Fortuna mist thuis 12e man om het verschil te maken

Na met name tegenstanders uit het linker rijtje getroffen te hebben kon Fortuna Sittard eindelijk eens tegen een “vergelijkbare” tegenstander aantreden. In eigen huis nog wel.

Fortuna Sittard startte de wedstrijd tegen Zwolle in een 5-3-2 opstelling. Het duel tegen Ajax gaf voldoende aanknopingspunten om deze nieuwe formatie een faire kans te geven. In de eerste helft leek het ook wel degelijk erop dat dit een juiste keuze was. Fortuna Sittard speelde met veel rust en vertrouwen en gaf in 45 minuten spelen geen enkele kans weg. De driemans-centrum verdediging had het zelfs (te) makkelijk. Na 8 minuten stonden de geel-groenen uit de eerste de beste goede aanval met 1-0 voor. Emil Hansson scoorde na een prima pass van Zian Flemming. Een echte Robben goal en de die-hard fan zat zich thuis achter fox al te verheugen op een klassieke “klets om de oren” .

Zwolle bracht helemaal niks in de wedstrijd en het was wachten op de volgende Sittardse treffer. Die kwam er ook, maar wel aan de verkeerde kant. Dit keer was het niet de VAR , maar de grensrechter die in de fout ging voorafgaande aan de gelijkmaker.  De bal was gewoon uit, maar de leiding keek het weg. Cynisch genoeg viel de gelijkmaker ook nog eens door een eigengoal van de an sich goed spelende Jaroslaw Jac. Cest la vie, maar wel zuur, want er was tot aan die goal he-le-maal niets aan de hand.

Net toen de spelers met een gelijkspel naar de thee wilde gaan kwam er toch nog een opleving. Het was onze topscoorder Cox die de doelman van Zwolle  eerst twee keer testte, waarna zijn derde droge knal vanaf randje zestien vlak voor rust te veel was voor de Zwolse doelman. Het net bolde.  lekker… . 2-1.

De 2e helft. Sja. Fortuna Sittard mocht naar de lege North Site spelen. In het verleden was het spelen naar de fanatieke supporters een garantie voor spektakel, kansen en vaak ook voor goals. Fortuna Sittard pakte de laatste jaren dan ook altijd de punten in de thuisduels, maar sinds Covid moeten de spelers het doen met de iconen Ricksen en Van Bommel op Noord. Geen geschreeuw, gezang en steun. Het resultaat, de 2e helft was een draak van een wedstrijd. Veel inzet, maar tactisch klopte het gewoon niet. Trainer Hofland probeerde het nog wel te keren door aanvallender te gaan staan en verse krachten in te brengen, maar het werd er niet beter op. Te grote afstanden tussen de linies, geen vlot combinatie of veldspel, lange ballen en “lang leve de hoop” ballen. Niet dat de nummer 11 van de eredivisie nu zoveel kansen kreeg, maar het veldspel was in de 2e helft wel degelijk in het voordeel van de blauw-witten. Via een dood spelmoment viel ook nog eens de 2-2. Sja.Sja. Geheel onverdiend was deze gelijkmaker niet, maar zuur blijft het voor de verstokte Fortunees wel.

In de wedstrijd die “eigenlijk gewonnen moest worden”  werd het dus een gelijkspel. Fortuna was beter in de eerste helft, maar Zwolle was beter in de 2e helft. Een gelijkspel  dus wel verdiend, maar met het puntje schieten we verder niet veel op. Het wordt tijd dat Covid weer het land uitgaat zodat de duizenden fanatieke fans weer als 12e man kunnen fungeren, want dat heeft de ploeg hard nodig.

Fortuna Sittard-PEC Zwolle 2-2 (2-1). 6. Hansson 1-0, 33. Jach 1-1 (eigen doelpunt), 45+1. Cox 2-1, 54. Lam 2-2.