Fortuna Sittard – Sparta Rotterdam = 1-3

Zonder doelman Ferhat Kaya (blessure) en verdediger Roel Janssen (schorsing) trad Fortuna Sittard in de 13 de competitiewedstrijd van het seizoen 2012-2013 aan tegen Sparta Rotterdam. De gasten zijn de gedoodverfde kampioenskandidaat in de Jupiler League en de wedstrijd werd dan ook met meer dan modale interesse gevolgd door voetbalminnend Nederland.

Trainer Wil Boessen waarschuwde zijn team op voorhand voor de snelle counter van de gasten. Compact spelen, altijd een mannetje achter de bal houden en waken voor een snelle omschakeling het advies van de voormalig back met 267 competitie gigs voor Fortuna Sittard achter zijn naam. Een advies niet aan dovemansoren gericht want bij een goed resultaat zou plek 2 weer tot de mogelijkheden behoren!

De opstelling van Fortuna Sittard:

Voss

Turan – Dreesen – Ricksen – Schroyen

Voorn – De Boer – Kruijsen

Khalouta – Nkoyi – Diaz

Sparta trainer Michel Vonk miste in aanloop naar de topper in de Jupiler League Jens van Son, Jamie Bruinier, Robert van Boxel en Danny Buis. Zijn aangepaste  opstelling dan ook:

Pellatz

Nijs – Luirink – van Berkel – Slijngard

Nieuwendaal – van Hout – Varela Monteiro

Calabro – Bel Hassani – Deekman

In de sfeervolle Trendwork Arena was het vrijdagavond koud. Ook Koning Winter behoorde tot de 6.000 toeschouwers die de weg wisten te vinden naar Limburgs mooiste voetbalstadion. De sfeer op de tribunes bleek ouderwets gezellig en al vroeg in de wedstrijd rolden de aanmoedigen over het veld. De 12 de man rook de 2 de plek in de Jupiler League en waar het financieel knap beroerd gaat met de club en er deze week wederom een lijk uit een kast kwam vallen, is de support in één woord aandoenlijk te noemen.

De blik van de aanwezigen uiteraard onbewust met name gericht op doelman Mark Voss. In zijn voorgaande 5 optredens voor onze club maakte de jonge sluitpost geen solide indruk. De eerste minuten van de wedstrijd dan ook zeer belangrijk voor de 21 jarige Duitser.

De eerste kans van de wedstrijd na amper 10 minuten spelen lag echter al in het netje. Sparta Rotterdam scoorde via een uitbraak en de schuiver van Steef Nieuwendaal vanaf dik 20 meter blijkbaar onhoudbaar voor onze doelman.

De wedstrijd weigerde op gang te komen en verder dan wat kleine kansjes via Khalouta, Diaz en een kopbal van de Boer kwam Fortuna Sittard de eerste 45 minuten niet. Het was Sparta Rotterdam dat de 1 ste helft domineerde zonder groots te voetballen.

Een 2 de kans van de wedstrijd volgde rond de 20 ste minuut. Mark Voss met zijn beste moment van de wedstrijd. Amper 5 minuten later lag de bal echter voor de 2 de keer in het netje. Wederom een snelle uitbraak en uitblinker aan Sparta zijde Donovan Deekman schoot het leer tussen de uitkomende benen van doelman Voss. Het zou te simpel zijn om alleen Voss af te rekenen op dit beslissende moment in de wedstrijd. Aan voerder Yoann de Boer liet namelijk zijn tegenstander vrij en dus ook een steekje vallen.

De theepauze leek 0-2 te worden maar een inschattingsfout van doelman Mark Voss en het geluk van een aanstaand kampioen, bracht Sparta Rotterdam in blessuretijd op 0-3. Een balletje van niks, rolde via de paal akelig zacht over de doellijn. Mark Voss stond erbij en keek ernaar. Schuldbewust liep de doelman als laatste speler van het veld toen scheidsrechter Wiedemeijer daadwerkelijk voor de theepauze floot.

Een bijzonder slecht optreden van de Limburgse thuisploeg dat zonder enige beleving, simpel naar de slachtbank werd geleid. Met de 2 de helft in het vooruitschiet weigerde Fortuna Sittard echter vroegtijdig haar hoofd neer te leggen bij de aanstaande nederlaag.

Patrick NKoyi creëerde zich direct na rust 2 kansen maar kwam niet tot scoren. De druk van Fortuna Sittard en de hoop op de N-side. In de 55 ste minuut volgden 4 corners elkaar in hoog tempo op. Geen enkele ‘vrije trap’ echter gevaarlijk.

De druk richting Sparta doelman Nico Pellartz bleef aanhouden en resulteerde pas in 71 ste minuut in de 1-3. Yoann de Boer promoveerde de 7 de corner (!) deze helft met een doelpunt. Vrijstaand kon onze aanvoerder makkelijk binnenknikken.

Buigen of barsten moet trainer Wil Boessen hebben gedacht want na het doelpunt direrct de laatste wissels van de Limburgers. Aanvallers Prince Rajcomar en Gevaro Nepomeceno werden ingebracht. Eerder werd ook aanvaller Ramazam Cevik gebracht.

Het alles of niets spelletje van Boessen leverde verrassend weinig kansen op. Pas in de 89 ste minuut leek de aansluitingstreffer in de lucht te hangen. Deze viel echter niet en de topper in de jupiler League eindigde in een 1-3 nederlaag. Een wrange nasmaak resteert, want wat als Ferhat Kaya wel had kunnen spelen. Tsja, wat-als vragen leveren geen punten op.

Jammer, maar helaas.

Volgende week (vrijdag 23 november 2012) speelt Fortuna Sittard een uitwedstrijd. Dan gaan we op bezoek naar Doetinchem alwaar De Graafschap onze volgende opponent is. Een nieuwe kans om drie punten toe te voegen aan het toch al indrukwekkende totaal van onze club.

Rest ons niks anders dan u te attenderen op onze MVP 12-13 verkiezing, mail uw Top 5 naar fortunahome@hotmail.com o.v.v. MVP 1213FSCSPA. Uiteraard willen we Leo Everard bedanken voor zijn veldfoto’s bijdrage. Bezoek gerust eens z ijn website en informeer gerust vrijblijvend naar zijn diensten.

Voor een bijgewerkte Top 100 allertijden klikt u hier .

Nawoord: ‘Super Friday’ leverde naast Fortuna Sittard – Sparta nog twee topwedstrijden, voor u de eindstanden en de nieuwe stand in de Jupiler League.

• FC Dordrecht – MVV = 3-3
  • Helmond Sport – FC Volendam = 2-0