Zoeken naar een goede oplossing die er niet is

De grote voetbalclubs piekeren over de vraag hoe de competitie fatsoenlijk kan worden afgerond, de kleinere bvo’s vrezen voor hun financiën. De coronastop treft het voetbal hard.

Het Nederlandse voetbal is als gevolg van het coronavirus stilgelegd. Ook de profclubs trainen niet meer, in ieder geval tot begin april. Niemand weet hoelang deze situatie gaat duren. Het leidt tot tal van vragen. „Wat doe ik met m’n personeel? Mogen de spelers naar het buitenland toe? Wat betekent dit voor de huur van ons stadion? Hebben supporters recht op restitutie? Kan ik arbeidstijdverkorting krijgen, moeten m’n spelers de WW in?” Wat betreft dat laatste zegt de ECV-baas: „In principe kan ieder bedrijf dat geraakt wordt door de effecten van deze crisis, dus ook een voetbalbedrijf, een beroep doen op werktijdverkorting. Maar daar zijn wel wat spelregels voor.” Telstar, Eagles, Willem 2, RKC, VVV en Roda Jc hebben inmiddels de procedure arbeidstijdverkorting aangevraagd voor het personeel, een scenario dat ook binnen Fortuna Sittard zo maar eens werkelijkheid kan worden.

Wanneer clubs vanwege de overvolle kalender vanaf april worden gedwongen om te voetballen zonder publiek zal de schade fors oplopen, zegt PSV-directeur Toon Gerbrands. ‘De seizoenskaarten zijn betaald, evenals sponsorruimten. Zeker in de eerste divisie kan het hard gaan met clubs die het nu al moeilijk hebben.’ Steef Hammerstein, commercieel directeur van Telstar, wil dan ook een vangnet voor clubs die in acute liquiditeitsproblemen geraken. Een idee dat bij veel meer clubs op steun kan rekenen.

Speelschema komt in het gedrang
Het speelschema komt in het gedrang, nu de competities op zijn vroegst in april worden hervat. Virologen verwachten daarbij dat de huidige situatie over 3 weken op haar piek zit en dat over 2 maanden de maatregelen ingetrokken kunnen worden. Het zou betekenen dat in april er zeer zeker geen wedstrijden met publiek gespeeld kunnen worden. Telstar-directeur Hammerstein: ‘We hebben in de Champions League en de Europa League kunnen zien dat met wedstrijden zonder publiek de ziel uit het voetbal wordt gehaald. Het was echt vreselijk om te zien. Ik moet er ook niet aan denken dat we in de eerste divisie in mei of juni op maandagavonden gaan inhalen, dan krijg je geen hond naar het stadion.”

Fortuna Sittard speelt nog thuis tegen de top 3 van Nederland. Ajax, Psv en AZ staan vast in de boeken als goed bezochte of bijna uitverkochte thuiswedstrijden, waarbij de fanatieke aanhang net het verschil kan maken. Die wedstrijden zonder publiek door laten gaan zou vreselijk voor de -financiën van de – club en het thuispubliek zijn. Competitievervalsing is bijna onvermijdelijk, stelt ook RKC-er Van Mosselveld. ‘Wij hebben straks vier weken niet gespeeld en moeten dan tegen Feyenoord per se winnen om nog een kans op handhaving in de eredivisie te behouden. En met een beetje pech ook nog eens zonder publiek. Ik vrees echter dat het een realistischer beeld is dan in april weer in een stadion met duizenden supporters spelen.’

Maar als inhalen van de gemiste wedstrijden in april en mei zonder publiek geen optie is, wat is dan wel een optie? Indien je met publiek wil spelen dan is een logisch scenario dat de competitie veel langer gaat duren dan gepland. Zelfs tot in de maand juli, wanneer de meeste clubs normaal gezien al bezig zijn met transfers. Dan zit je begin juli al in de transferperiode voor het nieuwe seizoen, terwijl het oude nog aan de gang zou zijn. In dat geval zou de KNVB en andere nationale bonden ervoor moeten pleiten om de transferperiode voor het nieuwe seizoen te beperken tot de maand augustus.

