Vincent Janssen kleineert Fortuna

Exact 37 man in de bus sterk……daar stonden we dan vol (goede ??) moed ergens vlak na het middaguur te wachten op een Hanneman bus om weer eens een away match te gaan bijwonen. Ditmaal mochten we naar het volgende shithole ….Almere.

Spritafrank was overtuigd van winst, de Mossel gokte overtuigd op een 1-2, enkele andere waren minder positief. En om exact 12:31u zette ons gezelschap zich in gang richting het Noorden. Via Eindhoven, vaste stopplek ´de Lucht´ (met een bezoek aan de Burgerking, de toiletten en een lange wandel door een groene tunnel met klotemuziek) kwamen we dan rond 16u aan in Almere. Alle spelers al op het veld, wij snel vlaggen ophangen, programmaboekje scoren en dan maar koukleumend naar het veld kijken. Met een applaus werden de spelers naar de kleedkamer gestuurd na de warming up. Ergens moet je toch iets positiefs uithalen.

Almere City FC – Fortuna Sittard 3-0 (1-0)

43e min. 1-0 Mamedov

82e min. 2-0 Janssen

85e min. 3-0 Janssen

Almere City FC : van Duin, Toet, Keller, Bouma, Quasten (88e min. Eternadi), Kip, Oost (76e min. Sneijder), Receveur, Janssen, Hoefdraad en Mamedov (74e min. Boldewijn)

Fortuna Sittard : Kaya, Turan, Linssen, Overhof, Kis (57e min. Marveggio), ter Borgh, Voorn, Briels, Vankan, Conneh en Baur (33e. min. Waalkens)

Geel : Janssen (Almere), ter Borgh, Linssen (Fortuna Sittard)

Rood : Voorn (Fortuna Sittard)

Toeschouwers : 1068

Scheidsrechter Lindhout fluit rond 16:30u de wedstrijd op gang, en al snel blijkt welke kant de bal op rolt……en nee het ligt niet aan de wind of aan het veld dat afloopt. Almere is veel feller, technischer en toont meer verbetenheid en in de 3e minuut kunnen we al de eerste corner voor Almere noteren. Na dik tien minuten kan en moet Kaya gestrekt naar de kruising op een schot van Vincent Janssen, die deze avond aangreep om zijn klasse te tonen en zowat in zijn eentje de verdediging van Fortuna in zijn zak had. Vijf minuten later weer een actie van dezelfde spits en weer redt Kaya. Van Fortuna dan nog steeds niets te zien, als wat kortstondig balbezit op het middenveld, waar opvalt dat men de bal sneller kwijt is dan men hem herovert. Na 27 minuten derde grote kans voor Janssen, via een scrimmage en het lichaam van Linssen gaat de bal richting doel, waar Kaya al op zijn kont zit, maar gelukkig valt de bal simpel in zijn handen. In de 32e minuut dan de eerste echte bal richting het doel van Almere, al druk ik me dan mild uit…..in twee pogingen besluit Jordi Baur met een schot dat een meter of 15 naast gaat.

Vlak hierna wordt hij gewisseld, de reden waarom mag een vraagteken zijn, want slecht zijn we collectief dan. Voetballend is het beneden alle peil en kansen zien we alleen in het doelgebied voor Ferhat Kaya. In de 42e minuut dan een opzienbarend feit, de eerste Fortuna corner. De vreugde hierom van zeer korte duur want zowat in de tegenaanval haalt Mamedov uit en caramboleert de bal via het been van Sjoerd Linssen in het doel, 1-0.  Tot overmaat van ramp loopt dezelfde Linssen vlak voor rust nog een schijnbare bloederige blessure op ….met een bloedneus (na een actie van Janssen) verlaten hij en de anderen het veld. Scheids Lindhout heeft duidelijk 1 regel deze avond, Almere mag alles, Fortuna mag niks…….

Na een koude kroket of een suffe hamburger gaan we dan de tweede helft in. Alles zou nog mogelijk kunnen zijn, de realiteit is echter heel anders. Thijs Bouma laat al snel de bedoeling van de thuisploeg zien en kopt via een Fortuna verdediger de bal net naast. En dan, ik moest het noteren….in de 56e !! minuut de eerste Fortunabal tussen de palen. Tomas Overhof de afzender, keeper van Duin de ontvanger en na een keer grabbelen klemvast. De enige tien minuten dat Fortuna iets toont dat op voetbal lijkt……Briels schiet nog eens op doel en ter Borgh schampt de bal in de vijf meter. En dat was het dan ook meteen van de kant van de bezoekende club. De 75 meegereisde supporters schudden meewarig het hoofd, zingen en schelden en kijken deels verlekkerd naar de dame van de catering….tja het oog wil ook wat. Ondanks de koude kroketten en de hamburgers van leer een drietal sterren voor de Almere catering :).

In de 78e minuut breekt Vincent Janssen weer eens door en Ramon Voorn probeert hem af te stoppen. Met een prachtige fopduik zoekt de Almere spits het kunstgras op…..en scheids Lindhout snelt nabij en trekt tot ieders ontzetting de rode kaart. Don Ramon mag inrukken na een schijnbaar normale overtreding, waar geel meer dan volstaan had. Dat Almere vlak ervoor met twee gestrekte benen een duel inging en even later nog doelman Kaya belaagd, eveneens met gestrekt been, dat ziet de maffia….euh bedoel de fluitist maar ff door de vingers. Dat hij niet zijn sterkste partij floot, dat is een understatement. Sinterklaas heeft duidelijk vergeten om hem mee te nemen in zijn zak.

Vincent Janssen maakt er dan in de laatste 8 minuten nog 2 en 3-0 van, waardoor wij als supporters het wel goed vinden en al een deel voor het eindsignaal de warme bus heeft opgezocht. Weer eens gewogen, en veel, heel veel te licht bevonden Met recht kunnen we zeggen een dramatische wedstrijd van onze kant en als we doelman Kaya niet hadden gehad was het zo weer 5-0 of meer geworden.

De busreis huiswaarts verloopt dan als gekend, de boosheid en teleurstelling slaat al snel om in zuipgedrag en meligheid. Er wordt een klein feest gehouden doordat iemand level 300 heeft bereikt van Candy Crush (ja we moeten onze eigen feestjes maar bouwen). En of het nu de Dingdongdoom, de Gelredome of de Vibradoom is, daar zijn we nog niet uit en vastgeklitte gele hoesjes zijn leuk om mee te spelen. Bij onze tussenstop bij, jawel hoor, de Lucht mogen we kennismaken met de landelijke varkensstrontlucht van Den Bosch en omgeving. Een korte wandeling buiten wordt dan ook snel afgebroken. Met de nodige zuur ruikende broodjes komt de ´Alles Kapot BV´ commissie dan terug van Subway. Men drinkt nog een pilsje en een paar klassiekers worden nog ten gehore gebracht. Er breekt nog een semi vechtpartij, zoals dat alleen bij Fortuna kan 🙂 en Fortuna SC is daar natuurlijk live getuige van…..excuses voor de slechte beelden, maar beter iets dan niets.

​Onder toenemend gezang of gebral, ik laat maar in het midden wat precies, arriveren we dan rond 21u in Sittard, waar ook net de wedstrijd van de Lions is afgelopen. het autootje naar huis is gauw gevonden en de teleurstelling alweer vergeten. Een Fortuna supporter is inmiddels gehard en weet bijna niet meer beter. In Oss wrijft zich denkelijk iemand in zijn handen voor volgende week…………

Fortuna SC, Harald
Fotografie: Niels van Renen