Fortuna oogst lof na 2-1 winst

Uitzinnig, zo mag de vreugde na het laatste fluitsignaal vrijdagavond 5 augustus 2016 gerust bestempeld worden. De diepe zucht van opluchting binnen de supporterskernen, sponsoren, spelersgroep en onze technische staf had alles te maken met de onstabiele voorbereiding op het seizoen 2016-2017 maar nog meer op de knappe wijze hoe de Limburgse thuisploeg opponent Achilles ’29, vanaf minuut 1 het openingsduel van de nieuwe competitie, bij de strot pakte.

Fel van leer, fris van de lever en met name de boomlange (type Vladimir) Babatunde Junior Torunarigha fungeerde als aanspeelpunt voor de aanvallende equipe van trainer Ben van Dael. Na welgeteld 5 minuten op de klok had de 1-0 op het scorebord kunnen staan, een omhaal van Junior scheerde langs de kruising. Fortuna Sittard bleek gretig en combineerde er speels op los. De aanwezigheid van clubeigenaar Özgür Işıtan Gün bracht het beste bij de groen-gelen van Fortuna Sittard naar boven. Ferry de Regt met een kopbal en Aziz Khalouta met een bekeken schot brachten gevaar binnen het kwartier. De brilstand bleef echter op het scorebord.

Achilles ’29 herstelde zich na 20 minuten enigszins van de bijzonder matige seizoensouverture met een vervaarlijk afstandschot welke rechts langs de paal verdween. Na 28 minuten was het dan toch 0-1. De 2 de kans (Achilles) van de wedstrijd was raak. Het onwennige centrale duo Luc Mares-Ferry de Regt kon niet voorkomen dat doelman Leon ter Wielen werd getest. Een eerste inzet werd nog gekeerd, echter het leer werd slecht verwerkt en kwam voor de voeten van Brian Boogers welke tekende voor de openingsgoal van deze wedstrijd; 0-1.

Fortuna Sittard rechtte haar rug en met name Junior had kunnen, nee moeten scoren. Twee fantastische reddingen van Robbert te Loeke stonden de meer dan verdiende gelijkmaker echter in de weg. Nadat Luc Mares het leer na een zoveelste corner net over kopte, ebde het geloof op gerechtigdheid weg en was het tijd voor de thee. Rust.

In de 2 de helft een zelfde beeld. Fortuna Sittard drong aan en de 1-1 hing in de lucht. Achilles’29 kon of wilde alleen maar verdedigen en incasseerde enkele malen een gele kaart. Fikse overtredingen, balletje wegtrappen, tijdrekken. Men kraakte en ja de Sittardse treffer na 62 minuten voetballen dan ook onvermijdelijk. Gelegenheidsaanvaller (?) Jordie Briels bezorgde met een pegel de 2.000 getrouwen op de tribunes kippenvel. Een streep en 1-1. Dikverdiend.

De thuisploeg zette aan en rook bloed. De rode kaart na 70 minuten voetballen vanwege een vermeende elleboogstoot van Jordie Briels, kwam dan ook zeer ongelegen. De Limburger welke een verdienstelijke pot speelde kon voortijdig gaan douchen, scheidsrechter Oostrom onverbiddelijk.

Heel even twijfelde Fortuna Sittard. Doorzetten of toch maar niet. Het antwoord liet lang op zich wachten. De thuisploeg settelde zich voor een gelijkspel maar bleek met 10 man op het veld onverzettelijk. Christopher Braun, Kamen Hadzhiev, de nieuwelingen bleken te beschikken over Gallische krachten en Fortuna Sittard wilde meer. Een slim balletje op de hand, bezorgde de Limburgse thuisploeg in de 87 ste minuut, de ultieme kans voor de overwinning: penalty!

Aziz Khalouta, de verloren zoon, eiste het leer op en schoot feilloos de 2-1 in. Linkerkantje, doelman Robbert te Loeke verbijsterend achterlatend. Pure wilskracht en inzet bezorgden Fortuna Sittard deze vrijdagavond 3 punten. Het spel, maar met name de inzet oogstte heel veel lof.

Volgende week speelt Fortuna Sittard een uitwedstrijd, dan in Velsen tegen Telstar. Fortuna SC laat een bus rijden naar deze legendarische plek in voetbalminnend Nederland. Het stadion waar we ooit kampioen werden. Kunnen we rekenen op uw steun?

Opstelling Fortuna Sittard (5 augustus 2016, Fortuna Sittard-Achilles’29)

Ter Wielen

Braun – de Regt – Mares – Ospitalieri

Kurt – Hadzhiev – Briels – Khalouta

Junior – Van Hout

Reserves: vd Walle, Wiafe (68), Roumen, Saddiki, Vlijter (60), Schuurs, Belkassim, Essers, Purzycki (90)

Ps: wist u dat de KNVB het oorspronkelijke keeperstenue van doelman Leon ter Wielen afkeurde? Het roze wellicht dan ook een tijdelijke oplossing. Een opluchting voor velen.