PSV-er Gerbrands houdt overal rekening mee. ‘PSV speelt om een ticket voor Europees voetbal. Ik denk in scenario’s, maar die kunnen morgen ook weer overboord. Ook als het EK voetbal wordt uitgesteld tot 2021 kunnen we echter niet zomaar doorspelen na mei. In juni geeft Guus Meeuwis diverse concerten in het Philips Stadion, Vitesse kan wellicht niet beschikken over de Gelredome. RKC-directeur Van Mosselveld: ‘Vergeet niet dat de meeste spelers hun vakantie plannen in juni en ook Marco Bogers, algemeen directeur van VVV-Venlo is glashelder. “30 juni lopen alle contracten met spelers officieel af. Dus dan moet de competitie voorbij zijn.”

Scenario’s.
Het is een duivels dilemma. Linksom of rechtsom wordt het moeilijk. Spelen zonder publiek heeft niks met betaald voetbal te maken en de clubs lopen de recette’s mis. De competitie’s na juni laten doorgaan heeft echter behoorlijke praktische en juridische bezwaren. Hoe kunnen de nationale competities fatsoenlijk worden uitgespeeld? In buitenlandse media opperden sommige kopstukken uit het voetbal om de competities per direct te beëindigden en de huidige stand als einduitslag op te nemen, maar dat scenario lijkt men te willen voorkomen. Daarnaast moeten in de meeste competities ook nog de beslissingen vallen in de bekertoernooien. In alle landen is de eindfase van de bekertoernooien aangebroken, waardoor het aantal in te halen wedstrijden minder groot is dan de aantallen van de competities.

De UEFA heeft al een draaiboek klaarliggen voor het geval de nationale competities niet meer kunnen worden uitgespeeld dit seizoen. De Europese voetbalbond wil in dat geval de huidige koplopers van Europa aanwijzen als kampioenen, meldt AS. De Spaanse sportkrant baseert zich op eerdere uitspraken van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

Nederland weet het ook niet
Valentijn Driessen van De Telegraaf weet het zeker: de Eredivisie wordt uitgespeeld. Vanwege de uitbraak van het coronavirus staat er een levensgroot vraagteken achter de overige wedstrijden, waarvan een groot deel al afgelast is. René van der Gijp en Johan Derksen denken ook dat de competitie uitgespeeld wordt. Hans Kraay jr. denkt van niet.

In Nederland is uitspelen van de competitie, maar dan wel met het inkrimpen of afschaffen van de play-offs ook nog een optie, al is dat uiteindelijk een keuze van de KNVB. Het betekent wel dat minder clubs in aanmerking komen voor Europees voetbal of promotie naar de eredivisie. Het is kiezen tussen twee kwaden.

Trainer Ultee van Fortuna Sittard hierover.  “Het is zoeken nu, niemand heeft de wijsheid in pacht. Voetbal is maar een heel klein onderdeeltje van het probleem. Gezondheid gaat boven alles. Hopelijk kunnen we ons snel weer druk gaan maken over voetbal. Of de competitie straks hervat kan worden, vraag ik me af. Ik ben geen deskundige, maar lees en hoor wel dat de kans groot is dat dit nog een hele tijd gaat duren en dat we uiteindelijk vrijwel allemaal een keer besmet zullen raken.”

‘Voetballers worden nu goed afgeschermd, het zou me niet verbazen als veel jongens pas in een later stadium het virus gaan oplopen. In april, of in mei. Dan heb je misschien vier zieke spelers per team. Is het dan verstandig om weer wedstrijden te gaan spelen? Kán dat überhaupt wel, of zitten al die selecties dan ook in quarantaine? Hopelijk heb ik het mis, en kan er binnenkort weer gewoon worden gevoetbald. Maar ik kan het me haast niet voorstellen. Een goede oplossing bestaat niet, vrees ik. Het wordt straks zoeken naar de minst slechte oplossing.’

Dinsdag vanaf 13.00 uur vergadert de UEFA met de aangesloten bonden. De kans is groot dat in ieder geval het EK 2020 wordt uitgesteld. De Champions League en Europa League worden mogelijk in een aangepaste vorm afgemaakt, en de nationale competitie? Wij gokken erop dat die keuze wordt uitgesteld.

Geef een reactie