Fortuna Sittard kan laten zien wat het waard is in Emmen

Aanstaande Zondag mag Fortuna Sittard uit naar FC Emmen, een op papier gelijkwaardige tegenstander. Het is te vroeg om over een sleutel duel te spreken, maar Fortuna Sittard kan nu eindelijk aantreden tegen een vergelijkbare concurrent en de dus broodnodige drie punten pakken. FC Emmen-Fortuna Sittard, een preview.

Het is onvermijdelijk, maar het moet uiteraard gezegd worden. Hoewel de -gelimiteerde hoeveelheid- supporters in de voetbalstadions zich keurig aan de coronaregels hielden, zijn de fans voorlopig niet meer welkom.  De maatregelen gelden in ieder geval vier weken, wat betekent dat Fc Emmen uit, Groningen thuis, Roda Jc uit, Ajax uit en Pec thuis zonder fans zijn. De eerstvolgende wedstrijd die mogelijk bezocht kan worden zou dan mogelijk Feyenoord thuis kunnen zijn. Enfin, de lol van fansupport in het stadion is er natuurlijk gewoon vanaf. Wat resteert is de clubliefde en de trouw. Ook niet onbelangrijk.

De basis elf van Emmen tegen Fortuna Sittard
Als het aan trainer Dick Lukkien ligt, gaat zijn ploeg die strijd vol goede wil tegemoet. De interlandperiode bood FC Emmen-trainer Dick Lukkien en zijn staf de mogelijkheid om de selectie de afgelopen twee weken eens flink onderhanden te nemen, zowel op het trainingsveld als in het krachthonk. Menig speler kampte die periode dan ook dikwijls met de nodige spierpijn. „Er is hard getraind, omdat we vonden dat er weer een tandje bij moest worden gezet”, legt Lukkien uit. „

De spelers die voor hun nationale team uitkwamen – Sergio Peña, Miguel Araujo, Nikolai Laursen en Denis Granečný – ontsprongen de dans. Hoewel de Peruanen Peña en Arauj’ vrijdag vermoeid oogden wegens de ruim tien uur durende vlucht, verwacht hij dat ze zondag rijp zijn voor een basisplek. Dat geldt niet voor Keziah Veendorp en Marko Kolar. Die moesten donderdag wegens fysiek ongemak de training laten schieten en konden ook vrijdag niet voluit gaan. Het is onzeker of zij zondag minuten kunnen maken. Mede daarom maakt Anco Jansen hoogstwaarschijnlijk zijn rentree in de basis op de voor hem vertrouwde linksvoorpositie. Die werd de laatste weken afwisselend ingevuld door Kolar en Robbert de Vos. Lukkien zegt zijn aanvoerder er fit genoeg voor te achten.

Verder lijkt een basisplaats voor de kersverse aanwinst Ricardo van Rhijn aanstaande. De achtvoudig international werd tijdens de afsluitende trainingspartij veelvuldig op de linker centrale verdedigerspositie geposteerd en Lukkien gaf aan blij te zijn met wat hij zag.  Daarbij speelde concurrent Nick Bakker volgens de trainer de laatste twee wedstrijden weliswaar verdienstelijk op die positie, toch had de trainer in eerste instantie een ander, voorzichtiger traject in gedachten voor de van een kruisbandblessure terugkerende Groninger.

FC Emmen “wij willen thuis gewoon winnen”
Wie er ook start, één ding is zeker: met Fortuna Sittard wacht FC Emmen zondag een op papier gelijkwaardige tegenstander. Of zoals Lukkien het omschrijft: „We zijn aan elkaar gewaagd.” De trainer vindt dat de Limburgers met onder andere Mats Seuntjens, Zian Flemming, Jorrit Smeets en Tesfaldet Tekie over de nodige kwaliteit beschikken. „Dat zag je onder andere wel in de wedstrijd tegen AZ, waarin ze een 1-3 achterstand wisten om te buigen tot een 3-3 gelijkspel.”  Desondanks dicht hij zijn eigen ploeg kansen toe. „We moeten aanknopen bij de stijgende lijn die we de afgelopen weken te pakken hebben gekregen. Aan de spelers ligt het niet, die hebben vertrouwen in elkaar ook al zien ze dat het nog beter moet. Dat vertrouwen moet alleen niet leiden tot gemakzucht.”

(tekst gaat verder onder de galerij)

 

Kevin Hofland : “Ik vind dat wij meer kwaliteit hebben dan Emmen.”
Fortuna Sittard hoeft voor het duel tegen Emmen enkel Ben Rienstra nog te missen. De nieuwkomers Jaroslaw Jach en Samuel Moutoussamy zijn fit en speelgerechtigd. Toch lijkt het erop dat ze allebei nog niet meteen in de basis zullen starten in Emmen. Jach moet volgens trainer Kevin Hofland nog wennen aan het tempo, Moutoussamy trainde vrijdag pas voor het eerst mee.

Verder hoeft Hofland alleen Rienstra te missen voor het duel dat ineens naar zondagavond werd verplaatst. Iets waar Hofland mee kan leven, maar de manier waarop die tijd tot stand kwam kan hem minder bekoren. „Eerst wilden ze ons op de zaterdag laten spelen. Daarvan hebben we meteen gezegd dat we dat niet wilden. Dan bestond de kans dat de uitslagen van de coronatests nog niet binnen waren voor onze internationals. Gelukkig had Emmen dat probleem ook.”

Hofland hoopt verder vooral dat zijn ploeg de lijn van AZ en PSV doorzet. „Ik vind dat wij meer kwaliteit hebben dan Emmen. Dat moet er dan ook uitkomen. Ik wil door op de ingezette weg en niet dat we er dadelijk weer ineens zo’n wedstrijd als in de eerste week tussen hebben zitten.” Vermoedelijke opstelling: Koselev, Rota, Angha, Janssen, Cox, Smeets, Tekie, Flemming, Seuntjens, Polter en Semedo.

Geef een reactie