Het moment: Gommans gaat de dialoog met uitvak aan

Het moment van de week: de spirit van Harrie Gommans


Harrie Gommans. Nog niet zo heel lang geleden brak het toenmalige talent door in de A-jeugd en kreeg Fortuna lengte in de spits. Maar Harrie Gommans had meer dan lengte, hij had ook body, mentale veerkracht en een loeihard schot. Fortunahome.com daagde de spits destijds uit door hem onder zijn wedstrijdshirt het shirt van Fortunahome te dragen opdat dit hem geluk zou brengen. En wat deed de midden-Limburger..hij scoorde zijn mooiste goal ooit tegen Volendam en ging trots voor de North-stand staan met zijn shirt omhoog en kuste het FortunaHome shirt. Een prachtige dag die ons webmasters nog steeds bijstaat en de foto van dit moment hangt nog steeds in de living van beide webmasters.

En toch ging het mede hierom mis. Harrie is een gevoelsmens en wil graag, wie niet trouwens, populair zijn bij zijn achterban. Met het vertrek naar Mvv zette hij de relatie met de Fortunafans op scherp, maar het was het kussen van het Mvv shirt en de interviews die hij gaf waar de echte pijn in zat. Tommie Daemen kan nog altijd normaal in Sittard rondlopen omdat hij bewust professioneel blijft en natuurlijk moet die nu voor Mvv zijn, maar hij zal nooit de Fortuna fans in diskrediet brengen. Met het kussen van het MVV shirt kwam het eerdere prachtige moment in een ander daglicht te staan.  Hij overtrad een ongeschreven supportersregel. Je blijft de club waar je vandaan komt met respect behandelen. Nadat Harrie vervolgens naar Vitesse vertrok kon Fortunahome het dan ook niet laten om er een ironisch grapje over te maken: ” een brug te ver Harrie?”.

In Arnhem werd het geen succes en na wat omtrekkende bewegingen belandde de spits bij de club die echt overal wordt gehaat buiten de Parkstad: Roda jc. Ook hier ging Harrie weer popi doen en naast de wrevel in Sittard werd ook in Maastricht geïrriteerd gereageerd. Maar Harrie kon nooit de status van topscoorder bereiken bij de halve-duitsers en tot overmaat van ramp werd de geboren krachtpatser geblesseerd. Een beer van een vent, die echter als een aangeschoten buffel over de velden moest zwalken. Iets wat je niemand gunt en dus ook onze eigen ex-jeugdspeler niet.  In financieel opzicht hoeven we echter geen medelijden met de Limburger te hebben. Met een salaris dat zeven maal hoger is dan modaal doe je het niet verkeerd.


En dan komt plotseling de move naar zijn eerste liefde: Fortuna Sittard. In een eerste media optreden lijkt het erop dat de boodschap van Gommans is: ” ik doe dit ff een half jaartje, maar ik ben natuurlijk veel te goed voor dit voetbal in de kelder van de 2e divisie  en daarna ben ik dus weer heel rap weg” .  Rap weg was die ook na een zwaar teleurstellend eerste optreden bij zijn eerste thuiswedstrijd. De sfeer tussen hem en de meest mondige supporters verslechterde snel. Veel geld bij ons verdienen (zeg maar 40 keer de opbrengst van de sint joep markt verkoop in 2009), weinig animo in de media uitstralen en vervolgens als een dweil voetballen. De herinnering aan het kussen van het MVV shirt en het dragen van het roda tenue maken het compleet: wij willen geen ex-roda speler die hier zich vol komt vreten en voetbalt als een dweil.

