Reactie bestuur Fortuna SC kleurkeuze logo uittenue 2020-2021

Afgelopen weekend lanceerde Fortuna Sittard haar wedstrijdtenues voor het seizoen 2020-2021, een moment waar de meeste supporters jaarlijks naar uitkijken. Traditioneel spelen we onze thuiswedstrijden komend seizoen in het geel-groen. Voor de uitwedstrijden en trainingskleding is gekozen voor de kleuren blauw-oranje. Waar smaken over de kleurcombinatie kunnen verschillen, valt het gebruik van het Fortuna Sittard logo in dezelfde kleuren wel op. Gekozen is om het logo op de kleding eveneens in de kleuren blauw-oranje weer te geven in tegenstelling tot het originele ontwerp in groen-geel-zwart-wit. Vanuit leden bereiken ons vragen in hoeverre Fortuna Sittard het recht heeft om het logo in andere kleuren weer te geven en wat de waarde van het ‘gouden aandeel’ hierin is.

Aan leden Fortuna SC; Sittard, 11 augustus 2020

Het gouden aandeel ligt juridisch-formeel gezien bij de STAK (Stichting Aandelenkantoor Fortuna Sittard), maar in de statuten van het STAK ligt vast dat het STAK Fortuna SC dient te raadplegen indien het STAK een beslissing dient te nemen op basis van het gouden aandeel. In de praktijk betekent dit dus dat de STAK haar vetorecht statutair bij Fortuna SC heeft neergelegd. De leden van Fortuna SC die minimaal één jaar lid zijn hebben door middel van een Referendumregeling stemrecht over de volgende onderwerpen Clubnaam, Clubkleuren, Speelstad, Logo en Fusie c.q. overname.

Fortuna SC heeft de uittenues, net zoals de fans, afgelopen zondag voor het eerst gezien. Vanuit onze formele rol vonden wij het noodzakelijk om het alternatieve  logo te toetsen. Het antwoord dat wij van de club hebben verkregen is dat het tijdelijk gebruik van het logo in een afwijkende kleur geen structurele wijziging in een van de vijf kernpunten van het gouden aandeel betreft.

Als bestuur kunnen wij ons voldoende vinden in deze formele interpretatie. Toch willen wij benadrukken dat onze clubkleuren geel-groen zijn en dat wij sterke voorstander zijn van het gebruik van deze kleuren in clubkleding en elke andere Fortuna Sittard gerelateerde uiting.

Wij zetten dan ook in om scherpere afspraken met Fortuna Sittard te maken over het ontwerp, kleurcombinatie en gebruik van het logo. Daarnaast willen we afspraken maken over het tijdig initiëren van een vooroverleg over dergelijke gevoelige “culturele zaken”. We zullen dit zoals altijd op constructieve wijze doen en hebben het volste vertrouwen dat we ook hier samen beter uitkomen.

Wij zullen onze leden, de bezitters van het gouden aandeel, hierover verder informeren zodra wij de concrete afspraken met Fortuna Sittard hebben geformaliseerd.

Geel-Groene groet,

Martijn Weijman
Namens Bestuur Fortuna SC

 

Geef een reactie