Fortuna Sittard, een tussenbalans

Daar ik er gewoon ´nieuwgierig´ naar was geworden ben ik maar eens wat opzoekwerk gaan doen en heb een aantal zaken vergeleken met het afgelopen seizoen toen Fortuna nog onder leiding stond van Willy Boessen en Robert van der Weert.

Natuurlijk kun je niet alles 1 op 1 vergelijken maar aantal punten, aantal toeschouwers, stand op ranglijst het zijn allemaal dingen die gewoon een feit zijn. Ik heb geen zicht op het financiële plaatje (sterker nog, dat wil ik helemaal niet) maar het lijkt mij duidelijk dat met mindere prestaties, minder toeschouwers en vooral ook minder vertrouwen in veel zaken, dat ook niet beter eruit ziet. Hierbij wel een kanttekening en een vrachtwagen vol respect voor John van Bommel, die ogenschijnlijk onvermoeibaar blijft doorgaan en de club met diverse akties financiële armslag geeft.

11 wedstrijden gespeeld tot nu en de geluiden die ik her en der opvang zijn verre van positief. Vooral uit supporterskringen klinkt gelatenheid door, en bij sommigen begint dat zelfs overgenomen te worden door ergernis.

In dezelfde wedstrijden vorig jaar presteerde Fortuna alleen in en tegen Achilles dit seizoen beter met een winstpartij. In totaal werden er vorig seizoen (uitgezonderd NEC en Roda JC) 10 punten gehaald. Dit seizoen staat de teller op slechts 7. Ferhat Kaya en zijn ploeg hielden vorig seizoen 5 keer de nul achterin, dit jaar lukte dit pas 1 keer. Onder trainer Boessen en assistent van der Weert scoorden we 14 keer, en kregen we er 15 tegen in deze wedstrijden, terwijl dit seizoen onder leiding van Peter van Vossen en Jeffrey Kooistra de teller op 6 doelpunten voor en 18 tegen staat. Het zijn ontnuchterende cijfers waar de doorgewinterde supporter niet blij van wordt (om het maar netjes uit te drukken). Dat ik dan hoor, dat op een persconferentie gezegd wordt dat het binnen nu en een paar weken allemaal in orde komt….., ik hoop van ganser harte dat ik over een maand of drie mijn excuses moet aanbieden en mijn ongelijk moet toegeven.

Er zal toch iets goed moeten zijn denk je dan hardop…….doelstelling was ook het stadion volspelen met aantrekkelijk en aanvallend voetbal. Over punt 2 kunnen de meningen uit elkaar lopen natuurlijk, maar dat het dramatisch voetbal is met een navenant resultaat, dat is dan mijn persoonlijke mening.

Het stadion voller spelen was die andere doelstelling. In  4 vergelijkbare thuiswedstrijden missen we vergeleken met vorig seizoen (en dan hebben we tot heden best aardig weer gehad) 959 toeschouwers, ofwel 9%. Dat het gemiddelde hoger ligt is alleen te danken aan de moeder aller derbies, die dan ook uiteindelijk nog tegenvallend werd bezocht met alle gedoe eromheen. En natuurlijk waren bij de wedstrijd tegen Volendam nog een 5 a 600 G-vrienden als genodigden aanwezig.

Gegevens over away games heb ik niet zo bij de hand maar als ik om heen kijk in de desbetreffende uitvakken, dan is daar ook meer ruimte dan andere jaren. Dat tegen jong Fc Twente voor het eerst sinds vele jaren geen supportersbus reed, was tekenend. Vaste supporters beginnen af te haken en zelfs ondergetekende gaat niet meer met plezier, en nee dat ligt niet aan de mensen in de bus….nog niet 🙂

Na 11 wedstrijden staan we nu troosteloos laatste en dus 20e. Vorig jaar was dat niet heel veel beter met een 16e plek na 11 wedstrijden, maar iedereen weet waar we geeindigd zijn toen. Als je vandaag de dag naar een training gaat kijken dan zie je bij tijd en wijle radeloze spelers, en me dunkt dat toch juist zij diegene zijn die de doelpunten moeten maken, die vertrouwen moeten hebben en die gecoacht moeten worden. Met vertrouwen in jezelf kom je een stuk verder, met gericht trainen nog veel verder.

Fortuna als club is een weg ingeslagen met vooralsnog een onbekende uitkomst, al zijn de tekenen die eenieder kan zien (als je ze WIL zien) niet bijster hoopgevend. Ik persoonlijk begin met de week meer en meer terug te verlangen naar de tijden van Willy en Robert, die bepaalden hoe het moest en dat niet overlieten aan spelers die ten dele net hun eerste wedstrijden spelen in het betaalde voetbal. Over wat zij nog allemaal op de achtergrond deden, daar zwijgen we dan maar over.

Als ik zelf terugkijk naar hoeveel tijd ik besteed aan de club en wedstrijden/trainingen bekijk van zowel jeugd als jong fortuna en fortuna 1, me dunkt dat ik wel een redelijk reëel beeld heb dan.

Harald