Fortuna bindt MVV aan zegekar …0-1 !

De zegekar, ja we hebben hem weer gevonden in Sittard. Na een matige wedstrijd van beide kanten, in een te laag tempo namen we dan toch de drie punten mee terug naar Midden Limburg.

M(eistal)V(erlere)V(eer) – Fortuna Sittard 0-1 (0-0)

52e min. 0-1 Roel Janssen (pen.)

Geel : Hikspoors, Vink (MVV)

Rood : Moustafa (MVV)

Toeschouwers : 5357

MVV : Coppens, Knops, Kuipers, Moustafa, Ospitalieri, Peeters (83e min. Braken), Smeets, Vorthoren, Brouwers (72e min. Vink), Croux, Hikspoors

Fortuna Sittard : Kaya, Turan, Janssen, Voorn, Kis, ter Borgh, Briels, Overhof (80e min. Marveggio), Vankan (90e min. Vlug), Baur (61e min. Walkens), Conneh

Met 8 bussen werd, na de gebruikelijke chaos vertrokken naar Maastricht, de stad van de nieuwe tunnel, van het Vrijthof en van de nul punten vanavond. De één had er vertrouwen in, de ander had twijfel en een derde dacht dat we weer de ultieme opbouw-tegenstander zouden zijn voor het zwakke MVV. Na een toeristische route door Meersen en een nieuw gedeelte kwamen we dan uiteindelijk even na zevenen aan bij de Geusselt. Oom en tante agent waren weer in grote getale uitgerukt en hadden soms ook hun huispaard meegenomen. Helaas had ik geen rijst bij me om ze wat te voeren :). The boys van Zitterd zijn dan net begonnen met warmlopen en de verbeten gezichtjes verraden her en der toch wat spanning.

Viel me ook op dat er in de Geusselt ´condoom automaten´ hingen en dat er veel gebruik van werd gemaakt……het taboe erop is nog niet helemaal weg, gezien de reactie van onderstaande sjeng-met-de-pet toen ik hem fotografeerde ….

De wedstrijd begon na het gebruikelijke waardeloze Mestreechse volkslied, en nadat een zieke, erg roodgekleurde vogel was geruimd. Beter uitkijken met de heersende vogelgriep. Respect wel voor de Maastrichtse fans die een klein doek ophingen om ook hun medeleven te tonen aangaande het overlijden van Fortunafan Stijn van der Vliet.

Het eerste kwartier was MVV meer aan de bal maar deed er niet veel mee, Fortuna keek toe en zette waar mogelijk een voet dwars. Al snel bleek het scorende onvermogen van de thuisploeg. In die fase hield onze topdoelman Ferhat Kaya ons weer op de been met een mooie redding. Jordi Briels miste een kopkans en na ruim 20 minuten deed het uitvak eens een ´rondje rond de tafel´.

Fortuna kwam langzaamaan wat beter in de wedstrijd, maar naar voren lukte niet veel, ook doordat het tempo zeer gezapig was bij tijd en wijle. Na ruim een half uur breekt Briels uit en stormt op het doel af…..rechts loopt Jordi Baur mee en de ene verdediger die er nog staat kan simpelweg worden uitgespeeld door de bal naar rechts te tikken…..helaas kiest Briels voor eigen succes en strandt alles in een mislukte passeerbeweging. Jordi Baur maakt terecht enig misbaar. MVV zet daar nog een compleet mislukte kopbal van Vorthoren tegenover en als scheids van de Graaf voor rust fluit is de stand nog steeds 0-0.

Na een kwartier rust staan beide ploegen klaar en speelt Fortuna naar het eigen uitvak. Dat lijkt in eerste instantie niets uit te maken want na een paar minuten schiet MVV op de lat en haalt datzelfde uitvak opgelucht adem. In de tegenaanval breekt dan uit het niets Seku Conneh door, maar lijkt te lang te aarzelen en zin schot wordt geblokt, Jordi Baur krijgt ook nog een kans en schiet laag in…..vijf meter voor de doellijn liggen twee verdedigers en de bal gaat tegen de hand van Moustafa. De grensrechter , die we voor de wedstrijd al konden betrappen op enige sympathie voor onze zijde en die zijn bijnaam ´Bassie´ wel kon waarderen loopt naar de corner vlag……penalty !!!! De ongelukkige nummer 12 van MVV mag meteen inrukken, rode kaart.

​Conneh pakt de bal en legt hem klaar als ineens, gestuurd vanaf de zijkant Roel Janssen naar voren komt en duidelijk maakt dat hij hem wel even erin gaat schieten. Spits Conneh heft verbaasd en lichtelijk verontwaardigd zijn armen ten hemel, maar Roel staat al klaar….de minuut erna kunnen jullie hier beneden meebeleven.

0-1…..het uitvak ontploft en de spelers zie je ook goed los gaan, met Don Ramon Voorn voorop. Iedereen begint vanaf dat moment naar de klok te kijken. MVV moet met 10 man verder, Fortuna zou dan toch ruimte moeten gaan krijgen en deze moeten gaan uitspelen. Met een aantal wissels proberen beide trainers er nog vanalles aan te doen. Waalkens stift de bal wel nog eens op de lat, maar diezelfde Jasper Waalkens komt vaak over de flank mee en als hij dan eenmaal ter hoogte van de 16 meter is , hij de bal terugkapt en structureel de bal weer terugspeelt richting middellijn. Het ongenoegen vanuit het uitvak is dan ook hoorbaar en als hij dan ook nog reageert klinken al snel minder vleiende woorden richting het veld.

MVV speelt zich toch enige kansjes uit, daar waar Fortuna wel af en toe dreigend oogt maar niet echt gevaarlijk kan worden voor keeper Coppens van MVV. Deze laatste trekt in de blessuretijd, die maar liefst 5 minuten bedraagt, zelfs mee naar voren, maar het laatste wapenfeit is een schot dat hoog over het doel van Ferhat Kaya gaat. Aan Fortunakant viel wederom Bob Vankan toch het meeste op in positieve zin, die jongen komt er wel !!

Het laatste fluitsignaal is dan voor een groot deel van het chauvinistische thuispubliek niet meer hoorbaar, daar ze al het stadion hebben verlaten. Het uitvak daarentegen neemt juichend kennis ervan en viert even later nog een uitgebreid feestje met de geelgroenen. Drie wedstrijden, zeven punten, nul tegendoelpunten…….het kan verkeren !! Boys proficiat !!!

Fortuna SC, Harald
Fotografie: Niels van Renen