We deserve it!!!!! 0-2

Toch weer Fortuna!

De eerste zege is binnen! Fortuna versloeg gisterenavond Helmond op de Braak met 0-2. Maar kom op jongens, daar gaat het allemaal niet om he. Dat er gisteren geen doden zijn gevallen was vooral te danken aan de combi-regeling en het weigeren van Fortuna-fotograven. Helmond Sport away voor een plukje supporters blijkt toch altijd zeer risicovol te zijn. Een vergelijking met Oberhausen gaat helaas niet op.

Enfin, gisteren de korte trip naar de buren in Helmond. Een zomers dagje en het begin van het weekend zorgen voor een prima sfeer. Om uitdroging tegen te gaan werden wat koude versnaperingen meegenomen. Een biertje werd gereserveerd voor de vader in spe, JC. Hij beloofde gisteren Fortuna altijd trouw te blijven, hetgeen ons niet verbaasde.

Bij Fortuna na het echec tegen Achilles toch een bedompte en vertwijfelde stemming. De blessure van Roel Janssen en een ongelukkige nederlaag tegen Achilles als oorzaak. Gisteren echter tegen Helmond weer alle kans op eerherstel, het blijft de Jupiler league. Zonder Janssen en Jansen maar met Fafiani en de Regt.

De reis naar Helmond kort en snel, het omwisselen in Nederweert soepel en gladjes. Wat gelijk weer op valt is, het hoge aantal Fortuna fans aanwezig met bus en auto. Het blijft toch opmerkelijk, de trouwe en loyale steun van de fans door het hele land. Alle hadden dat er gisteren meer kunnen zijn. Gewoon dikke pech dat de gemiddelde parkeerplaats bij de Lidl groter is dan bij het uitvak in Helmond.

Luidruchtig was het uitvak, zoals bijna gebruikelijk. Dan de wedstrijd zelf. Deze was spannend en met vlagen goed, het spel golfde op en neer. Dan weer Helmond gevaarlijk en dan weer Fortuna. Wanneer de juiste mensen aan de bal waren, waren de aanvallen soms vol met schoonheid. Lekesiz was in de eerste helft drie keer dichtbij een treffer. Onder andere de paal, stond zijn derde competitietreffer (vooralsnog) in de weg. Wat een klasbak. Openbreken dat contract en het doelpuntenrecord van Ronald Hamming komt in gevaar.

Helmond Sport was overigens ook niet echt ongevaarlijk. Vooral een afgeslagen bal leek de thuisclub op voorsprong te zetten. Naast het populaire “kedengedeng” van Guus Meeuwis, werd gisteren bijna ook onze Dengering populair in Brabant. De verdediger had het zichtbaar lastig en werd zo nu en dan voorbij gehold. Met Stanley Elbers als tegenstander, trof hij wel een bovengemiddelde tegenstander. Dengering herstelde zich in de tweede helft goed, al zat Elbers toen al geblesseerd in het kleedlokaal. Ik heb genoten van Manes. Daar zit gewoon een goede kop op. Okay, hij moet nog wennen in de soms harde Eerste Divisie, maar hij komt strijdbaar over. De 0-1 van uitblinker Hutten op slag van rust was een geschenk uit de hemel en van grote klasse. Dat Helmond Sport deze speler laat lopen, snappen wij in Sittard nog niet. Okay fit blijven, daar zit wellicht het risico.

Na de rust hetzelfde beeld, Fortuna blijft gevaarlijk maar Helmond zeer zeker ook. Het uitvallen van Stanley Elbers bleek achteraf niet bepaald ongunstig voor Fortuna. Wederom leek Fortuna haar zaakjes goed voor elkaar te hebben. De spelers lieten tevens blijken geleerd te hebben van Achilles. Af en toe met de botte bijl, nimmer je mannetje laten lopen en gefocust blijven. Daar waar Helmond Sport-spelers reageerden op het Fortunavak, bleven de spelers van Fortuna strak in hun concentratie. Goed om te zien!

Wat wij overigens niet goed konden zien, was een coachende Peter van Vossen. Deze bleek ook niet present te zijn. Wij denken dat Peter zich liet informeren door Ben Dols, waarna tussentijds gebeld werd met Kooistra. Kan ook zijn dat hij ziek in bed lag. In dat geval veel beterschap trainer!

Na ruim een uur de beslissing, Lekesiz rondde een korte solo af met een treffer. Beheerst, koelbloedig en zakelijk. Lekesiz raakt niet in de war, Lekesiz is een geschenk uit onze scouting-apparaat. Een geweldig afstandsschot van Fafiani en ook kansen van Lekesiz en Hutten volgden nog. De 0-3 hing in de lucht. Helmond Sport aasde op wat strafschoppen maar kwam feitelijk niet tot echte kansen. Na 94 minuten was Fortuna de terechte winnaar. Fortuna ontpopt zich zo onderhand als Angstgegner van Helmond Sport. Vier maal op rij zonder nederlaag in Helmond.

De stemming in het uitvak was euforisch en uitgelaten. Alle songs passeren de revue en het volume is regelmatig tot in Eindhoven toe te horen. Opperbaas en capo di capi JC als een heuse dirigent de menigte op aan het zwepen. Daar waar JC voor de blote buik-variant ging, koos Mosselman voor de casual versie. Geen groen-gele tinten maar een keurige blouse. Heerlijk om weer eens het zoet van een overwinning te proeven na een mindere start van de competitie. Na het laatste fluitsignaal een welverdiend dankbaar en klaterend applaus voor de spelers.

Het hekwerk werd getest. Het probleem van Hekje-hangen, is dat je eigen gewicht je grootste tegenstander is. Semper Fideles hield het 45 secondes vol en dat mag knap genoemd worden. Dit elftal kan voetballen en een wedstrijd controleren, Hutten en Lekesiz met kop en schouders erboven uit. Tevreden en voldaan keerden iedereen weer huiswaarts.

Maandag alweer tegen Volendam in eigen huis, een anders soort tegenstander en een ander kaliber. Dan zal blijken wat de waarde van deze overwinning is, een momentopname of structureel. In ieder geval weer genoten van een fris en aanvallend Fortuna. Away days are the best days!

Klik hier voor de beelden van de wedstrijd

Een autoverslag van Bas S

(foto van Niels van Rheenen)