Fortuna Sittard: op zoek naar balans

Het bedrijven van betaald voetbal is misschien wel het moeilijkste wat er is. Ondanks alle inspanningen kan er immers maar 1 kampioen worden, waarbij bij de start alle fans en betrokkenen op zijn minst verwachten dat dit de ambitie van de eigen club zou moeten zijn. Nog moeilijker wordt het als je naar de financiële  kant van het verhaal kijkt, de grote clubs “romen” het grote (tv/sponsor/voetbalbond) geld immers vakkundig af, waardoor het gat naar de kleine(re) clubs en landen steeds groter wordt. De Nederlandse competitie is een niche marktje geworden in het grote spel om de knikkers. De rol van de 2 e divisie is daarbij economisch gedevalueerd tot een openbaar spelersfonds , een ex-toppers kerkhof en wat lokale emoties. In die context moet Fortuna Sittard proberen haar identiteit en waarde te zien verkrijgen.

Balans en verdien modellen (je reden van bestaan)
Het moet een balans zien te vinden tussen “sportief naar verwachtingen te presteren” , zonder daarbij “financieel uit de bocht te vliegen”. Andersom geldt die beredenering ook, we moeten financieel gezond presteren, zonder sportief uit de bocht te vliegen.  Het lukt Fortuna Sittard maar niet die optimale balans langdurig vast te houden.

In het TOF bestuur tijdperk hadden we wellicht het beste team van deze eeuw staan, met bv eredivisie-waardige spelers als Schreurs en Hoessen werd er zeer aantrekkelijk voetbal (de 2 e comp. helft) gespeeld.  Het tekort van 1 miljoen euro dat jaar zorgde echter er voor dat er daarna weer drastisch ingegrepen moest worden. Onbalans dus. We zitten nu in de tegenovergestelde situatie , we lijken het op papier (?) nu gezonder te doen, maar voetbal-technisch is dit tot nu toe de slechtste prestatie in de 60 jaar historie van Fortuna Sittard. Weer Onbalans dus.

Hoe daar nu een optimum in te vinden? Eerlijk gezegd weet ik het niet. Fortuna Sittard heeft alles geprobeerd, we hebben het “vele tientjes maken een groot bedrag” concept tijdens TOF geprobeerd, we hebben het “we zetten alles op 5 grote business partners “ concept gedaan (die zijn allemaal failliet gegaan), we hebben FC limburg gehad, we hebben gepoogd ons te verkopen aan de gemeente, aan sjeiks en aan spelersinvesteerders uit België (Luik). We hebben zelfs een containerbegrip / trend als circulaire economie aan ons voetballen gekoppeld. We hebben gekropen, gesmeekt, gestreden, gepraat als brugman, gevallen, opgestaan en weer opnieuw begonnen. Ik kan geen verdien model bedenken dat we nog niet geprobeerd hebben.

Opbouwen?
We zitten nu in de zogenaamde fase van opbouwen. Eenieder kent de beroemde eredivisie stip aan de horizon over drie jaar, geen “hond” die er echter in gelooft. Behalve het bestuur en Peter van Vossen dan. Ik vind dat Martin op zijn minst de credits heeft verdiend om uit te leggen waarom hij denkt dat we progressie maken en waarom die stip reëel is. Met Fitland, de Sportzone en de schuldsanering heeft hij bewezen grote dossiers succesvol af te kunnen ronden. Ik vind echter ook dat het tijd wordt dat de kaarten dan op tafel komen hoe we dit gaan doen, want met de huidige condities (zwakke jeugd, zeer matige selectie, zeer zwakke werk organisatie, geen bestuur, beperkte sponsoren power, geen betrokkenheid van overheid en onthutsing bij de achterban) kun je niet volhouden dat we aan het ontwikkelen zijn , laat staan dat we gaan promoveren.

Hoe nu verder?
Zoals gezegd ik weet het (ook?) niet en ik kom niet verder dan de volgende zaken om de balans iets te verbeteren.

1. Versterk het bestuur met oude ervaren bestuurders . Maak er desnoods een extended leadership team van, met de oude TOF mannen en hun adviseurs. Die mannen hebben laten zien over competenties te beschikken. De Supporters zijn over hun eigen schaduw gestapt, dat mag het bestuur nu ook doen.

2. Versterk de werk organisatie . Definieer eerst je (ondersteunend) operating model waardoor alle onderdelen (Branding & Communicatie, Marketing, IT, Finance, Legal, Real Estate, HR, Lean/Improvement, learning, MVO, etc)  weten welke rol en bijdrage ze in het grote geheel hebben.  Investeer vervolgens in een kleine groep (project) leiders die een bewezen track record hebben en formaliseer hun rollen (geef ze dus zeggenschap) . Laat die leiders vervolgens de operationele organisatie staffen en runnen. Dat betekent dat de huidige werkorganisatie op de schop gaat en geïntegreerd wordt in het nieuwe model waarbij het contract dat je met de club hebt niet de zeggenschap bepaald. Laat een aantal sponsoren garant staan voor de opstart van dit model, doelstelling moet zijn dat de relatief kleine investeringen over twee jaar zich zelf dik terug verdienen.

3. De jeugd . Sja. Moeilijk. Ik houd van de jeugd, de passie, de hoop en de vreugde. De jeugd is de toekomst. Ik geloof in waarde creeeren door te ontwikkelen. Maar, sja. Ik zou persoonlijk met dit model stoppen. Het kost tonnen met geld die we niet hebben en het levert in het beste geval middelmatige juup-spelers op. Als er al een ietsie-pietsie betere voetballer is gaat die of (in de jeugd al) weg bij ons of hij weigert een fatsoenlijk langdurig contract bij ons (Bob vankan). Ik zou dus denkelijk met dit concept stoppen. Liever zie ik dat alle drie de BVO’s hun jeugd onderbrengen in een private commerciële voetbalschool. Die doen de hele talent detectie, ontwikkeling, begeleiding en doorstroom / verkoop afhandelen. De 3 Limburgse bvo’s hebben dan het eerste recht om spelers ervan te mogen kopen, opbrengsten worden gedeeld door 4 (Oda, Mvv, Fortuna en de voetbalschool). Geen risico, geen vaste kosten, een mooie pool om van in te sourcen en … een echt verdienmodel.

4. Er zal om te kunnen groeien vreemd vermogen naar de club moeten. Wij redden het niet met de bestaande sponsor infrastructuur en overheid. Er zit simpelweg te weinig geld en ondernemerschap in Sittard om de (her)start zelf te kunnen maken. Dat vreemd geld zal natuurlijk iets “eisen” en ik heb eerlijk gezegd geen idee wat je ze zou kunnen teruggeven. Aandelen is wel eens genoemd, maar mi hebben we geen EV. (behalve de licentie). Omniwereld, sportzone, Fitland Fase II? Zonnepanelen business? Ik weet het niet, maar ik op hoop oprecht dat er binnenkort meer informatie hierover naar buiten komt.

5. De taktiek in balans brengen met de condities en verwachtingen. Dat betekent dat de condities moeten veranderen , door bv betere spelers te halen of door de verwachtingen naar onderen bij te stellen. Als dit een opleidingsjaar is dan moeten de poorten gewoon letterlijk open staan en mag iedereen voor 1 euro(baar het trainingspotje)  komen kijken.

Voor alle zekerheid ter afsluiting. Met bovenstaande heb ik geen hogere ambitie dan de discussie over het nu en de (onzekere) toekomst te rationaliseren. De discussie ontkennen is namelijk niet juist, maar er vol emotioneel invliegen zet ook geen zoden aan de dijk.

fijne zondag!

Webmaster Kiprich
​(op eigen titel)