Fortuna wint dik verdiend van Mvv: 2-0!

Een treffen tussen Fortuna Sittard en MVV Maastricht staat altijd onder hoogspanning. Voor het Limburgse publiek is zeker het treffen in Sittard de belangrijkste wedstrijd van een seizoen. Winst tegen de Sjengen (koosnaam voor de ietwat chauvinistische Maastrichtenaar) maakt een seizoen! Een uitzonderlijke prestatie wordt jaren later nog in menig Limburgs stamcafeetje besproken onder het genot van een pot gerstenat.

Dit spreekwoordelijke gerstenat begon overigens al op zondagochtend bij de laatste training te stromen, alwaar een veertigtal Fortunezen hun helden duidelijk maakten wat er werd verwacht: winst! Op het einde van de maandagmiddag werd dit statement nog eens herhaald bij Cafe Brand Taveerne alwaar een paar honderd fans zich verzamelden om op deze maandag toch nog een beetje het Derby gevoel te verkrijgen.

Een kleine 40 fans bezoeken de training op zondagochtend, de missie is duidelijk!

Bij de BT verzamelden enkele honderden getrouwen zich rond de klok van 18.00

Ondanks de absurde regelgeving en de natte maandagavond zaten wederom een dikke 7800 toeschouwers op de tribunes. Zij zagen Fotuna Sittard met de volgende elf spelers de Limburgse strijd aanvangen:

Wintjens

Wagemakers – Usta – Dreesen – Schroyen

Scheelen – de Boer – Voorn

Schreurs – Hoesen – van Zaanen

En extreem zeer hoog Limburgs gehalte in de basisopstelling, zeker als we Belgisch Limburg erbij betrekken. Danny Wintjens, Ramon Voorn, Suat Usta en Danny Schreurs kennen daarbij ook nog eens een MVV verleden. Zeker voor deze spelers dan ook een bijzondere wedstrijd.

Mvv won de toss en mocht de derby dus aftrappen. De sjengen deden dit echter zo slecht dat Wagemakers de bal zo mocht afpakken en de aanval direct verlengd kon worden naar Danny Hoessen die vervolgens op schitterende wijze al binnen de minuut de 1-0 liet aantekenen! Fortuna Sittard hield het aanvallende spel in de openingsfase goed vol. De aanvalsgolven rolden op de Mvv keeper Bulters en een 2-0, zelfs een 3-0, kon zo maar vallen. Pas na een kwartiertje kwam Mvv beter in het spel. Nadat ex-fortunees Fabio Caraccilolo geblesseerd moest uitvallen kreeg Mvv aanvaller Loyd Borgers namelijk een goede kans die strandde op de vuisten van Danny Wintjens. Prima redding!!! Het antwoord van Fortuna Sittard was keihard en overduidelijk. De kleine Wouter Scheelen krulde een vrije trap namelijk naar het vijandelijke doel om helaas in schoonheid te sneuvelen op de paal!

Zo golfde het spel gedurende de eerste helft heen en weer. De taktiek van Fortuna Sittard daarbij simpel: gokken op de snelheid van de drie aanvallende spelers en de schotkracht uit de tweede lijn van Ramon Voorn en Wouter Scheelen. De taktiek van Mvv was net zo simpel. Gokken op het talent en de meerwaarde van de door Fortuna Sittard opgeleide Prince Rajcomar. Zo werd de wedstrijd eerder spannend dan goed en drong Mvv langzaam maar zeker een heel klein beetje aan, wat resulteerde in een grove ingreep van verdediger Usta en enkele mogelijkheden voor Mvv vlak voor rust. De schade bleef echter beperkt. Fortuna Sittard tegen de Sjengen met de rust dan ook verdiend op voorspong: 1-0 !

De tweede helft begon met dezelfde basisspelers en met een zelfde spelbeeld. De gevaarlijkste mannen bij Fortuna Sittard bleven spelverdeler Scheelen en aanvaller Danny Hoessen. Bij Mvv bleef aanvaller Rajcomar een plaag voor de verdediging. Dit resulteerde in een zeer spannende opening van de tweede helft. Een geweldige kans voor Mvv werd onmiddelijk gevolgd door twee nog betere kansen voor uitblinker Hoessen en Danny Schreurs!!! In deze fase van de strijd kon aan beide kanten de goal vallen, waarbij de betere kansen voor de geel-groene helden waren.  Niettemin geldt er altijd een voetbalwet, dat als je zelf niet scoort de tegenstander het wel voor je zal doen. De schrik sloeg menig supporter na een dik uur spelen dan ook om het hart toen de bal plotseling achter Wintjes lag..buitenspel..oef! De spelers uit Sittard lieten zich echter niet van de wijs brengen en probeerden de 2-0 te forceren. Timothy Dreesen kon zijn puike wedstrijd bekronen door te scoren, maar zijn kopbal  ging niet alleen over keeper Bulters, maar ook over de lat! Kans nummer vijf naar de “kloete”.

De derby evolueerde zich vervolgens langzaam maar zeker in een ouderwetse “knollen-strijd”. Net zoveel balverlies als inzet, net zoveel spanning als fouten en net zoveel helden als losers. Een heerlijke derby dus! Fortuna trainer Tiny Ruijs bracht de iets ervarener Kevin Diaz (ipv de hardwerkende en prima spelende Schooyen) op links in. Dit zorgde ervoor dat het spelbeeld onveranderd bleef en dus ook dat Mvv nauwelijks echte kansen op de gelijkmaker wist te krijgen. In de laatste minuten ging Mvv “alles-of-niks” spelen. Dit resulteerde onder andere in vele overtredingen van Mvv verdedigers (6 gele kaarten) op de rappe counterende Sittardse spitsen. Fortuna Sittard sprokkelde zo de broodnodige minuten bijelkaar en tikte het klokje onverbiddelijk naar de 90e minuut. Net toen menig supporter zenuwachtig op de nagels begonnen te bijten moest het mooiste moment van de wedstrijd nog komen! De altijd gemotiveerd spelende Ramon Voorn reageerde wel zeer attent en messcherp in de 89e minuut door een afgekaatste vrije trap beheerst achter de sjengse keeper te plaatsen: 2-0. De North-stand ontplofde en de herinneringen aan de nederlaag eerder dit seizoen volledig weggespeeld. Het feestje op de Nortstand ging dan ook nog lang door!

Fortuna Sittard stijgt door de overwinning twee plaatsen, doet goede zaken in deze periode en heeft Mvv nu binnen schootsbereik.

De sfeeractie voorafgaande aan het duel!