nu gerust gesproken worden over een Zitterdse crisis!

Zoals dat gaat in een crisis zullen er slachtoffers gezocht en gevonden worden. Meestal wordt de trainer ontslagen, soms -als het bestuur genoeg ballen heeft- wordt de spelersgroep aangesproken, de trainer te kennen gegeven dat het bestuur ‘100% achter de trainer staat’ en kan een crisis enkele weken worden gerekt vooraleer de trainer alsnog de laan uitvliegt. Veel, zo niet alles, zal afhangen van de volgende thuisprestatie. Tegenstander dan is RBC Roosendaal.

FortunaHome maakt voor u onderstaand verslag van de verloren wedstrijd in Rotterdam.

Fortuna Sittard trad in Rotterdam aan met de vertrouwde 4-4-2 opstelling zonder verrassende namen in de basiself. Trainer Roger Reijners gaf het eerder aan deze week: de vaste basisspelers – en met name de verdedigers- krijgen (nog tot) de maand november 2009 de kans zichzelf te bewijzen. Aanhaken of plaatsmaken. Verdediger Nico Vanek -vorige week nog geslachtofferd- had de boodschap begrepen en speelde in Rotterdam een degelijke pot voetbal. Centrale verdedigers Nijs en Grabovac waren scherp en geenszins van plan een tegengoal te incasseren. Na een half uur spelen stond er achter beide namen van het centrale duo achterin al een gele prent. De stand wel toen al 1-0.

De basisopstelling zoals ‘vertrouwd’:

Wintjens

Geenen – Grabovac – Nijs – Vanek

Simone – Voorn – Peljto – Taktak

Voss – Traore

Op de bank zien we Abdulkerim Ocal, Badre Kotbani, Tom Grootaers, Marcus Rychlik, Marc Mboua en Sebastiano Garlisi.

In de 1ste helft domineert de thuisploeg de wedstrijd en de groen-gelen uit Sittard mogen blij zijn dat de thee met 1-0 wordt gehaald. Doelman Wintjens komt handen tekort om de gevaarlijke aanvallen van de Rotterdammers uit zijn doelmond te rossen. Fortuna Sittard krijgt een goede kan via Demba Traore maar de Sittardse topscoorder is net te laat en de bal wordt vooraleer hij tot doelkans kan worden gerekend al weer van zijn voeten geplukt. De eerste helft ondermaats en ondanks de goede voorbereiding kunnen er wederom vraagtekens gesteld worden over de wedstrijdmentaliteit en de hiermee gepaard gaande concentratie.

In de 2de helft zien de amper 1.000 aanwezige toeschouwers -waaronder een 30tal Sittard fans in het uitvak- dat Fortuna de betere ploeg is. Langzaam komen de kansen en Zarko Grabovac is met zijn kopbal dicht bij de 1-1. De Rotterdammers hebben wat geluk in deze fase en zien dat Fortuna onnauwkeurig omgaat met de sporadische kansen welke men afdwingt.

Op de counter het gevaar van de 2-0. Beide scenario’s blijven echter uit en scheidsrechter Dick van Egmond fluit na 4 minuten blessuretijd af en de spelers druipen één voor één af richting kleedkamer, douches en de kille stilte in de spelersbus. In Sittard wordt even niet gelachen, de realiteit is dan ook verre van rooskleurig.

Excelsior stijgt door de overwinning naar de 4de plaats op de ranglijst, Fortuna Sittard staat 19de en ziet dat alleen FC Eindhoven nog slechter is. Het is crisis in Zitterd en volgende week tegen RBC MOET er gewonnen worden.