Fortuna – RBC

Fortuna kan niet winnen van RBC (0-0) en neemt rode lantaarn over

06/11/2009 Na 15 gespeelde competitiewedstrijden neemt Fortuna Sittard de ‘rode lantaarn’ in het bet betaalde voetbal over van FC Eindhoven. De Sittardenaren speelden dan wel gelijk tegen RBC maar door de late overwinning van FC Eindhoven is plek 20 in de Jupiler League een feit. Het vertoonde spel van Fortuna baart enige zorgen maar mag geen reden zijn voor paniek. Fortuna miste tegen RBC namelijk 6 basisspelers waaronder de geschorsten Zarko Grabovac en Ramon Voorn.

De 11 die wel het veld betraden -waaronder debutant Guliano-Alvito Diaz- speelden naar behoren maar ontbeerde elke vorm van fortuin. Typerend misschien wel voor de slechte wedstrijd een afgezwaaide vrije trap van de ‘matig’ spelende Taner Taktak onderkant kruising. Het was het vrijdagavond allemaal net niet.

Trainer Roger Reijners en zijn staf bereidde middels een waar trainingskamp in Epen hun selectie voor op de confrontatie met RBC Roosendaal. Door ziekte (Kotbani), blessures (Facenna, Ouweland, Verdonck, di Lallo) en schorsingen (Voorn, Grabovac)  zag de oefenmeester zich genoodzaakt enige aanpassingen door te voeren in de basiself welke vrijdagavond aantraden tegen de in het Oranje gestoken Brabanders.

Meest opvallende wijziging het debuut van de 18jarige rechtsback Guliano-Alvito Diaz waardoor Rick Geenen als centrale verdediger mocht opdraven. Angelo Simone speelde in tegenstelling tot voorgaande wedstrijden samen met Pieter Nijs als centraal duo voor de verdediging. Abulkerim Ocal en Dino Peljto een basisplaats.

Wintjens

Diaz – Geenen – Ocal – Vanek

Simone – Peljto – Nijs – Taktak

Traore – Rychlik

Een spitsvondige oplossing van RR want vanaf de 1ste minuut was duidelijk dat de personele problemen achterin uitstekend werden opgevangen door de gelegenheidsverdediging. Het probleem van Fortuna deze wedstrijd dan ook niet achterin en dat gegeven op zich een gewin voor Fortuna. De nul houden is altijd fijn. Scoren echter ook en tegen RBC creëerde Fortuna zich binnen het kwartier al 4 dotten van kansen.

Het openingsdoelpunt leek een kwestie van tijd maar zoals zo vaak te zien in het betaalde voetbal bloedde de wedstrijd na verloop van tijd langzaam dood. Voor rust stond het aantal Fortuna kansen op 6, RBC wist zich welgeteld 1 kans te creëren en wel in de 44ste minuut. Goed keeperswerk van Danny Wintjens voorkwam echter een ‘de wereld op zijn kop’ gevoel bij de 3.178 aanwezigen toeschouwers waaronder 18 RBC fans.

Het Fortuna publiek welke voor de wedstrijd werd toegesproken door Fortuna bestuursleden Wil Meijers en Wil Hewlig bleef gedurende de eerste helft akelig stil. De speech van beide heren overigens gericht op het voorkomen van het gooien van voorwerpen op het veld. Het ‘pak die Sjengen’, enigzins goedkoop en populistisch. Het doel heiligt de middelen, ook op het veld waar Fortuna Sittard eigenlijk alleen maar gebaat was bij een overwinning.

De overwinning op RBC Roosendaal bleef echter uit. Na 90 minuten de conclusie dat de aanwezigen een dramatisch slechte wedstrijd hadden gezien. RBC kon niks of wilde niks en Fortuna bleek ondanks 65% balbezit machteloos. Spits Demba Traore smeet met zijn krachten en kwam mede hierdoor steeds net tekort in de afwerking. De paal en de lat voorkwamen een treffer van Taner Taktak.

Het betere spel werd niet beloond met de verdiende zege en na 90 minuten spelen floot de goed leidende scheidsrechter Gozubuyuk zijn laatste fluitsignaal deze avond in de Trendword Arena.

Supportersgroeperingen wachten het laatste fluitsignaal niet allemaal af en een deel van de aanhang eiste het opstappen van trainer Roger Reijners. De teleurstelling na de 0-0 werd gevoed door de overwinning van FC Eindhoven waardoor Fortuna Sittard nu officieel laatste staat. Het verschil tussen de nummer 16 (Haarlem) en de nummer 20 (Fortuna) bedraagt echter slechts 2 punten. Duidelijk lijkt dat Haarlem, Omniworld, Eindhoven, Emmen en Fortuna dit seizoen zullen strijden voor 2 degradatieplekken.

Slotconclusie: Fortuna Sittard speelde eveneens RBC een dramatisch slechte wedstrijd. De nul werd echter sinds lange tijd achterin weer eens gehouden en de complimenten in deze dan ook voor onze verdediging waarin de 18jarige Diaz zijn debuut maakte. Bezien de vele schorsingen en blessures al bij al geen slechte prestatie van Fortuna, het kan en moet echter allemaal beter!