Fortuna Sittard U19 vergeet zichzelf te belonen

De Fortuna SC zal in het seizoen 2017-2018 het vlaggenschap (U19) van de Fortuna Sittard Youth Academy sponsoren. Dit doen we niet alleen met een financiele bijdrage, we zullen de U19 ook meer spotlight gaan geven. Samen Nao Veure!

Patro Eijsden vs Fortuna Sittard
Op een vroege zondagmorgen moest ik mij om 8.00 melden in Beek. Vanuit Beek startte de autorit samen met de trainer André Boessen richting Patro Eijsden, aangekomen bij het stadion bleek niemand aanwezig. Na een belletje bleek dat de wedstrijd gespeeld zou worden op het jeugdcomplex 2 kilometer verderop, dus nog even kort de auto in. Bij aankomst op het jeugdcomplex van Patro Eijsden bleek al snel dat dit een nostalgisch complex te zijn, hier had trainer André namelijk in zijn goeie jaren nog gespeeld.

​Volgens de trainer in een stadion op een prachtige grasmat, echter bij het speelveld aangekomen waar de wedstrijd zou plaatsvinden zag de plek er ietsjes anders uit. Het stadion was afgebroken en er waren nog wat restanten van de omheining zichtbaar, van de strakke grasmat was al helemaal niets meer zichtbaar. Het veld dus toch maar even wat beter bekijken, toen bleek als snel dat dit hobbelige veld met lang gras lastig te bespelen zou zijn. De ijzeren noppen dus maar onder de schoenen schroeven.

Na de teambespreking waarbij de nadruk werd gelegd op de teamtaak verdedigen, kon er omgekleed worden voor de warming-up. De opstelling werd door de trainer André Boessen en assistent-trainer Kemal Calik op het whiteboard geschreven waarna ook de wedstrijdshirtjes uit de tas werden gehaald en iedereen zich een shirtje bemachtigde. De gang naar het veld kon worden ingezet en de eerste meters op het niet gemaaide gras konden gezet worden, een geluk was dat het gras wel nat was waardoor de bal nog enigszins kon rollen.

De basisspelers voerden zelf onder toeziend oog van de trainers een warming-up uit, de basis bestond voornamelijk uit 1 e jaar U19 spelers. De wisselspelers begonnen aan een rondo op het midden van het veld. Na de warming-up nog even kort naar binnen, de wedstrijdshirts aantrekken en snel weer naar buiten voor de wedstrijd. Deze begon tien minuten later doordat de scheidsrechter pas later aanwezig was, het vermoeden was dat hij pas net wakker was.

Beter Fortuna niet in staat om grote kansen te krijgen.
De wedstrijd startte en al snel bleek Fortuna de overhand te hebben en moest het team het spel gaan bepalen. Patro Eijsden kon geen hoge druk geven waardoor de achterhoede relatief veel tijd had voor de opbouw. Zoals al eerder aangegeven leek het net alsof de scheids pas net wakker was, hij zag diverse overtredingen op Fortuna spelers over het hoofd. Daarnaast werd hij ook niet ondersteund door grensrechters, in België blijkt dit de normaal te zijn.

Het spel werd de hele eerste helft bepaald door Fortuna, maar de ploeg kon niet echt overtuigen door echte kansen te creëren of door snel door te breken. Er werd echter ook geen enkele kans weggeven de eerste helft door de vooral 1 e jaar U19 spelers, die in een eentonige eerste helft waar ze duidelijk de bovenhand hadden met 0-0 gingen rusten. In de rust werd er teruggekomen op een aantal zaken uit de eerste helft, zeker niet een slechte eerste helft gezien vanuit de teamtaken. Geen kansen wegegeven, maar het veldspel van de ploeg moet absoluut beter als er doelkansen gecreëerd willen worden. Er zal door het team dat zelf ook beseft dat het beter moet in de tweede helft een hoger baltempo gehanteerd moeten worden.

De trainer geeft ook aan dat de wissels zich kunnen gaan warmlopen, ze zullen tien minuten na rust invallen. De scheids fluit voor het begin van de 2 e helft, Fortuna begint verdedigend niet sterk en geeft vanuit de omschakeling in de eerste tien minuten een paar goede kansen weg aan Patro Eijsden. De wissels volgen na tien minuten waarna Fortuna meteen weer de overhand neemt in de wedstrijd, er volgen velen kansen. Fortuna wordt steeds sterker en krijgt kans op kans, ook wordt de U19 een duidelijke strafschop ontnomen door de nog niet al te wakkeren scheidsrechter.

0-0.
De wedstrijd eindigt vreemd genoeg in 0-0, het team had hier een makkelijke overwinning kunnen behalen. Na afloop geeft de trainer aan dat er verbeteringen te zien zijn op het gebied van de teamtaken en dat de ploeg vooruitgang boekt. Het hele team is het echter volmondig eens als de vraag komt of ze zichzelf vandaag te kort gedaan hebben, ze hebben zichzelf niet beloond.

Teamuitje
Maar niet getreurd, dat het team zichzelf niet beloond betekent niet dat de assistent-trainer Kemal het team niet beloond voor het harde werk deze week. We gaan met het hele team + staf samen eten in Maasmechelen. Op naar een gezellig uitje met het team, aangekomen op de locatie blijkt dat boven er niet genoeg plaatsen zijn voor spelers en staf. De spelers besluiten boven te gaan zitten, en geven de bestellingen door aan de staf die beneden heeft plaatsgenomen.

In aanvang naar het eten wordt er flink gelachen om enkele spelers die de ballenbak ingaan, al met al hangt er een gezellige sfeer boven. Daarna is het tijd om te eten, het eten is top geregeld door Kemal! Er wordt goed gegeten door iedereen, waarna er nog wat “grappige” foto’s over de groepsapp vliegen.

Het is tijd om afscheid te nemen van iedereen voor vandaag, een gezellige dag met een leuk team. Waarbij tijdens de wedstrijd er weer genoeg verbeterpunten voor de technische staf te zijn gezien geweest.