JONG FORTUNA HEEFT GEEN KIND AAN JONG RODA

Na de overtuigende start van onze beloften (4-0 tegen FC Eindhoven) en het verlies tegen Willen II (0-2), stond vanavond de derby tegen Jong Roda JC op het programma. Roda verloor overigens hun enige wedstrijd, thuis tegen RKC, met 0-3. Op een bewolkt en met vlagen koud Sportpark MijnZuid in Sanderbout zagen de 400 toeschouwers een mooie wedstrijd met dito doelpunten.

In de basis zien we op deze maandag ook weer een aantal bekende namen met ervaring, maar samen met de bank is het vanavond een redelijk Jong Fortuna. Özer staat op doel, met voor zich Ninaj, Ramirez, Ospitalieri en Ciranni. Op het middenveld staan de Bo Breukers, Ghislain en Mells. In de aanval Vlijter en Bas Breukers, samen met Stokkers. Op de bank staan reservekeeper Koot en de jonge honden Liam Houkes, Sander Rau en Arian Kastrati te trappelen om in te mogen vallen.

Het begin van de wedstrijd verloopt redelijk aftastend, tot het moment dat Vlijter met een actie een speler van onze oosterburen blesseert en deze met bebloede oogkas het veld moet verlaten. Gaat dit de toon voor vanavond zetten? Naast het veld bleef het overigens de gehele wedstrijd rustig, ondanks de broeiende vijandigheden en de regionale graffitioorlog. Terug naar de wedstrijd. Waar Fortuna druk zet, is het gerotzooi achterin bij onze club waardoor Roda de eerste grote kans krijgt. De aanvaller van Roda krijgt de bal net niet onder controle, waarna Ninaj de bal uit de 16 jaagt. Aan de andere zijde is het Stokkers die in de 20e minuut onderuit getrokken wordt, maar genoegen moet nemen met een corner. Deze landt via een hoofd op het randje van de 16-meter, waar Bas Breukers niet twijfelt en keihard uithaalt. De 1-0 is onhoudbaar voor de jonge Koempel in de doelmond. Het duel wordt hierna weer een tikkeltje minder vriendelijk, waar de frustratie bij Roda toeneemt als keer op keer een potentiële aanval door centrale blok Ninaj/Ramirez geneutraliseerd wordt.

Achterin bij Roda is het echter een communicatiefout gecombineerd met paniek om de snelle Vlijter dat de 2-0 inleidt. Vlijter ontfrutselt de bal en stift deze zonder enige twijfel over de uitgekomen keeper heen. Het is ondertussen de 35e minuut en Fortuna blijft heer en meester. Enkele gevaarlijke aanvallen worden op het laatste moment voorkomen en Roda hoopt met de huidige stand de rust te halen. Tot enkele minuten later Stokkers op rechts ervandoor kan, maar veel te lang lijkt te twijfelen. Hij schuift de bal echter langs de paal en onder de keeper binnen. Er is niets op de prima 3-0 af te dwingen. Van de Luer gaat nog zuurder kijken en zoekt de kleedkamer op, terwijl Sander Rau zijn warming-up begint. Hij gaat na de rust in het veld komen voor Ospitalieri. Roda heeft een tiental wissels meegenomen en brengt een zo ongeveer totaal frisse ploeg binnen de lijnen.

Zij maken ook direct na rust gebruik van een rommelig begin van onze geel/groenen. Özer komt uit, maar vlak voordat hij de bal vast kan pakken kopt Anisse Brrou de bal over hem heen. Het is 3-1 en het is Roda dat bloed lijkt te ruiken. Een scrimmage voor het doel van Fortuna wordt vlak erna echter op het laatste moment beëindigd. Het is de thuisploeg die enkele minuten laten wederom via Bas Breukers wel de kansen afmaakt. Vlijter zet de bal goed voor en Bas schiet zonder twijfel binnen in de 60e minuut. Hierna maakt Ninaj plaats voor Liam Houkes. Buiten een kopbal zonder kracht van Sander Rau, gebeurt er in de fase na de 4-1 een stuk minder. Tijd om, de in de voorbereiding flink op stoom gekomen, U19 spits Kastrati te brengen voor Bas Breukers. Bas bleef vlak daarvoor na een tik even op het veld liggen.

Het is wederom geklungel bij de reeds flink verjongde achterhoede van Fortuna dat een doelpunt inleidt. Niet voor Roda overigens. Zij worden niet gevaarlijk vanuit hun corner, waarna Fortuna wel uit kan breken. Vlijter wordt wederom gelanceerd aan de rechterzijde van het veld en zet de bal scherp voor waar Bo Breukers hem subtiel doortikt op de compleet vrij staande Stokkers. Deze schiet gemakkelijk binnen. De 5-1 is een prima afspiegeling van de machtsverhouding deze avond. Hij lijkt zijn twee doelpunten deze avond echter wel nog even te moeten bekopen met een blessure. Een grove tackle van achteren wordt slechts bestraft met geel, waar Roda er vele van ontving vanavond. Finn kan gelukkig verder. Terwijl enkele Roda supporters/ouders de kantine opzoeken tikken de laatste minuten weg. Roda raakt wel nog even de paal met een vrij trap, vlak langs de attent keepende Özer weliswaar. Het enige resterende wapenfeit in de laatste minuut van de wedstrijd is een keihard schot vanaf rechts. Özer redt. Fortuna wint het vermakelijke duel.