ME optreden: uitkomsten onderzoek vertraagd

Uitkomsten onderzoek naar keihard optreden politie Sittard laat op zich wachten.

De Limburgse derby Fortuna Sittard – MVV Maastricht werd inmiddels 5 weken geleden gespeeld. Voor en na de wedstrijd trad de politie Sittard-Geleen hard op. Onnodig in de ogen van de Sittardse bevolking. Verschillende Fortuna Sittard supporters raakte (zwaar)gewond. Met name het optreden van de ME te paard na de wedstrijd zorgde voor een stroom aan klachten. Meer dan 100 klachten werden na de wedstrijd geregistreerd. Burgemeester Sjraar Cox beloofde uiteraard een uitgebreid onderzoek naar de gang van zaken.

Het optreden van de politie Sittard-Geleen leidde tot maatschappelijke onrust onder de bevolking. De keuze om het ‘verregaande onderzoek’ uit te laten voeren door de politie zelf, in deze wellicht de druppel die de emmer deed overlopen.

Wat kun je als simpele burger? Fortuna Sittard supporters demonstreerden op zaterdag 26 oktober 2013 tegen de verregaande stigmatisering van de voetbalsupporter. Vreedzaam, uiteraard. Voetbal kijken is geen misdaad! Honderden fans uitten op ludieke wijze hun boosheid tegen zoveel agressie en arrogantie van het korps.

Zelden in het verleden van onze prachtige stad werd er zoveel geweld gebruikt als voor en na de Limburgse derby. De meeste gewonden in deze onschuldige huisvrouwen en kinderen. Onder de voet gelopen door paarden, bewusteloos geslagen door de stok van opgefokte ME-ers. Gebroken ledematen, trauma’s, black-outs en blauwe plekken als gevolg.

Mede om de onrust onder de bevolking tegen te gaan zouden de uitkomsten van het  onderzoek snel worden gepresenteerd. In de pers liet een politie woordvoerder weten dat het optreden gerechtvaardigd was omdat Fortuna Sittard supporters o.a. een bom zouden hebben willen maken. Een anonieme tip aan deze wijsheid ten grondslag. In andere omstandigheden zouden we dit als lachwekkend kunnen betitelen. Nu niet, de onderste steen moet namelijk boven komen. Een dergelijk hard optreden van de politie moet verantwoord worden. En als het zo is dat Sittard ‘tegenhangers kent van de IRA’ moeten deze opgepakt worden. Daar kan geen twijfel over bestaan. Of hiermee het harde optreden van de ME jegens onschuldige burgers valt goed te praten is nog maar de vraag.  Wat is de waarde van een anonieme tip? Rechtvaardigd dat een dergelijk politie optreden? Waar blijft het excuus van onze burgemeester? Wat is mis met nazorg? Erkent de politie uberhaupt wel enige schuld?

Na 5 weken blijft het nog altijd muisstil. Velen vragen resteren. De beloftes dat de onderzoeksresultaten binnen 2 a 3 weken gedeeld zouden worden kunnen inmiddels de prullenbak in. Wanneer we wel iets mogen vernemen van het interne politie onderzoek blijft een grote vraag, zo ook welke waarde we mogen hechten aan de uitkomsten. De meeste wonden zijn inmiddels geheeld, de onrust en de hiermee gepaard gaande onvrede onder de Sittard-Geleense bevolking blijft in afwachting van, nog wel effe voortkabbelen.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen