Fortuna Sitard verliest van zichzelf: 2-5

Fortuna Sittard speelde op maandagavond 17 oktober 2011 een thuiswedstrijd. Het affiche van de 9de competitieronde in de Jupiler League luidde Fortuna Sittard – Telstar. De wedstrijd die onder leiding stond van scheidsrechter Heida werd live uitgezonden op Eredivisie Live. In het stadion zaten enkele duizenden getrouwen, waaronder een enkele Telstar fan.

Trainer Wim Dusseldorp koos deze maandagavond voor de volgende basiself:

Wintjens

Wagemakers – Geenen – Janssen  – Shakison

De Boer – Scheelen – Stolte

Hoesen – Gommans – Diaz

Bankbezetting: Schroyen, Gulpen, Goossens, Lemmens, Secerovic, Nieuwland en Van der Jeugt.

Opvallend gemis in de basiself deze avond: Fernando Ricksen. Lichtgeblesseerd of ziek  zag de 35jarige dat zijn Fortuna Sittard vol passie en trots begon aan het treffen met ‘de Witte Leeuwen’.

Naast Ricksen bleken ook Ramon Voorn en Timothy Dreesen langs de kant. Opvallend genoeg wel de terugkeer van doelman Danny Wintjens die Sven van der Jeugt weer naar de reservebank verwees.11 vertrouwde namen, met Geenen en Janssen echter een relatief klein en onervaren centrale verdediging. Bij Telstar in de spits Johan Plat. Met 4 doelpunten echter niet de clubtopscoorder, deze eer was voor aanvang van het treffen voor Kevin Brands (5 maal).

De eerste kans van de wedstrijd was voor Fortuna Sittard. Een goede pass van eigen helft van de Belg Scheelen werd na 5 minuten echter jammerlijk niet op waarde beoordeeld door Kevin Diaz. De voorzet van de Fransman miste precisie zodat Danny Hoesen niet reeds vroeg de wedstrijd kon openen. De druk op het doel van doelman Cor Varkevisser bleef echter en niet veel later de eerste corner van de wedstrijd, uiteraard voor de thuisploeg Fortuna Sittard.

Binnen 10 minuten dan toch de 1-0 op het scorebord. De pass van Kevin Diaz precies goed en spits Harrie Gommans –die tot dan nog geen bal fatsoenlijk had geraakt- benutte de kans vakkundig. Vak Noord ontplofte deze avond voor de eerste keer.

Fortuna Sittard bleef de betere ploeg en binnen het kwartier waren er grote kansen te noteren voor Harrie Gommans (5 meter over) en Danny Hoesen (via tegenstander, 1 meter over).  Fortuna Sittard dat in tegenstelling tot de voorgaande 4 wedstrijden, de eerste heft naar eigen aanhang speelde op Noord, verzuimde de wedstrijd vroegtijdig te beslissen.

In de 22ste minuut een pegel van Richard Stolte en doelman Varkevisser met zijn rechtervuist die redding bracht voor ‘de Witte Leeuwen’. Niet veel later de voorzet van Hoesen en de kopbal van Harrie Gommans binnenkant kruising, echter geen doelpunt.

Pas in de 25ste minuut de eerste kans voor Telstar. Fafiani die de bal binnen de 16meter rommelt eindigde uiteindelijk via Fortuna Sittard verdediger Roel Janssen achter de doelmond van Danny Wintjens: over en dus corner.

De wedstrijd bleef leuk, zeker toen Richard Stolte Danny Hoesen de bal perfect op de kop legde. De huurling van Fullham schampte echter de bal. Een oude voetbalwet trad in werking. Na een steekpasje van Plat promoveerde Sheatohul na 27 minuten spelen de 2de kans van Telstar tot doelpunt: 1-1.De kansen volgden zich op in hoog tempo. Een voorzet van Richard Stolte werd gemist door Harrie Gommans, Kevin Diaz en Wouter Scheelen. Niet veel later een doelpoging van Danny Hoesen, maar Varkevisser weigerde te capituleren.

Na 33 minuten de wedstrijd totaal op de kop. Uit het niets valt de bal voor Telstar speler Hoefdraad die de 3de kans van Telstar benut: 1-2 voor de Telstar. Ondertussen ontvingen Fortuna Sittard spelers Rick Geenen, Danny Hoesen en Kevin Diaz in korte tijd een gele kaart. Pure pech of dan toch de frustratie van het verloop van deze wedstrijd?

Telstar speler Promes kreeg voor de thee een goede kans op de 1-3. Het zoveelste geklungel achterin bij Fortuna Sittard en de 4de kans voor de Hollanders. Trainr Wim Dusseldorp (Fortuna) ontplofte bij het aanzien van zoveel geklungel langs de zijlijn.

In de rust een blik op de reservebank van Fortuna Sittard. Roy Goossens en Jeremy Lemmens zouden zomaar eens hun debuut kunnen maken in het Nederlandse betaalde voetbal. Adnan Secerovic zijn Fortuna Sittard debuut. Youri Schroyen maakte echter na 45 minuten spelen zijn entree, de goed spelende Kevin Diaz bleef achter in de kleedkamer.

De tweede helft een stuk minder interessant, althans voor de Fortuna Sittard volger. Het was namelijk Telstar die redelijk gemakkelijk de wedstrijd controleerde en zich meerdere kansen wist te creëren. Fortuna Sittard kwam niet verder dan een gevaarkijk schot van Marc Wagemakers en zag de wedstrijd uit haar vingers glippen. Doelman Danny Wintjens voorkwam in de 70ste minuut met een katachtige redding de 1-3. Niet veel later was het Johan Plat die de wedstrijd besliste, niemand die hem kort dekte. Een gevolg van de wijziging door trainer Dusseldorp die een verdediger (Wagemakers) reeds had gewisseld voor een middenvelder (Gulpen).

De avond die zo leuk begon, eindigde met amper een kwartier te spelen in mineur toen Telstar speler Lettinga ook nog eens de 1-4 binnenschoot. Teken voor het thuispubliek om de koude, kille maandagavond in de Trendwork Arena vroegtijdig te verruilen voor de warme huiskamer. Het Telstar uitvak zong “Waar is het feestje”.

Maandagavond voetbal in Sittard…….

Fortuna Sittard voetbalde als een oude krant en Telstar hoefde zich niet eens in te spannen om de wedstrijd te domineren. De 1-5 van Hoefdraad in de 80ste minuut. Een ware lijdensweg voor Fortuna Sittard. Na 81 minuten de ‘slagroom op het toetje’ welke wel heel zuur smaakte: de wissel Schroyen – Sececrovic. Amper een half uur gespeeld en alweer douchen, typerend voor het niveau van Fortuna Sittard deze avond.

Slagroom? Ach, Fortuna Sittard speler Harrie Gommans pakt in blessuretijd nog een rode kaart en Wouter Scheelen scoort een soort eretreffer. Komende dagen is het tijd voor vele praatsessies!

Komende vrijdag speelt Fortuna Sittard een uitwedstrijd. Dan is Helmond Sport gastheer en lonken er nieuwe kansen op een overwinning. Op de wedstrijddag zijn de kassa’s voor het uitvak gesloten.

Nawoord: was u aanwezig in het stadion en zag u Fortuna Sittard voetballen, dan kunt u ook deze week een MVP 11-12 stemmen uitbrengen via fortunahome@hotmail.com . Voor een ander vast standaard onderdeel op fortunahome – onze Top 100 allertijden- klikt u hier .