In the picture: Perr Schuurs

Perr Schuurs is met zijn één meter drieënnegentig een opvallende verschijning in de Jupiler League. De zeventienjarige hobbelde vorig seizoen nog met zijn teamgenoten van Fortuna Sittard Onder 19 over de jeugdcomplexen in Nederland. Dit seizoen reist hij met Fortuna 1 heel Nederland door voor wedstrijden in de Jupiler League. Schuurs lijkt aan de vooravond van zijn definitieve doorbraak als profvoetballer te staan.

Het leven als top sporter is voor Perr Schuurs inmiddels heel normaal. Op zijn vijfde werd hij gescout door Fortuna Sittard”, vertelt zijn vader. „Hij zei: ‘Maar dáár ga ik niet naartoe.’ Hij wilde met zijn vriendjes bij FC Ria spelen. Later zegde hij zelfs Roda JC af, hoe zeer ze hem ook paaiden met wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord.”

Perr ging uiteindelijk toch overstag voor Fortuna Sittard. Eind 2015 was in de beker Ajax A1 de tegenstander. Een uur lang stonden de Sittardenaren met 1-0 voor. Dat het uiteindelijk 1-5 werd is gezien het niveauverschil geen schande.  Wim Jonk – toen nog hoofd opleidingen bij de Amsterdammers, maar toch vooral ook 49 keer Oranje-klant – prees Perr. ‘Onvoorstelbaar dat hij niet in het Nederlands elftal onder 17 speelt’, hoorde de trotse vader Schuurs Jonk toen zeggen.

Inmiddels lijkt Perr Schuurd niet meer weg te denken uit de ploeg van Oliseh. Het is voor Jupiler League clubs vrij ongebruikelijk om in defensief opzicht zeer jonge talenten te gebruiken. Schuurs is een uitzondering op die regel. Een belangrijke kwaliteit van Schuurs, is, naast het verdedigende en zeer sociale aspect, zijn voetballend vermogen. Hij is opbouwend voor zijn teamgenoten en trainer een toegevoegde waarde, doordat hij altijd lijkt te denken in voorwaarts gerichte oplossingen en daar ook naar handelt. Daar komt nog eens bij dat Schuurs een multifunctioneel inzetbare speler is.

Trainer Sunday Oliseh maakt daar gretig gebruik van door hem ook als verdedigende middenvelder te posteren. Dit alles maakt hem tot een interessante speler van wie volgers van jeugdige talenten de ontwikkeling in de gaten willen houden.

Tot slot heeft de jongeling nog een groot voordeel. Thuis kan hij rekenen op de deskundigheid van vader Lambert, voormalig handbalinternational en coach van de landskampioen. Alsof dat niet voldoende is kan hij in moeilijk tijden ook steun vinden bij zijn twee zussen, Demi (WTA Top 100, dubbelspel) en Fleur (handbalster).

Kortom, alle randvoorwaarden lijken aanwezig voor een mooie toekomst voor het zeventienjarige talent. Dat voedt in Sittard de hoop met Perr Schuurs na de succesvolle generatie van Mark van Bommel en Kevin Hofland er weer een toekomstig eredivisievoetballer van formaat bij te hebben.

Geinspirteerd door