Interview met Martin Masset over indeling in categorie II

Fortuna Sittard staat niet langer onder curatele van de KNVB. De licentiecommissie van de voetbalbond heeft Fortuna ingedeeld in categorie 2. Na een verblijf van 2,5 jaar in categorie 1 is daarmee de licentie veilig gesteld. Een mooi moment om bij te praten met directeur Martin Masset:

Hebben jullie op het goede nieuws een flesje opengetrokken?

“De indeling in categorie 2 is weliswaar een feestelijk moment, maar het is nog te vroeg om te juichen. Er is nog veel werk te verrichten. Maar het is waar, dit nieuws is van cruciaal belang. Na het laatste meetmoment in maart toen we 80 punten behaalden, moesten we nu opnieuw boven de vereiste 65 punten scoren om onze licentie niet te verliezen. Dat is gelukt met het geweldige aantal van 104 punten.”

Hoe is deze score bereikt?

“Voor een belangrijk deel hebben we dit te danken aan de nieuwe aandeelhouders die we bereid hebben gevonden om in Fortuna Sittard te investeren. Zonder hen was dit niet gelukt. Maar onze sponsoren en supporters hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd. Zonder hun steun en loyaliteit aan de club hadden we het ook niet gered. Op een aantal moeilijke en pijnlijke momenten in de afgelopen jaren hebben zij samen Fortuna overeind gehouden.”

Is Fortuna financieel weer gezond?

“Fortuna is van de beademing af en moet wel gaan aansterken in de komende periode. Dat is ook de boodschap van de KNVB met wie we gelukkig prima samenwerken. Aansterken kan dankzij de kapitaalinjectie van de aandeelhouders. Om als club te groeien, sterker te worden, is het absoluut noodzakelijk om de selectie te versterken en dat is ook gebeurd. Maar de zorgen zijn nog niet weg. De sponsering en de verkoop van het aantal seizoenkaarten verdienen al onze aandacht en inspanningen. Dat mag zeker niet achterblijven. Het is onze opdracht het vertrouwen van de mensen in Fortuna terug te winnen.”

Hoe?

“Op de eerste plaats door goede prestaties te gaan leveren in het veld. De mensen komen naar het stadion voor goed voetbal en om de club te zien winnen. Door het versterken van de selectie mogen we meer van de technische staf en de groep verwachten. Daarnaast dient Fortuna als club structureel betrouwbaar te zijn in het naleven van gemaakte afspraken. Op alle fronten moet Fortuna beter gaan presteren. Ik denk dat we daartoe nu het klimaat hebben gecreëerd.”

Wat is de sportieve ambitie?

“Meedoen om een plek in de play-offs is een realistische doelstelling.”

Het dolen in de woestijn is ten einde?

“Vrijwel, maar het heeft iedereen uitgeput. Na de degradatie van Fortuna in 2002 is een lange periode begonnen vol onzekerheid, financiële ellende en onrust. De vele saneringen die hebben plaats gehad, hebben de club uitgekleed tot op het hemd. Iedereen heeft op alle gebied veel moeten slikken. Ik wil iedereen, supporters, sponsoren, vrijwilligers, personeel,  investeerders, externe stakeholders, bestuurders en ex-bestuurders, bedanken voor hun inzet en loyaliteit om Fortuna in leven te houden. Ik vind dat oprecht een groot compliment waard. Vandaag beginnen we met zijn allen aan een nieuwe wedstrijd en betreden we vruchtbare grond. Maar we zullen keihard moeten blijven knokken voor stabiliteit. Iedere dag opnieuw. Voor champagne is het nog te vroeg, maar we hebben wel genoten van een welverdiend lekker stuk Limburgse vlaai”

Bron: Fortuna Sittard