Twee helften, twee werelden van verschil, 1-3

Vaanvond speelde Fortuna haar één na laatste thuiswedstrijd tegen jong PSV. Uitgerekend vandaag werd bekend gemaakt dat de twee clubs een samenwerkingsverband zijn aangegaan met de jeugd, waardoor ze beiden meer profijt zouden gaan hebben van de eigen jeugdspelers (zie elders op onze site). Na een niet om te aanschouwen eerste helft van beide kanten , leefde fortuna op in de tweede helft, was nog dichtbij de gelijkmaker maar kreeg dan toch in de blessuretijd de derde en beslissende treffer om de oren. Eindstand 1-3.

Het verslag laat ik deze keer beginnen de nacht voorafgaand aan de wedstrijd. Al langere tijd gekweld door een keelontsteking slaap ik deze nacht zo goed als niet van de hoestbuien en moet ik merendeels mijn ribben en longen terug in me lijf duwen. Dodelijk vermoeid en gepijnigd red ik de morgen waar ik uiteindelijk toch in slaap val en 2,5 uur kan slapen. Als ik dan wakker wordt, het is inmiddels 9,30u voel ik me geradbraakt, en zie ik, als ik mijn computer opstart, dat het volgens medefan Fantafrank matchday is. Ja inderdaad, vanavond komen de jonge gloeilampjes naar het Sittardse. Het hoesten is gezakt naar een aanvaardbaar niveau en via de inmiddels gecontacteerde dokter krijg ik het wondermiddel codeïne voorgeschreven. Waarschuwing wel dat ik er duf van word (ben ik toch al) en het van invloed kan zijn op het autorijden. Ik lees de bijsluiter half, neem een pilletje en zak in een stoel……moe, meer moe, het allermoest :). Na een uur hangen stap ik onder de douche en dat doet wonderen…..ik knap enigszins op en besluit zelfs, ja hoe raar kan het gaan, naar de sportschool te gaan. Wat goed is als je gezond bent, zal zeker niet slecht zijn als je niet gezond bent. De peptalk van Henk Duut (zie hem wel op één van de foto´s staan) ontbreekt, want ik zie hem tegen het middaguur langslopen over de stoep, hij gaat zijn kids van school halen :). Na drie kwartier geef ik de pijp aan Maarten en slenter ik maar weer huiswaarts.

De middag vliegt voorbij en zo nadert ook de avond wederom en ergens na vijven besluit ik maar richting het stadion te gaan.  Een gesprekje met een steward, de inmiddels welbekende begroeting ´hey verkeskop´ van fotograaf Niels en de handsjeek van René Maessen bij binnenkomst horen er gewoon bij. Als ik me dan begeef naar het supportershome is Niels hard aan het werk al met delegeren :). We nemen een drankje, hetgeen voelt als een verlichting voor me keel. de trend is gezet en de ene onzin na de andere komt er weer uit, ja inderdaad Fortuna voetbaldag. We komen tot de conclusie dat we één iemand wel missen. Jo, waar ben je, we missen je !!. Het nieuws dat het contract van Aziz Khalouta bij VVV is ontbonden, doet ons reageren met ´meteen halen´en vlak voor half 8 lopen we dan via de parkeergarage naar de Ricksen side. Opvallende drukte aan de kassa…naar later blijkt zijn een 3500 kinderen met hun ouders uitgenodigd om de wedstrijd gratis bij te wonen. Oostkant van het stadion zo vol als ik het lang niet gezien heb hierdoor. Er zitten zelfs nog een 50 tal mensen op Zuid omdat Oost aan die kant dus vol was !

Als de klok dan 8 uur aangeeft fluit scheids Dieperink de wedstrijd op gang. Eerste wat me persoonlijk opvalt is dat in de goal van jong PSV Danny Wintjens staat, de keeper uit Cadier en Keer die nog twee seizoenen bij Fortuna onder de lat stond ook een aantal jaren geleden. Na een minuut of tien kunnen we het eerste wapenfeit noteren, de vrije trap van de voet van Fatih Turan wordt vlak voor de lijn gered door de net genoemde Wintjens. Tweede opmerkelijke moment is dan meteen slecht voor de thuisploeg, de 0-1 van jong PSV, gescoord door Elvio van Overbeek, is even verrassend als onverwacht. Het niveau is dan tot toe zeer matig, al suist een schot na een dik kwartier rakelings langs de kruising bij Ferhat Kaya. Fortuna stelt er bitter weinig tegenover. Na een half uur een aanval van de Eindhovenaren en eenmaal in de 16 meter aangekomen kapt de aanvaller van PSV terug en ziet dan het nog uitgestoken been van Tomas Overhof. Een aanraking, een val, een fluitje van de scheids……….penalty !!

