Sparta Rotterdam tegen Fortuna Sittard = 0-0

Met de steun van 300 getrouwen hoopte Fortuna Sittard vrijdagavond voor een regelrechte stunt te zorgen in de Jupiler League. Gastheer Sparta Rotterdam was en is samen met FC Volendam, Helmond Sport en SC Cambuur volop in de race voor het kampioenschap.

De thuisploeg welke begin deze maand trainer Michel Vonk op non-actief zette vanwege tegenvallende resultaten, wist zich gesterkt  met een nieuwe  trainer op de bank. Henk ten Cate. De voormalig trainer van Ajax Amsterdam was ondermeer assistent trainer bij FC Barcelona en Chelsea. De keuze voor Henk ten Cate dan ook op zijn minst opvallend.

Pro-deo ook nog eens en voetbalminnend Nederland wist het zeker: Sparta Rotterdam wordt alsnog kampioen van de Jupiler League! Heel Nederland? Nee, een klein Gallisch dorpje weigerde zich op voorhand neer te leggen bij de zekere overwinning van de dappere Spartanen op 11 Limburgers.

Goed, u kent het verdere verhaal vast wel. Er werd in ieder geval deze week goed en fel getraind in Sittard-Geleen en na wat wikken en wegen kwam trainer Wil Boessen met zijn technische staf tot onderstaande toverformule.

Kaya

Hendrickx – Vets – Janssen = Schroyen

Khalouta – Mannes – Kruijsen – Diaz

N’Koyi – Rajcomar

Reservespelers: Voss, Overhof, Dreesen, Sekkour, Nepomuceno, Cevik en Gulpen.

Saillant detail deze wedstrijd dat doelman Ferhat Kaya de aanvoerdersband mocht dragen. Dit tot groot genoegen van een ieder met een zwak voor Fortuna Sittard. Zeker ook voor John van Bommel die binnenkort vast het waardevol  uniek item aan zijn veiling toe kan voegen.

Scheidsrechter Dennis Higler floot om 20.00 uur op zijn fluitje en de thuisploeg (met rouwbanden vanwege de dood van een Sparta vrijwilliger) begon opportunistisch aan de wedstrijd. Fortuna Sittard verschool zich echter niet en de wedstrijd kwam dan ook lekker op gang. De eerste kans van de wedstrijd voor de Limburgers. Een afstandschot van Jurjan Jannes verdween na enkele minuten spelen, slechts enkele decimeters naast het doel van Sparta goalie Nico Pellatz. Een eerste waarschuwing voor de ‘beoogd kampioen’.

Na een kwartier spelen dan ook het eerste (semi) gevaar voor Sparta Rotterdam. Spits Sandro Calabro welke dit seizoen al 18 maal wist te scoren stond echter buitenspel en de redding van doelman Ferhat Kaya niet eens nodig. De thuisploeg in deze fase van de wedstrijd met wat meer druk op de verdediging van Fortuna Sittard. Na 20 minuten de eerste hoekschop van de wedstrijd. Een kopbal van één van de Spartanen echter hoog over het doel.

De eerste echte grote kans van de wedstrijd was voor Spartaan Danny Buijs. Amper 5 minuten na de eerste hoekschop kopte de voormalig Feyenoord speler net naast het doel van Ferhat Kaya. Een zucht van opluchting in het uitvak en menig Limburgs huiskamer. Het uitvak welke 90 minuten lang van zich liet horen, grote klasse!

Na 36 minuten mocht de  Rotterdamse luchtmacht weer aantreden. De 2 de corner van de wedstrijd werd echter een prooi voor Ferhat Kaya die het natte leer als een volleerd ballenvanger uit de lucht wist te plukken. Het weer in Rotterdam werd er ondertussen niet beter op. De 3 de corner van Iliass Bel Hassani volgde niet veel later. Ook nu weer zonder gevolgen.

De thuisploeg raakte met nog 10 minuten te spelen licht geïrriteerd. De Sparta aanval bleek niet bij machte een stempel te drukken op deze belangrijke wedstrijd en de counters van Fortuna Sittard bleken gevaarlijk. Zo gevaarlijk dat verdediger Crescendo van Berkel vlak voor rust de noodrem hanteerde tegenover Prince Rajcomar. Een gele kaart als gevolg. Niet veel later eenzelfde prent voor Sparta aanvaller Donovan Deekman.

Rust: 0-0.

In de 2 de helft ondervond met name doelman Ferhat Kaya last van de wind in het Sparta stadion. Zijn uittrappen vielen simpelweg stil, nog voor het leer de lijn van het middenveld kon passeren. Fortuna Sittard begon echter lekker fel aan de 2 de helft welke resulteerde in een grote kans voor Kevin Diaz. De Fransman die onze club na dit seizoen zal verlaten miste jammerlijk oog in oog met Nico Pellatz.

