Preview: Oude bekende treffen….

Almere City – Fortuna Sittard

Vrijdag is het weer zo ver, een awayday. Het moment voor vele om er weer eens een dagje lekker tussenuit te gaan. Iets dat bij Fortuna altijd massaal gebeurt, niet voor niets hebben wij een van de hoogste percentages “meeste uitsupporters”. Hierop mogen wij als club en supporters van onze club heel trots, want “Everywhere we go, it’s the Sittard boys who make all the noise.”

De punten zitten ons echter niet mee bij de uitwedstrijden, waar het voorgaande seizoenen vooral andersom was. Pakken we dit seizoen nog niet het beoogde aantal punten bij uitwedstrijden, de nieuwe trainer pakte in zijn eerste uitwedstrijd echter wel de drie punten.

Hierop voortbordurend pakte we thuis tegen Telstar na een wat ongelukkig tegentreffer toch nog een punt, in een wedstrijd waar Fortuna zeker de betere ploeg was. Het veld was echter onbespeelbaar, tegen Almere mag dat geen excuus zijn.

Het kunstgras van Almere zal er perfect bijliggen en de topaanwinst van Fortuna: Emrah Bassan zal ook naar alle waarschijnlijkheid zijn (basis)debuut maken. Dit zal moeten zorgen voor beter verzorgd voetbal waarmee onze nieuwe topschutter Sjoerd Ars in stelling gebracht zal worden.

Een soort van band..
Almere City heeft toch een soort van “band” met Fortuna Sittard gekregen, na de komst van Peter van Vossen werden er diverse spelers aangetrokken uit de jeugdopleiding van Almere City. Stuk voor stuk zijn die inmiddels weer vertrokken, alleen niet voor zoveel geld als ene Vincent Janssen bij Almere City vertrok. Maar de band tussen Almere en Sittard komt vooral door sponsor René ter Borgh die Fortuna Sittard een warm hart toedraagt en erevoorzitter is bij Almere City.

Van die band zal hopelijk tussen de lijnen niks te merken zijn, vrijdag zullen wij er vol op moeten om het de subtopper lastig te kunnen maken. Het nieuwe Fortuna wil het spel zelf maken en tegen een goeie ploeg zoals Almere zal Fortuna kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Bij Almere zien we een oude bekende terug in het veld: Jasper Waalkens speelde 2 seizoenen geleden ook voor Fortuna Sittard. In Sittard heeft hij het verschil nooit echt kunnen maken, maar dat wil niet zeggen dat hij het ons niet lastig kan maken.

Fortuna Sittard heeft verschillende mogelijkheden tot spelen.
Over de basisopstelling zullen er genoeg vraagtekens zijn bij Fortuna, dat krijg je met een nieuwe trainer. Die maken ook nieuwe keuzes, het lijkt er echter op dat dit nadelig uitpakt voor jongeling Luc Mares die onder Van Dael wel nog een vaste basisplek had en voor hem het groeibriljantje was.

Het is niet zo dat Sunday Oliseh de jeugd geen kans geeft, want de pas sinds kort 17-jarige Perr Schuurs lijkt onder Oliseh wel zijn basisplaats te pakken. Genoeg verder giswerk over de basis dus, toch lijkt dit de meest waarschijnlijke basisopstelling:

Maar een andere speler in de basis en er kunnen meteen weer een hele hoop wijzigingen plaatsvinden in de opstelling.

Iedereen zal vooral benieuwd zijn of Oliseh de goede lijn kan doortrekken. Dit zal dan in elk geval moeten gebeuren met één assistent minder, want deze week heeft Fortuna namelijk afscheid genomen van assistent-trainer en hoofdjeugdopleiding Rachid Sraizi. (Namens mijn plek wil ik je bedanken voor alles wat je voor de club hebt gedaan en de fijne persoon die je altijd geweest bent. Rachid het ga je goed!)

Fortuna heeft met Tiny Ruijs een zeer bekwamen assistent-trainer bij wie naar mijn mening de sleutel tot succes zal gaan liggen. Kunnen we vanuit de underdogpositie de 3 punten vrijdag mee naar huis nemen?

Het zal afhangen van de hoeveelheid kansen die we creëren en weggeven, want met Ars in de spits hebben we een garantie aan doelpunten. Op naar vrijdag!

Jesper van Aarnhem (Jaapie)