Excl interview: Masset over Peter van Vossen!

De mening van algemeen Directeur Martin Masset over de komst van de nieuwe trainer Peter van Vossen.

Peter van Vossen wordt komende seizoen onze nieuwe hoofdtrainer, ondanks dat er meerdere namen uit zowel de Fortuna Sittard kringen als ver daar buiten circuleerden de afgelopen maanden. FortunaSC sprak met Martin Masset over de man die ons de komende twee seizoenen verder op de sportieve ladder moet brengen.

1. Waarom is er gekozen voor een onervaren hoofdtrainer?
“Het klopt dat Peter onervaren is op het gebied van hoofdtrainer, maar wij zochten een aantal facetten bij onze nieuwe trainer. Hij moet passen bij Fortuna Sittard, wie wij zijn en waar we voor staan. We willen strijd, aanvallend en opportunistisch voetbal zien en dat is precies waar hij ook voor staat. Bovendien is het een redelijk grote naam, hij won o.a. de Champions League, speelde 31 keer voor het Nederlands Elftal en heeft een groot netwerk. Iedereen heeft gelezen dat we moeten bezuinigen komend seizoen en dit zorgt ervoor dat we nog creatiever en slimmer om moeten gaan met onze middelen en dus ook onze technische staf en selectie. We hebben hier goede afspraken met Peter over gemaakt en hij was heel enthousiast om deze kans aan te grijpen. Wat minstens net zo belangrijk is, is de mens Peter van Vossen. Ook hier hebben we met zijn allen een goed gevoel bij. Peter is een grote persoonlijkheid. En m.b.t. zijn ervaring als trainer, vergeet niet dat Bert van Marwijk en Wil Boessen ook onervaren waren als hoofdtrainer toen ze hun kans grepen bij Fortuna Sittard.

2. Wat is het gevoel dat de club bij Peter heeft en heeft hij het enthousiasme dat overgebracht moet worden op de spelersgroep en de supporters?
“Het gevoel is heel goed. Als mens, maar ook de manier waarop hij om wilt gaan met talentontwikkeling. Peter streeft naar een balans met dragende spelers aangevuld met talenten uit onze jeugd en/of talenten uit zijn netwerk. En daar moeten we het als club de komende periode toch van hebben. Hij heeft in het verleden o.a. gewerkt met Dries Mertens, Nordin Amrabat en Sander Duits en heeft positief bijgedragen aan hun ontwikkeling. Daarnaast is Peter zeker in staat om dat gevoel over te brengen op de spelersstaf en hij is een icoon waar onze supporters enthousiast van worden. De bevlogenheid de hij als speler had, zie je heel duidelijk terug in de gesprekken die we met de trainer hebben gehad. Ik weet zeker dat hij de harten zal veroveren van onze supporters.”

3. Peter was altijd een aanvallende speler, wat wordt van zijn speelstijl verwacht?
“Peter ambieert een speelstijl met veel pressie, waarbij altijd en overal strijd geleverd wordt. Hij was altijd een werkpaard en wilt dit ook terug zien bij spelers. Altijd strijd leveren. Hij wil spelers veel eigen verantwoordelijkheid geven, en vanuit een afgesproken kader veel intuïtieve vrijheid geven.”

4. Waarom de opzet van 2 assistent-trainers en wat gebeurt er met de huidige staf?
“Robert van de Weert is aangesteld als assistent trainer om de huidige cultuur, kennis en know-how te bewaken. Je moet hierbij ook brede inzetbaarheid hebben en Robert is daarom ook spitsentrainer en trainer van de U-15 (c-jeugd). Hij krijgt nu de kans om zich persoonlijk door te ontwikkelen. Jeffrey Kooistra is op wens van Peter aangetrokken door de club. Hij wilde hem graag erbij hebben als vertrouwenspersoon, iemand waar hij eerder mee gewerkt heeft. Met de rest van de technische staf zal Charly Chudik de komende weken gesprekken voeren.”