Fortuna Sittard creëerde zich binnen 8 minuten spelen enkele corners en de thuisploeg werd ‘overrompeld’ door zoveel Limburgse daadkracht. Een vroege gele kaart voor Danny Buijs als gevolg. Ook Sparta bleef echter gevaarlijk en de claim voor een strafschop (handsbal) na 10minuten wellicht gerechtvaardigd. Een lekkere open wedstrijd waarbij ook de thuisploeg grossierde in het verzamelen van hoekschoppen. Doelman  Ferhat Kaya bleek in deze fase echter voor de zoveelste keer dit seizoen een rots in de branding.

Na een uur spelen DE kans voor Fortuna Sittard om op 0-1 te komen. Aziz Khalouta brak door en werd in de 16meter getorpedeerd door Henk Dijkhuizen. Strafschop en een rode kaart! Prince Rajcomar legde aan, zijn schot in de rechterhoek en de redding van doelman Nico Pellatz.

De wedstrijd ontplofte. Sparta trainer Henk ten Cate wisselde inmiddels een extra verdediger in: voormalig Pieter Nijs kwam het veld in voor  middenvelder Tony Varela. Ook trainer Wil Boessen met een wissel: Gevaro Nepomuceno erin voor Kevin Diaz. In de 67 ste minuut ook een gele kaart voor Fortuna Sittard. Deze keer voor speler Yonathan Hendrickx. In de 70 ste minuut dan de rentree voor de Belg Timothy Dreesen. Jurjan Mannes die een goede wedstrijd speelde mocht voortijdig de warme stralen van de douche opzoeken.

De spanning voelbaar voor een iedereen en de open wedstrijd verdiende eigenlijk een winnaar. Sandro Calabro was er dicht bij voor de thuisploeg, Prince Rajcomar voor Fortuna Sittard. Zijn schot leek in het doel te verdwijnen maar ketste jammerlijk af op -de in buitenspel verkerende- Aziz Khalouta.

Kwam er alsnog een winnaar? De 7.000 toeschouwers verdienden het eigenlijk wel. Beide trainers deden er dan ook alles aan. Sparta trainer Henk ten Cate met nog een kwartier te spelen met een dubbele wissel en ook Wil Boessen bracht Ramazan Cevik in (Quin Kruijsen exit). Scheidsrechter Higler bleef ondertussen guitig met kaarten strooien. Voor Fortuna Sittard eindigde Timothy Dreesen nog in het boekje van de scheids. voor Sparta Pieter Nijs.

Met nog 5 minuten op de klok leek de 0-1 alsnog te vallen. De thuisploeg scoorde bijna een eigen goal, een woedende doelman Nico Pellatz en opluchting op het Kasteel van alles wat rood-wit ademde. Toen ook Joeri schroyen nog eens aanlegde voor een afstandschot ontplofte het uitvak. Jammer genoeg eindigde ook deze bal slechts als corner.

De 4 minuten blessuretijd ongekend spannend, mede door het verlies van MVV Maastricht en Helmond Sport op de andere velden in de Jupiler League. Voor Fortuna Sittard en voor Sparta Rotterdam was er alles te winnen, of te verliezen. De wedstrijd eindigde echter  in 0-0 ondanks nog een goede mogelijkheid voor invaller Ramazan Cevik.

Fortuna Sittard behaalt  een dikverdiend punt in Rotterdam.

Over twee weken speelt Fortuna Sittard haar laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen. FC Dordrecht is op 26 april 2013 te gast in onze Trendwork Arena. Fortuna Sittard is al weken bezig met een goede voorbereiding en een DJ zal dan ook vast niet ontbreken in de sponsorruimte. Iedereen hoopt op een overwinning waardoor de Limburgers nacompetitie zeker weten te stellen. Vorig seizoen ging het mis, dit seizoen liggen de play-offs voor het oprapen. We zijn er weer heel dichtbij!

Uw stem voor onze Most Valuable Player of the Season kunt u laten gelden door uw beste 5 Fortuna spelers te mailen naar fortunahome@hotmail.com o.v.v. MVP 12-13 Sparta-FSC. Voor een bijgewerkte Top 100 allertijden klikt u hier .

Rest ons niks anders dan u een prettig weekend te wensen. Oh ja, klik hier voor de stand in de Jupiler League. Het blijft spannend tot het einde!

Foto’s van de wedstrijd Sparta Rotterdam – Fortuna Sittard volgen zaterdagmorgen. FH fotograaf Janko Knops willen we wederom bedanken voor zijn geweldige bijdrage. Toppie.

Bron: FH / Janko Knops / Home of True Support!