Preview: greun/gael taege gael/greun

Afgelopen zaterdag wist Fortuna haar kwaliteit voor het eerst tentoon te stellen aan voetbalminnend Nederland. Ruim 700.000 televisie kijken zagen regerend landskampioen PSV pas in de negentigste minuut een overwinning in Sittard veilig stellen. PSV had het negentig minuten ontzettend lastig met Fortuna, dat PSV bij vlagen zelfs onder druk wist te zetten. Vrijdag trapt Fortuna, op bezoek bij ADO Den Haag, de derde speelronde van de Eredivisie af. Tegenstander Den Haag kende een zwakke seizoenstart. In eigen huis was promovendus FC Emmen met 1-2 te sterk voor de Hagenezen. Afgelopen weekend werd er ook in Almelo verloren: 4-2. De Hagenezen zullen dus snakken naar een overwinning. Echter, Fortuna zal ook haar kansen ruiken en op zoek gaan naar haar eerste overwinning in het seizoen 18/19.

De laatste ontmoetingen tussen Fortuna en ADO stammen af uit het seizoen 2007/2008. Na enkele jaren in de Eredivisie te hebben gespeeld, degradeerde ADO naar de eerste divisie om vervolgens direct weer te promoveren. In Den Haag was ADO met 3-0 te sterk. In Sittard wist Fortuna de Hagenezen op 2-2 te houden. De grote vraag is of Fortuna punt(en) weet te pakken. De laatste uit-nederlaag van Fortuna dateert uit februari. Destijds verloor Fortuna met 2-0 van Jong AZ.

ADO Den Haag

ADO kende in 2017/2018 een prima seizoen. Mede door ras Hagenezen Robert Zwinkels, Tommie Beugelsdijk en Lex Immers kon de ploeg bovendien altijd op veel sympathie van eigen aanhang rekenen. In de zomer wist ADO haar selectie grotendeels intact te houden. Echter, topscoorder Björn Johnsen (AZ) en rechtsback Tyronne Ebuehi (Benfica) verlieten de club. Hetgeen na een zwakke voorbereiding en competitiestart (ADO verloor van Emmen en Heracles) een groot gemis blijkt te zijn. Als vervangers van het vertrokken duo kwamen Dion Malone (FK Gabala) en Yuning Zhang (West Brom) over. De komst van de Chinese volksheld Zhang lijkt het eerste echte wapenfeit te zijn van eigenaar Wang. Echter, de Chinese spits ontbreekt tegen Fortuna vanwege deelname aan de Asian Games. Hij lijkt een belangrijke schakel die ADO mist, aangezien hij tijdens die Games aan de lopende band scoort. Momenteel functioneert middenvelder Erik Falkenburg als gelegenheidsspits, al zal hij vrijdag vermoedelijk met een gezichtsmasker spelen omdat hij in de verloren thuiswedstrijd tegen Emmen zijn neus brak. De Hagenezen zullen het overigens vermoedelijk zonder middenvelder Danny Bakker moeten stellen. Hij ontbrak donderdag tijdens de training wegens ‘fysiek ongemak’, zo meldt het AD. John Goossens vervangt hem waarschijnlijk. Verwachte opstelling ADO Den Haag: Groothuizen, Malone, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Goossens, Immers; Becker, El Khayati, Lorenzen; Falkenburg. 

Fortuna Sittard

Aan de kant van Fortuna Sittard worden geen wijzigingen verwacht ten opzichte van de wedstrijd tegen PSV. De ploeg van René Eijer en Kevin Hofland wist indruk te maken tegen de regerend landskampioen. Alleen de concurrentiestrijd op de linksbuiten positie lijkt nog niet beslist te zijn. Tegen Excelsior mocht Lars Hutten het proberen, maar wist niet te imponeren. Tegen PSV verscheen Gavin Vlijter aan de aftrap, maar werd in de rust vervangen door André Vidigal. In de winterstop zal ook Djibril Dianessy zich mengen in deze concurrentiestrijd. Echter, de Fransman is nog tot de winterstop uitgeschakeld.  Volgens de geruchtenmachine zou Fortuna nog op zoek zijn naar versterking voor de linksbuiten positie. Verwachte opstelling Fortuna Sittard: Koselev; Essers, Dammers, Heerings, Pinto; Smeets, El Messaoudi; Semedo, Diemers, Vlijter/Vidigal; Novakovich. 

Geef een reactie