Preview: 5 thuis overwinningen op rij?

Fortuna Sittard speelt vrijdagavond 30 september om 20:00 tegen FC Emmen.

Na een roerige periode sinds de winst op Cambuur zal de rust snel weer moeten wederkeren op het veld van onze Geel-Groene trots. Na bovengenoemde winst op Cambuur wordt Fortuna 3 punten afgetrokken, verloren van Spakenburg in de beker en op maandagavond enigszins geflatteerd verloren van Jong PSV. Over het al dan niet terechte of onterechte puntenaftrek wil ik me liever niet uitlaten (wat gebeurd is, is gebeurd), maar dat het wel degelijk effect heeft gehad op de selectie lijkt me logisch. Fortuna’s organisatie staat zoals vaker dit seizoen redelijk tot goed, maar krijgt toch te veel doelpunten tegen. Trainer Ben van Dael heeft aangegeven dat er mogelijke consequenties zullen volgen voor de wedstrijd tegen FC Emmen. Ik ben benieuwd wat de trainer gaat veranderen, en hopelijk kan hij nog meer meedogenloosheid aan de ploeg toevoegen.

Dan de tegenstander. FC Emmen heeft een meer dan verdienstelijke seizoenstart gehad. Wij vinden de ploeg van trainer Lukkien terug op plek 7. Met (zeker voor Jupiler League begrippen) bekende spelers zoals Cas Peters, Josimar Lima, Ozkan Türk en Niels Fleuren in de gelederen is het zeker om een ploeg om rekening mee te houden voor een goede eindklassering. Spelen er oud-Fortunezen in Emmen? Jazeker, Jurjen Mannes speelde een aantal seizoenen geleden in het geelgroen. Eveneens als Yoeri Loen, die daar afgelopen zomer neerstreek na een ietwat teleurstellende periode bij Fortuna. Echter, wie draaide wel een goed seizoen vorig jaar…?

De statistieken leren ons dat FC Emmen bij tijd en wijle een gunstige tegenstander is (geweest) voor Fortuna. Wie herinnert zich de solo van Danny Hoesen, die de bal met buitenkant rechts afwerkt? 3 seizoenen geleden haalde Fortuna in Emmen play-offs, door met 1-1 gelijk te spelen (doelpunt Ramon Voorn). Op het einde met Fernando Ricksen op de schouders naar het uitvak. In de laatste wedstrijd van vorige jaargang wist Fortuna zelfs te winnen met 1-2 na 2 doelpunten van Lars Hutten. Helaas was het seizoen toen al meer dan voorbij en was Emmen meer gefocust op de play-off wedstrijd tegen een werkelijk ontketend Almere City, een aantal dagen later. Fortuna – FC Emmen is echter ook de wedstrijd van de beschamende 1-8 afstraffing. Dat deze wedstrijd door enkele spelers ‘gemanipuleerd’ zou zijn om Peter van Vossen de tent uit te jagen, is geen excuus voor deze uitslag die mij nog steeds pijn aan de ogen doet. Een absoluut dieptepunt.

In het achterhoofd houdend dat het aanstaande vrijdag geen 1-8 zal worden, is de kans toch redelijk aanwezig dat vrijdag de eerste averij in het Fortuna Sittard Stadion opgelopen zal worden. FC Emmen is een ploeg die relatief weinig scoort, maar nog minder doelpunten tegen krijgt. Zo werd er gelijk gespeeld tegen Jong Ajax, nipt verloren van Jong PSV en uit gewonnen van FC Volendam. Daarentegen werd er thuis verloren van Helmond Sport en uit verloren van De Graafschap. Vooral Helmond Sport schat ik niet zo hoog in (zitten nu in een flow), De Graafschap is het omgekeerde verhaal.

Het is een belangrijke wedstrijd komende vrijdag. Mocht Fortuna winnen, sluiten we weer helemaal aan bij de subtop. Verliezen we, is het zomaar mogelijk dat we nog een paar plaatsen kelderen. Fortuna staat momenteel 14 e op de ranglijst. Met ijzeren discipline, killerinstinct en meedogenloosheid moet er een resultaat behaald kunnen worden. Ontbreekt er 1 van deze 3 aspecten, wordt het vrijdag een lastig verhaal. Ik voorspel een 1-0 overwinning.

Samen gaan we er weer wat moois van proberen te maken. Het enigste wat we kunnen doen is de ploeg 90 minuten aanmoedigen, en genoeg consumpties nuttigen. The only way is up, tot vrijdag! AAN’M

Auteur: Wout Peters