Fortuna op recordjacht tegen Jong AZ

De ontmoeting met Jong AZ kan gezien worden als een heuse topper in de Jupiler League. Na vijf speelrondes bivakkeren Fortuna en Jong AZ beide op een derde plek met tien punten. Jong AZ wist te winnen tegen de Brabanders van Waalwijk, Den Bosch en Oss. Tegen Telstar bleef het steken op 2-2 en het tweede elftal van Utrecht was met 1-0 te sterk voor de Zaanstrekers. De wedstrijd tegen Jong AZ zal de geschiedenis boeken ingaan als de eerste ontmoeting met Jong AZ ooit. Vorig jaar wist de ploeg overtuigend kampioen te worden in de Tweede Divisie en zo promotie naar de Jupiler League af te dwingen.

Het record

Bij winst verbreekt Fortuna het meer dan veertig jaar oude record van Cor Brom. Momenteel heeft de ploeg van Sunday Oliseh al 7! thuisduels op rij gewonnen. De Graafschap, Helmond Sport, Oss, Volendam, Dordrecht, Almere en opnieuw Volendam werden achtereenvolgens aan de zegekar gebonden in Sittard. NAC Breda was de laatste ploeg die Fortuna van een overwinning in eigen huis weerhield (0-2). Het doelsaldo in de afgelopen 7 thuiswedstrijden is eveneens indrukwekkend: 20 voor en 5 tegen. Weet de ploeg van Sunday Oliseh zichzelf vrijdag te belonen met het verbreken van het record?

Jong AZ

Waar Jong AZ de eerste wedstrijden van het seizoen leek vast te houden aan een daadwerkelijk jong team, liet het tegen Telstar en Oss zien niet vies te zijn van een staaltje competitievervalsing. Aan de aftrap verschenen Rens van Eijden (200 wedstrijden in de Eredivisie), Ricardo van Rhijn (163 wedstrijden voor Ajax, 29 voor Club Brugge en 10 voor het Nederlands elftal) en Levi Garcia (41 wedstrijden in de Eredivisie). Of Jong AZ tegen Fortuna het ook nodig acht om met versterking van het eerste te komen, zal tot vrijdag een vraagteken blijven. Verwachte opstelling Jong AZ: Olij, Church, Hatzidiakos, Bakker, Kramer; Koopmeiners, Jacobs, Hoedemakers; El Hasnaoui, Druijf, Helmer.

Fortuna Sittard

Fortuna beschikt tegen Jong AZ over een nagenoeg complete selectie. Aanvaller Gavin Vlijter ontbreekt, door een zware blessure zal Vlijter dit seizoen niet meer in actie komen. Ook middenvelder Jorrit Smeets ontbreek. In het midweekse bekerduel tegen Noordwijk moest Smeets het veld met een rode kaart verlaten. Het is nog onbekend of Lars Hutten al deel mag uitmaken van de wedstrijdselectie. Naar verwachting zullen er hoogstens twee verandering in de opstelling zijn ten opzichte van de wedstrijd tegen Volendam. De plek van Smeets moet worden opgevuld. Ook topscoorder Avkovski lijkt weer aanspraak te maken op een basisplaats. Tegen Volendam viel hij op met een uitstekende invalbeurt, waar zijn concurrent Vidigal bij vlagen ongelukkig was. Verwachte opstelling Fortuna Sittard: Santos, Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Malsa/Essers, Saddiki; Semedo, Dianessy, Vidigal/Avkovski; Stokkers