Fortuna Sittard haakt af: 0-1

Voorafgaande de wedstrijd werd in supporterskringen druk gespeculeerd over de kansen van Fortuna Sittard thuis tegen Helmond Sport. In een volle Gats waren de meningen verdeeld. Het aanvallende voetbal lijkt namelijk wel als sneeuw voor de zon verdwenen. Mochten de Limburgers uit de Westelijke Mijnstreek de play-offs droom levende willen houden, moest er gewonnen worden van directe concurrent Helmond Sport.

In de voorbereiding op het treffen met de Brabanders moest trainer Tini Ruijs enkele tegenslagen overwinnen. Fernando Ricksen was geschorst. Richard Stolte, Roel Janssen en Randel Shakison geblesseerd. Desondanks zag de oefenmeester volop aanknopingspunten gedurende een week training, om te komen tot een goed resultaat. De verdedigende stelling (4-5-1) werd ingewisseld voor een 4-4-2 systeem met een zeer belangrijke rol weggelegd voor spits Danny Hoesen.

De technisch begaafde aanvaller kreeg een vrije rol toegewezen rondom targetman Harrie Gommans. Een belangrijke testcase voor de Fullham huurling na twee mindere optredens tegen respectievelijk SC Cambuur en Telstar.

In de openingsfase van de wedstrijd werd duidelijk hoe Fortuna Sittard haar tegenstander wilde bestrijden: ver van de doelmond van keeper Danny Wintjens. Dit lukte wonderwel redelijk goed zagen de 3.300 toegestroomde (en verkleunde) supporters in de Sittardse Trendwork Arena.

De basisopstelling van Fortuna Sittard:

Wintjens

Geenen –  Usta – Dreesen – Schroyen

Scheelen – De Boer – Voorn – Diaz

Hoesen – Gommans

Fortuna Sittard stoorde vroeg en zelfs de spitsen  droegen hun steentje bij aan de verdedigende taken. In het eerste half uur werkte de tactiek van trainer Tini Ruijs uitrmate goed. De eerste kansen in de wedstrijd waren voor Danny Hoesen maar de talentvolle jongeling miste jammerlijk.

Na een half uur spelen gebeurde dan toch het onvermijdelijke. Trainer Ruijs had er de hele week op gehamerd: Helmond Sport is alleen maar gevaarlijk via vrije trappen van Jop van der Linden! De eerste de beste vrije trap van de Brabanders binnen de 30 meter en de fabuleuze trap van de slechts 21jarige: fenomenaal! Eredivisieploegen , sla uw slag.

0-1 en tegen alle verhoudingen in de voorsprong voor de gasten uit Helmond. Fortuna Sittard liet zich niet uit het veld slaan en vlak voor de thee de 4de (grote) mogelijkheid voor Danny Hoesen. Zijn kopbal werd gehouden door een goede Helmond keeper.

Thee en tijd voor bezinning.

In de 2de helft leek Fortuna Sittard met een andere tactiek aan de wedstrijd te beginnen. Spits Harrie Gommans viel bij elk licht contact richting het heilige gras in de Trendwork Arena. Scheidsrechter Jochem Kamphuis liet zien waarom hij ‘slechts’ Jupilier League mag fluiten.

Fortuna Sittard creëerde enkele kansen, veelal uit stilstaande situaties. Naarmate de wedstrijd vorderde kwamen ook enkele combinaties goed door. Het mocht echter niet baten, Fortuna Sittard had haar dag niet. De tactiek van Tini Ruijs werkte optimaal, verdedigend klopte alles wel redelijk. Aanvallend kan Fortuna Sittard onder de nieuwe trainer echter geen vuist maken.

Onder de streep weet Fortuna Sittard exact 1x te scoren in 3 wedstrijden. Dit tot grote ontevredenheid en frustratie van nogal wat fans.

Door het verlies tegen Helmond Sport kan de droom van play-offs worden opgeborgen. Er resteren nog twee mogelijke hoogtepunten dit grijze seizoen. De 4de periode en de derby thuis tegen de Sjengen.

Volgende week speelt Fortuna Sittard op een maandagavond. Op 6 februari 2011 komt niemand minder dan MVV Maastricht naar Sittard-Geleen. De mooiste Limburgse derby die er bestaat en voor de thuisploeg de wedstrijd van het seizoen. Winst op de Sjengen doet alle ellende vergeten en bezorgt de rechtsschapen Limburger een goede Carnaval.

Vooraleer we met zijn allen gaan toeleven naar deze derby kunt u uiteraard uw MVP 11-12 laten gelden van vrijdagavond. Mail uw 5 beste Fortuna Sittard spelers naar fortunahome@hotmail.com o.v.v. MVP FSC-HEL.

Voor een actuele Top 100 allertijden klikt u hier en voor een totaal andere kijk op de wedstrijd verwijzen we u met liefde naar de site van Fortuna Sittard, de Supportersvereniging en/of Fortuna Online. of u kijkt hier nog eens naar een overzicht van alle sfeerverslagen van dit seizoen.

Rest ondergetekende u niets anders dan u te attenderen op de zaterdagmiddag uitzending van Radio Fortuna met ondermeer een mega interview met Arthur Hoyer en de persconferentie van vrijdagavond. Prettig weekend. De veldfoto’s van de wedstrijd Fortuna Sittard – Helmond Sport zijn gemaakt door FortunaHome fotograaf Leo Everard waarvoor onze dank.

Namens FortunaHome, webmaster LINFORD