Sunday Oliseh & Tini Ruijs nieuwe trainers Fortuna Sittard

Sunday Oliseh is de nieuwe trainer van Fortuna Sittard. De club is zo goed als rond met de opvolger van de ontslagen Ben van Dael.

Wandelgangen
Zijn naam werd, net zoals Ruys, Usta en Boessen al genoemd in de Krant wandelgangen.  Het is echter de 42 jarige voormalig Nigeriaans international die binnenkort een contract voor 1.5 jaar (met een optie voor nog een seizoen) in Sittard zal ondertekenen.  Oliseh staat op 2 januari voor het eerst op het trainingsveld van Fortuna.

Isitan: investeren in aantrekkelijk voetbal.
Isitan Gün, aandeelhouder van Fortuna, is blij dat Oliseh naar de Sittardse club komt. “Met Sunday kiest Fortuna voor een trainer die jong en ambitieus is, visie heeft en waar spelers tegenop kijken. We zochten iemand die aantrekkelijk voetbal combineert met de pure wil om te winnen. In Sunday denken we deze trainer gevonden te hebben. De afgelopen dagen heeft hij alle wedstrijden van Fortuna alvast bekeken, zodat Sunday op 2 januari goed voorbereid aan zijn werk begint. ”

Wereldfaam.
Als voetballer speelde de in België woonachtige Oliseh voor grote, Europese clubs. In Nederland is hij vooral bekend door zijn tijd bij Ajax. De verdedigende middenvelder speelde van medio 1997 tot halverwege 1999 voor de Amsterdammers, waarmee hij eenmaal kampioen werd en tweemaal de KNVB-beker won. Via Ajax kwam Oliseh bij de Italiaanse grootmacht Juventus terecht. De Duitse topclub Borussia Dortmund haalde hem in 1999 terug naar de Bundesliga, waar hij eerder furore had gemaakt bij 1. FC Köln.

Met Dortmund werd hij kampioen en reikte Oliseh tot de finale van de UEFA Cup. Daarin verloor zijn ploeg van Feyenoord. Na periodes bij VfL Bochum en het Belgische Racing Genk zette Oliseh in 2006 op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn voetbalcarrière. In zijn geboorteland Nigeria is Oliseh een icoon. Hij speelde 54 interlands en was present op de WK’s van 1994 en 1998. Oliseh scoorde in het groepsduel met Spanje tijdens zijn laatste WK het winnende doelpunt. Met Nigeria won hij eenmaal de Afrika Cup. Ook veroverde Oliseh Olympisch goud in 1996.

Na zijn voetballoopbaan werkte Oliseh als technisch directeur van de Belgische eersteklasser Eupen en als trainer van Verviers en Nigeria. Oliseh laat op zijn website weten dat hij naast Engels, Duits en Frans ook een beetje Nederlands spreekt.

Verrassende keuze.
Voor de achterban is een dergelijk profiel trainer verrassend, daar in het laatste decennium met name limburgse en nederlandse trainers hun opwachting bij Fortuna Sittard hebben gemaakt. In dat kader is er hoop, wellicht dat een ervaren, succevolle en  internationale speler en trainer zich (wel) kan ontworstelen aan de typisch Sittardse emoties, politieke belangen en ander gedoe. Wij wensen Oliseh in ieder geval zeer veel succes!

Tini Ruys
Tini Ruys wordt de nieuwe assistent-trainer van Fortuna Sittard. De bijna 60-jarige Cuijkenaar wordt bij de club uit de Jupiler League de rechterhand van Sunday Oliseh, die eerder werd gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer van de eerste profclub van Nederland.

De oefenmeester uit Cuijk was in het verleden als speler en trainer actief bij Fortuna Sittard. Verder werkte hij als bondscoach en clubtrainer in het Midden-Oosten en als hoofd opleidingen bij Roda JC en als hoofdtrainer bij MVV. Bij die club stapte hij in december 2013 op nadat hij doodsbedreigingen ontving na een bekernederlaag tegen JVC Cuijk.

Momenteel is Ruys werkzaam als hoofdtrainer van Meerssen, koploper in de eerste klasse D.

Fortuna SC