Fortuna Sittard ondersteunt Ghana project

De maatschappelijke tak van Fortuna Sittard ondersteunt een groot aantal projecten in de samenleving, richting onder meer voetbalclubs, scholen en ouderen. Rondom de thuiswedstrijd tegen Feyenoord staat het Ghana project centraal, dat door toedoen van Fortuna Sittard supporters Frank Veugen op de maatschappelijke agenda van de club is komen te staan.

Veugen, in zijn dagelijks leven werkzaam op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag, licht toe: ,,In 2012 ging ik voor mijn werk naar Ghana. Ik kwam toen in het dorp Ankwanda terecht. De armoede die ik daar aantrof, vond ik schrijnend. Vanaf dat jaar ben ik een aantal keer teruggegaan naar het dorp, maar dan als privé – persoon. Ik wilde de mensen helpen, waarbij mijn speciale aandacht uitgaat naar jeugdigen”. Er werd onder meer een toilet-wasgelegenheid ruimte vernieuwd. Dit niet alleen voor de hygiëne, maar om kinderen in elk geval betere leef- en leeromgeving te geven’. Volgens Veugen kunnen de kinderen via het volgen van goed onderwijs uit de armoede komen: ,,Het ontbeert de ouderen vaak aan geld om de kinderen naar school te laten gaan. Terwijl voor een bedrag van € 250,00 een kind het hele jaar onderwijs kan krijgen, inclusief de maaltijden overdag. Voor ons westerlingen een schijntje, voor inwoners van Ghana vaak een niet op te brengen som geld.”

Rondom de wedstrijd tegen Feyenoord zal er een collecte worden gehouden, de opbrengst gaat in haar geheel naar het Ghana project. Veugen hoopt dat de bezoekers van de wedstrijd de collecte een warm hart zullen toedragen: ,,Het zou prachtig zijn als we in staat zijn om kinderen een échte toekomst te bieden. Door het volgens van goed onderwijs, kunnen ze werken aan een toekomst voor hunzelf en Ghana als land. Dat zou echt geweldig zijn.”

En dan hebben we het ook over ICT-onderwijs dat de kansen op een betere toekomst voor deze kinderen moet vergroten. De leerlingen op een schooltje hebben nu alleen een prille basis theoretische kennis over ICT. Er zijn simpelweg geen laptops en computers en het huidige lesgeven gaat met behulp van een krijtbord met een steen als muis. Met praktische ICT-kennis op school zullen kinderen op korte termijn sneller kunnen ontwikkelen en toepassen voor hun studie in het vervolgonderwijs. Met hun verworven ICT-vaardigheden zullen zij op langere termijn binnen het werk eerder bijdragen aan hun (arme) familie en zodoende ook aan de economische ontwikkeling van hun land. Daarom is integratie van ICT in het Ghana onderwijssysteem erg belangrijk. Het Ghana project is dan daarom ook op zoek naar tweede hands computers. Als particulieren of bedrijven thuis een laptop hebben staan die ze niet meer gebruiken, neem dan contact op met MVO@Fortunasittard.nl

Geef een reactie