Een simpele schuiver lijkt het eigelijk, Kaya op het verkeerde been en de stand is 0-2. Om me heen mort men, her en der klinkt gefluit en boegeroep. Het is dan ook een zeer slechte wedstrijd tot dan toe van Fortuna. Diezelfde  Kaya  ranselt tien minuten voor rust nog op magnifieke wijze een bal uit de kruising en behoedt zijn ploeg daardoor voor een nog grotere achterstand. Scheids Dieperink leidt de ploegen naar de kleedkamers na 45 minuten…….de Ricksen side bepaalt niet tevreden. De klantenbinding laat (alweer?) veel te wensen over.

Ik besluit de gracht in te duiken en even bij te kletsen met een paar medesupporters, het broodje frikandel is ook weer als vanouds en smaakt zelfs naar een broodje frikandel. Bij terugkeer op mijn plekje staan de teams al op het veld en zijn ze net 6 seconden bezig in de tweede helft. Hoe anders zal deze blijken te zijn. Fortuna lijkt wel doping hebben te gehad en vliegt op elke bal af en zet aan, zet PSV vast. Keeper Wintjesn dient paar keer handelend op te treden maar doet dat in de 53e minuut zeer matig. Een corner van links belandt uiteindelijk bij, wie anders, Roel Janssen en met zijn linkervoet hamert hij de bal richting het PSV doel, Keeper Wintjens lijkt de bal te stoppen, maar laat de bal half los en deze rolt dan toch over de lijn. De tweede redding is te laat en op advies van zijn assistent keurt Dieperink de bal goed en staat het 1-2. Het vingertje van ´zie je wel´ richting de bank en doelpunt nummer 9 van de centrale verdediger staat op de lijst. Gedeeld clubtopscoorder en het ´alle ballen op Janssen´ schalt van de tribune….wat een klasbak is het toch ook. De volle Oostzijde zingt ijverig terug als op de Ricksen side de steunbetuigingen worden ingezet.

Fortuna zet druk overal en heeft wat kansen ook, echter door te lang wachten, of het onzuiver zijn in de afwerking komt er geen tweede doelpunt. De wederom zeer attente en goed spelende Muhammed Mert kan de bal vaak niet kwijt in een voorwaartse beweging. Helaas is de invalbeurt van Jordi Briels niet bijster gelukkig. Youri Schroyen heeft nog wat dreiging met een actie zo nu en dan, maar Sem de Wit blinkt vandaag niet uit en dat is een understatement. Spits Conneh is enorm onder de maat vandaag. De voorzitter van het collectief onderschrijft dit later met niet mis te verstane gebaren en woorden als we de wedstrijd analyseren. Een hard schot van Ter Borgh wordt verder knap gered door Wintjens en na een minuut of 75 lijkt de geelgroene storm te luwen. Zichtbaar raken de Fortunezen door hun energie heen en jong PSV kruipt langzaam uit de schulp en countert voorzichtig. Ferhat Kaya redt wederom een aantal keren op inzetten van de bezoekers maar is dan uiteindelijk in de 4e minuut van de blessuretijd kansloos als Steven Bergwijn, één van de beteren aan Eindhovense kant overigens, de beslissende 1-3 binnentikt. De scheidsrechter laat niet meer aftrappen en fluit meteen voor het einde. Een zoals gezegd, zeer slechte 1e helft en een leuke tweede helft leveren een 1-3 verliespartij op.

Volgende week de uitwedstrijd tegen de Graafschap, bij het verlaten van het stadion waren er een 60 tal buskaarten (slechts € 15 !!) en een 20tal autokaarten verkocht. Aanmelden voor de bus kan nog via het welbekende telefoonnummer, tot woensdag aanstaande 19.00u. Autokaarten zijn tijdens kantoortijden te krijgen op de kantoren van Fortuna op het complex van HBC ´09 vanaf maandag.

Fortuna Sittard – jong PSV 1-3 (0-2)

0-1 Elvio van Overheem 12´

​0-2 Clint Leemans (pen.) 31´

1-2 Roel Janssen 53´

1-3 Steven Bergwijn 90´ + 4

Toeschouwers : 5481

Geel : Mert (Fortuna Sittard), Heesakkers (Jong PSV)

Opstelling

Fortuna Sittard : Kaya, Turan, de Wit, Janssen, Kis (71´ Briels), ter Borgh, Mert, Schroyen, Dengering, Conneh en Overhof (84´ de Groot)

Jong PSV : Wintjens, Noor, Alberto, Leemans, Heesakkers, Rommens, van OVerbeek (65´ Sanoh), Marquet (88´ Rudovic), Quekel (63´ Rayhi), Lukocic en Bergwijn

Fortuna SC, Harald

​Foto’s: Janko Knops

​