Is Fortuna de heler of de beul voor van Bommel’s toekomst?

Wie Mark van Bommel zegt, zegt Fortuna Sittard en PSV. De geest van Mark is in beide bvo’s nadrukkelijk aanwezig, van naamgever van de grootste sponsorruimte, moreel redder van Fortuna Sittard met de Bayer München wedstrijd tot het adoptieplan voor de academie; de naam van Mark van Bommel wordt nog steeds met diep respect in Sittard uitgesproken.

In het seizoen 1992-1993 maakte de 16jarige Mark van Bommel  als jeugdspeler van Fortuna Sittard zijn debuut in het betaalde voetbal. Thuis tegen Cambuur Leeuwarden wisselde trainer Chris Dekker de jonge middenvelder in de 71 ste minuut Mark van Bommel voor Rafael Losada . Scheidsrechter Dick Jol zal vast even door zijn ogen hebben gewreven bij het aanzien van deze jonge snotaap met zijn tienersnorretje.

Het snorretje mocht de jeugdigheid van Mark van Bommel verbloemen want met zijn 16 jaar en 23 dagen behoorde Mark van Bommel tot de jongste betaald voetbalspeler van Nederland. 7 jaar lang speelde het supertalent daarna voor de Sittardse formatie om daarna zijn carrière bij zijn andere liefde te beginnen: Psv Eindhoven.

Inmiddels is de maasbrachtenaar trainer bij PSV Eindhoven. PSV jaagt op een plek bij de beste 32 van Europa, maar kan daar op dit moment helemaal geen aanspraak op maken. Ook in de eredivisie is de race al gelopen voor de winterstop. Een niet-clubicoon was er vermoedelijk niet mee weggekomen, maar Mark van Bommel overleeft voorlopig de lange najaarsstorm in Eindhoven.

Van Bommel’s  carrière is dus weer nadrukkelijk verbonden met Fortuna Sittard. Er zijn zeker trainers namelijk voor minder weggestuurd bij PSV en het is duidelijk dat de wedstrijd tegen Fortuna Sittard voor PSV niet mis mag gaan. Er dienen minimaal 3 punten behaald te worden , anders kan de Limburger met vervroegde kerstvakantie.

Na een turbulente week bij PSV vertelt trainer Mark van Bommel hoe zijn selectie ervoor staat voor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Het gelijkspel in Emmen leidde er deze week toe dat de club de titelaspiraties in het Philips Stadion heeft begraven en misschien is de druk op de ploeg daarmee enigszins verlicht.

Er is volgens de directie een nieuwe realiteit ontstaan, waarbij PSV met betere prestaties plek twee en de KNVB-beker moet zien te pakken. Uiteindelijk moet de ploeg daarvoor onder meer in balbezit progressie tonen, weer defensieve zekerheid zien op te bouwen en ook beter als collectief druk gaan zetten.  Volgens Aad de Mos is er in het duel van zaterdag veel meer aan de hand dan alleen het voetbalinhoudelijke verhaal. ,,Elke wedstrijd is op dit moment moeilijk voor PSV. Als het tegen Fortuna niet loopt en je krijgt een goal uit een counter tegen, kan het publiek zich tegen je gaan keren”, aldus de oud-coach.

Zaterdagavond weten we meer, het belooft in ieder geval spannend te worden, zowel voor Mark als natuurlijk voor Fortuna Sittard die niets liever wil dan uit -net zoals in de Kuip- weer een prestatie neer te zetten!

Geef een reactie