Geel-Groen genieten in Porto.

Mijn naam is Anja en ik ben uiteraard fan van de mooiste club van Limburg: Fortuna Sittard. Ik ben net terug van een prachtige week in Porto en uiteraard ben ik naar de wedstrijd FC Porto tegen Guimaraes geweest. De dagen voorafgaand is mij opgevallen dat Fortuna Sittard bekend is bij de “harde kern” van FC Porto. Ik sprak op diverse momenten met mensen die Fortuna bij naam kennen. Een gesprek over voetbal is altijd een goede binnenkomer ;-). Van de taxichauffeur tot de hotelbediende, van de winkeleigenaar tot een medewerker in een restaurant. Een enkeling had de wedstrijd van afgelopen 15 juli via internet gezien. Opmerkelijk om te ervaren.

De wedstrijd avond was een ervaring an sich. Al vanaf 18.15 uur bij het stadion terwijl de wedstrijd pas om 20.45 uur zou gaan beginnen. Hele goede sfeer. En heel veel blauw wit. Gezinnen ( 3 generaties) op pad. Wat een enorme mensenmassa. Voor de vrouwelijke supporters is er een aparte sjaal. Dat heeft wel wat. En politie? Vrijwel niet gezien. Fantastisch dat voetbal ook zo beleeft kan worden.

En dan het stadion: geluid…klasse, grachten…niet nodig. Je kunt de spelers in figuurlijke zin “aanraken”. Echt super. En iedereen doet mee. Het geluid wanneer er een goal valt is enorm. Ik had een goede vriendin bij me ( niet bekend met de sport) die zowat van haar stoel viel. Kippenvelmoment is ook de opening met het lijflied dat door iedereen wordt meegezongen. Mooi.

En de “harde kern”? Die liet 2x 45 minuten van zich horen. Prachtig! Heb mijn kaart in Porto gekocht en niet vooraf via internet. Heeft me wel wat gescheeld: 39 ipv 79 euro! Ik heb een paar foto’s bijgevoegd en stuur nog wat foto’s en filmpjes. Wat extra leuk is is een stukje in een blad dat ik kocht met op de voorpagina Casillas. Het is een blad dat dit jaar 30 jaar bestaat. Natuurlijk met Portugese teksten maar …Fortuna Sittard wordt erin genoemd. Vrije vertaling “1e Opponent van FC Porto dit seizoen waar de eerste goal viel ( gemaakt door André Silva) was Fortuna Sittard. Eindstand 5-1 ( haha ze vergaten even dat ze uit speelden ;-)). Fortuna Sittard is niet slecht, niet goed, middelmatig, speelt 2e divisie. Echter de wedstrijd was een goede test voor beide ploegen. Er waren veel mensen aanwezig. In het stadion ( modern en functioneel) kreeg de Portugese pers koffie en typisch gebak uit de streek.” Verder leuk om te vermelden dat op de avond van de wedstrijd een blaadje werd uitgedeeld met 5 quizvragen: zie de 5e ;-).

Anja