Fortuna Sittard is klaar voor een prijs!

De supporters met een goed geheugen weten nog wel hoe Fortuna Sittard een tweetal jaren geleden half knock-out in de spreekwoordelijke boksring hing. Mocht dat geheugen niet meer zo optimaal functioneren, facebook reminders helpen de fan ongewild weer aan die tijd. Murw  gebeukt door liquide middelen problematiek, een laffe lokale overheid en een KNVB zonder voetbalvisie doolde de club rond tussen hemel en aarde, wachtend op de definitieve knock out. De club had echter net voldoende energie, voornamelijk voortgebracht door een club van fanatieke fans en sponsoren. Hiermee kon de dodelijke klap worden uitgesteld en verkregen we iets meer tijd. Tijd om te zoeken naar betere randvoorwaarden om wel succesvol te kunnen zijn.

Isitan Gun verscheen vervolgens op het toneel. Nadat hij eerst de juridische en financiële grondvesten had versterkt begon hij een jaar geleden aan de sportieve opbouw van de club. Met beheerste doch talentvolle versterkingen op en rond het veld werd het eerste elftal langzaam maar zeker opgebouwd. Natuurlijk kreeg hij van de klassieke Limburgers kritiek, natuurlijk vond men het bijzonder dat er ineens exoten rondliepen op de Sittardse velden, maar het overgrote deel van de achterban kreeg de hoop terug in de harten. Het voetbal werd leuk, aantrekkelijk en we wonnen weer eens (thuis)wedstrijden. Het einde van het seizoen 2016-2017 was onder trainer Sunday Oliseh zelfs hoopvol te noemen.

Het volledige gelijk van het verfrissende voetbalconcept van Isitan Gun volgde vrij snel. De eigen Fortuna Sittard talenten -als Vlijter, Saddiki, Schuurs of Essers- die eerst vrij kleurloos door het voetbal leven gingen bloeiden in deze talentvolle, internationale en leergierige omgeving geheel op. Vlijter schoot zomaar van 35 meter ballen ineens erin. Sadikki blijkt een dieselmotor en ballen-afpakker op het middenveld te zijn, Schuurs levert binnen een dik jaar enkele miljoenen euro’s aan transfergeld op en Essers kan zo maar eens de nieuwe (mini) Schuurs worden!

Inmiddels staat er een hecht collectief met veel individuele kwaliteiten op het veld. Die credit’s gaan natuurlijk niet alleen naar Isitan, maar met name ook naar Sunday Oliseh. Hij heeft van deze jonge internationale en lokale talenten een vechtmachine gemaakt. De topspeler van voorheen kent de klappen van de zweep en is ook niet te beroerd om diezelfde zweep te laten knallen. De lat ligt hoog bij de Nigeriaan en als je er niet overheen kunt springen, hoor je er gewoon (nog) niet bij.  Topsport is voor winnaars en, zoals Mark van Bommel recent in een interview aangaf, daar hoort met name ook een eeuwige wil om te winnen bij. Karakter!!  Die wil heeft Sunday gecultiveerd en omgezet in een heerlijke speelstijl.

Niet alleen in Sittard en omstreken kijkt men inmiddels weer met respect naar de Geel-Groenen, ook in Maastricht en Kerkrade kijkt men met een mix van verbazing, bewondering en lichte irritatie naar de stormachtige ontwikkeling van de Sittardse club.  Na de bekerthriller tegen Az spreekt men inmiddels ook in de landelijke media weer positief  over het nieuwe elan van Fortuna Sittard.

Positief zijn en genieten.
“Waar gaat dit eindigen?” is de vraag die nu wat vaker het voetlicht passeert. Tot enige maanden geleden leek een periodetitel pakken het hoogst haalbare.  NEC straalt in alles namelijk uit dat het de absolute favoriet is voor de titel en onze wedstrijden tegen Emmen, De Graafschap, Cambuur of Eindhoven geven aan dat Fortuna Sittard ook gelimiteerd is in de tactische,- en technische concepten.

Toch heeft de “4-op-een-rij afslachting” van de Brabantse ploegen (Helmond, psv, rkc, den bosch) en het onverwachte puntverlies van NEC tegen Helmond de (over)moed in de harten van de Fortuna fans teruggebracht. De bekerthriller tegen Az woensdag jongsleden deed de rest. Het is geen taboe meer om over meer te dromen dan een periodetitel.

Hoe mooi die droom ook is, het heeft niks met de realiteit van vandaag te maken. Het enige dat telt is de volgende wedstrijd, en die spelen we tegen jong FC Utrecht, de nummer laatst van de eerste divisie. Bij winst is Fortuna Sittard verzekerd van een playoff ticket, en bij puntverlies van NEC verkrijgt  het ook meteen de 2e periodetitel en de bijpassende financiële prijs van de KNVB.

Alle, maar dan ook alle ingrediënten zijn aanwezig om zaterdagavond het clublied van Fortuna Sittard ouderwets eer aan te doen. De spelers zijn erop gebrand een prijs te pakken, de fans in Sittard en omgeving hebben die dag en de dag erop vrij, we spelen tegen de nummer laatst en links en rechts zullen er feestjes in en rond het stadion worden georganiseerd.

Zo zal de Fortuna SC-, de officiële supportersvereniging van Fortuna Sittard, een pre,- en after party organiseren in en rondom het supportershome. Naast goede voetbalsfeer en dito muziek zal ook een grote frituur weer opwachting maken bij het supportershome.

Dus zoek je geel-groene kloffie alvast uit, neem je familie of vrienden gewoon lekker mee., koop in de fanshop (naast de hoofdingang) anders een leuke gadget of een warme sjaal of muts, neem je goede zin mee en geniet met volle teugen. Zorg dat Fortuna Sittard positief in het nieuws komt en schreeuw onze nieuwe helden naar de winst.

Toch gaat het Zaterdag niet alleen om de winst, zaterdag gaat het ook niet alleen om de periode ticket, zaterdag gaat het met name ook om eerherstel en de definitieve omslag van een ellendig decennium naar nieuwe hoop en voorspoed. Dat is waar de ware fan naar snakt en ook verdient!

Kom gerust op tijd, want een dag als deze is uniek!

Kiprich
(webmaster)