Maar is dit verhaal wel helemaal eerlijk? Eigenlijk niet. Harrie Gommans is nog steeds een gevoelsmens en hij heeft zichtbaar heel veel last van zijn blessures. Fortuna heeft gewoon een geblesseerde speler gehuurd en het bedrag is zo hoog dat men hem ” dan ook zullen inzetten ook” . Daarnaast is het alternatief wel heel beperkt. Gommans wordt dus tegen alle medische regels in verplicht ingezet. Soms in de basis, soms als invaller. Aanzetten lukt hem niet, sprinten doet zichtbaar pijn en hij gaat elk fysiek duel uit de weg. Niet echt handig als je target spits bent van een team dat snakt naar goals. Je zag hem dan ook lijden. Het hoofd omlaag, triest kijkend en zwaar gefrustreerd als die weer een fluitconcert van de “eigen” aanhang kreeg. In Roosendaal werd de spits na afloop voor rotte vis uitgescholden waarop het hele team besloot niet naar het uitvak te gaan. Een deceptie omdat de klik tussen team en uitvak in Roosendaal eigenlijk best goed was.

Naar het top-duel tegen Oss moest Harrie wederom er aan geloven. Reijners zag geen andere keuze dan zijn meest getalenteerde spits tegen heug en meug op te stellen en de spuit ging erin. Vijf keer om precies te zijn. In de media stond: “Gommans is weer fit” , insiders wisten wel beter. Gommans speelde ook tegen Oss weer als een aangeschoten buffel. Zelden gelukte het hem om meerwaarde in het team te brengen, geen passeeracties en ook geen dreiging op de goal. Jammer, maar deels wel te verklaren. Toch bleef hij staan en hij leverde warempel een schotpoging op doel af en… hij kopte de bal door naar de uiteindelijke matchwinnaar die voor de gelijkmaker zorgde: 1-1.

Dan het moment. De spelers van Fortina Sittard verzamelen zich in de midden cirkel. Men is gewoon zichtbaar bang en onzeker om naar de supporters te gaan. De breekbare spelers hebben de laatste weken al flinke fluitconcerten gehad, waarbij die in Roosendaal hen nog lang zal heugen: “best goed voetballen en worden uitgefloten.”  Edwin Linssen besluit dat er simpelweg geen andere optie is dan de supporters te bedanken. Hij geeft het team opdracht om naar het uitvak te gaan en vanaf een veilige afstand gaan de handjes omhoog. Dit wordt aarzelend door het uitvak beantwoord, totdat Harrie Gommans voorop loopt. De gevoeligheid komt weer heel snel boven en de rotte vis vliegt spreekwoordelijk weer naar hem toe.  Harrie bedenkt zich echter dit keer geen seconde en loopt door. Nu wil die wel eens met die supporters praten die hem en zijn teammaten onzeker maken en uitschelden. Een actie naar het hart van uw webmaster.  Want supporters zijn als groep en achter een hek vaak ” stoer” , maar zodra ze 1 op 1 iets moeten vertellen valt het vaak vies tegen. Harrie praat met iedereen die met hem wil praten en zijn woorden zijn precies goed: “jongens; ut geit neet om mich, mer om os team, om Fortuna. Veer zulle dit sezoen same motte aafmake en samen zulle veer motte boewe aon Fortuna” . Uw webmaster bekijkt het geheel met een grijns aan en besluit Harrie een hand te geven met de volgende zin: ” Harrie, je voetbalt als een dweil, maar mijn respect heb je weer terug gekregen. En daarmee ook mijn steun” ….

Vlnr: Harrie wordt uitgefloten en hij loopt pardoes naar het uitvak, en gaat de discussie aan (de Boer en Simone helpen) en Harrie praat met elke fan

Uiteraard mag iedereen zijn mening hierover hebben, maar de jeugdige Gommans is gegroeid als persoon. Voetballend is het momenteel niks, maar met de juiste spirit en wat fysieke kracht heb ik stiekem hoop dat de oude tijden van weleer misschien wel weer treug komen. Misschien dat we hem nog een keer zo kunnen zien juichen?? Het zou toch mooi zijn!! en Harrie..als je een geluks shirtje wil hebben… webmaster@fortunahome.com !

Webmaster Kiprich