5. Jeffrey Kooistra heeft naast ervaring als assistent trainer ook al eerder de rol van Technisch directeur (Omniworld), algemeen directeur (RBC) en scout (Brighton & Hove Albion) gehad. Zijn er nog andere taken voor hem weg gelegd binnen de club, vooral op technisch vlak?
“Jeffrey is primair aangetrokken als assistent, dus daarop zal ook zijn focus liggen. Natuurlijk is het wel fijn dat hij een groot netwerk en ruime kennis heeft van overige taken binnen een voetbalclub. Dit is mooi meegenomen, dit is zeker waardevol voor onze club en kan goed gebruikt worden voor brainstorm sessies. Zijn focus zal vooral liggen op het ondersteunen van de hoofdtrainer.”

6. Het spelersbudget zal omlaag gaan, hoe verwacht de trainer straks zijn elftal op de been te krijgen?
“Je moet een balans vinden tussen jeugdspelers en dragende spelers en daarbij komen spelers die het als een kans zien om met de hulp van Peter, Jefrey en Robert door te breken. Er moet ook een duidelijk kans zijn om door te stromen naar het eerste elftal. Peter heeft de uitstraling en knowhow die meteen voelbaar is en hij kan precies zeggen wat je nodig heft om de top te bereiken. Ook kan hij putten uit een nieuw netwerk en talenten inspireren om naar Fortuna Sittard te komen. De hele voetbalwereld moet goed op de kosten letten. Ik schat dat in de Jupiler League zelfs 90% van de clubs behoorlijk zal moeten snijden in de kosten en dat Fortuna Sittard komend seizoen juist een voorsprong heeft opgebouwd door alle stappen die we al gezet hebben.” Als we dit seizoen doorkomen qua liquiditeit, dan staat er volgend seizoen een club die nagenoeg geen schulden meer heeft, een realistische sluitende begroting heeft en zich eindelijk kan focussen op de zo gewenste groeistrategie.”

7. Wat is de hierbij horende ambitie? “
De ambitie blijft om het stadion vol te spelen, net als die van Wil Boessen. Onze doelstelling blijft om binnen 3,5 jaar terug te keren naar de Eredivisie. Peter heeft al uitgesproken dat hij wilt dat Fortuna Sittard haar gloriedagen terug krijg. Samen gaan we aan de slag om onze doelstelling te realiseren. We moeten nu commercieel en technisch de juiste stappen zetten om deze doelstelling te realiseren.”

8. In hoeverre is de interne organisatie betrokken bij deze aanstelling en wat zijn de reacties van sponsoren/potentiële sponsoren over deze vroege nieuwe aanstelling?
“Intern is zeer positief gereageerd op het nieuws. Enerzijds verrast, maar zeker enthousiast. Besluit is gezamenlijk genomen met Willy Dullens, Sjra Philippen, Charly Chudik en het bestuur en uiteindelijk de Raad van Toezicht. Unaniem hebben we een goed gevoel bij de aanstelling van de nieuwe technische staf. Een potentiële sponsor, die ik dinsdag bezocht heb met John van Bommel, was ook positief verrast met de aanstelling van een grote naam als Peter.” “Ik ben heel blij dat we een nieuwe trainer hebben.

Toch wil ik specifiek benadrukken dat we heel blij moeten zijn met onze huidige trainer Wil Boessen. Hij heeft een prestatie van formaat geleverd door vorig seizoen de play offs te halen. Ook dit seizoen strijden we nog volop mee voor de play offs en dat is gezien de omstandigheden waaronder Wil met zijn mannen moet werken zeer lovenswaardig.

Je moet de situatie metaforisch voorstellen alsof een cruise boot aan het zinken is. Hij als kapitein van de boot is heel goed op de hoogte van de situatie, krijgt bijna geen enkele hulp of reddingsboei aangereikt, maar moet wel zijn gasten in de eetzaal vermaken met entertainment en maar hopen dat uiteindelijk de redding zal plaatsvinden en de boot niet zal zinken.Ik heb onwijs veel respect hoe Wil Boessen hiermee is omgegaan.”

Bron: Martin Masset

Auteir: Jeroen loos